Αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821 η πρωτοβουλία “ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Δήμος Σκύδρας ολοκλήρωσε το Δεκέμβριο την πρωτοβουλία του «ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2021», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιώντας και το ιστορικό της πρωτοβουλίας.

Ο μήνας έναρξης της πρωτοβουλίας ήταν ο Απρίλιος, επειδή ο μήνας αυτός μπορεί να θεωρηθεί κι ως ο μήνας του βιβλίου, αφού η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί πλέον έναν πολιτιστικό – εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό θεσμό του Δήμου Σκύδρας που σκοπό έχει την προαγωγή και τη διάδοση των ωφελειών του βιβλίου και την επιβράβευση συμπολιτών μας με ανάλογες διακρίσεις σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η φετινή «ΣΚΥ- ΔΡΑση για το βιβλίο 2021» ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των διακοσίων ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης ο Δήμος Σκύδρας ζήτησε τον Απρίλιο, με δημόσια πρόσκληση, από συμπολίτες μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να γράψουν σ’ ένα λευκό χαρτί τρία πρόσωπα που σχετίζονται με την επανάσταση του 1821.

Σ’ όσους ανταποκρίθηκαν μοιράστηκαν βιβλία σχετικά με την εθνική παλιγγενεσία. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας δράσης βραβεύονται σταδιακά και σε περιορισμένο κύκλο για την αποφυγή του συγχρωτισμού οι μαθητές μας που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς που φέτος οι διαγωνισμοί αυτοί ήταν περιορισμένοι λόγω των υγειονομικών μέτρων.

Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του Δήμου υπογράμμισε τα εξής:

«Ο Δήμος Σκύδρας στηρίζει και προάγει την ανάγνωση, τη μελέτη και τη συγγραφή, επιβραβεύει κι αναδεικνύει κάθε προσπάθεια και πράξη που βελτιώνει κι εξελίσσει τη γνώση, την παιδεία και την πολιτιστική ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνικής προόδου και συνοχής. 

Η φετινή μας «ΣΚΥ- ΔΡΑση για το βιβλίο» ήταν αφιερωμένη στη διακοσιοστή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Με αφορμή το γεγονός αυτό διανείμαμε σε συμπολίτες μας αλλά και σε προσκεκλημένους του Δήμου μας σχετικά βιβλία ως ενθύμια, όπως το βιβλίο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ, Ήτοι Λόγος Περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ.

Επίσης, ένα επετειακό τετράδιο αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τη συμπλήρωση, το 2022, εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 που σημάδεψε και καθόρισε το μέλλον της νεότερης Ελλάδας. Να σημειώσω ότι με ανάλογα βιβλία εμπλουτίσαμε και τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη που πραγματοποιεί εξαιρετικό έργο.

Η πανδημία δυστυχώς δεν μας επέτρεψε ν’ αναπτύξουμε στον προγραμματισμένο βαθμό τις δράσεις που σχεδιάζαμε. 
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συντελεστές της πρωτοβουλίας: τους Προέδρους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Θεμιστοκλή Κρητίδη και Γιάννη Θεοδοσίου, την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ιωάννα Βέργου, τα στελέχη μας, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές μας κι όλους όσοι υποστήριξαν και συμμετείχαν στην πρωτοβουλία μας αυτή.  

Αποχαιρετώντας τη χρονιά που φεύγει, εύχομαι για το νέο έτος 2022 να είμαστε πάνω απ’ όλα υγιείς και δυνατοί, ώστε με ομοψυχία, συνεργασία και προγραμματισμό να πετυχαίνουμε και να φέρνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ανθρώπους και τον τόπο μας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ