Λευκασμένο αλεύρι: Τι είναι και γιατί πρέπει να το αποφεύγετε

Υγεία

Σήμερα θα αναφερθούμε στη διαφορά μεταξύ λευκού αλευριού, λευκασμένου αλευριού και αλευριού ολικής άλεσης, καθώς και πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε ποιο να επιλέγετε στη διατροφή σας.

Αλεύρι Ολικής Άλεσης
Το αλεύρι ολικής αλέσεως συνδυάζει και τα τρία μέρη του κόκκου, πίτουρο, φύτρο και ενδοσπέρμιο και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνες Β.

Λευκό Αλεύρι
Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά έχει. Συγκεκριμένα, το επεξεργασμένο αλεύρι μετατρέπεται απλά σε μια μορφή ζάχαρης.

Το λευκό αλεύρι γίνεται μόνο από το ενδοσπέρμιο που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόκκου (83%) και είναι ως επί το πλείστο άμυλο.

Σε σχέση με το αλεύρι ολικής άλεσης, από το επεξεργασμένο λευκό αλεύρι καταστρέφονται τα εξής θρεπτικά στοιχεία:

Τα μισά από τα ευεργετικά ακόρεστα λιπαρά οξέα


Σχεδόν το σύνολο της βιταμίνης Ε


50% του ασβεστίου


70% των φωσφόρου


80% του σιδήρου


98% τοις εκατό του μαγνησίου


50% έως 80% από τις βιταμίνες Β


Το μικρό μέρος των θρεπτικών συστατικών που παραμένουν μετά την αρχική επεξεργασία του καταστρέφεται και αυτό, καθώς επεξεργάζεται επιπλέον με οξείδιο του χλωρίου, που λειτουργεί ως λευκαντικό.

Προτείνεται η κατανάλωση τροφών στην ολόκληρη, φυσική, μη επεξεργασμένη μορφή τους. Σε περίπτωση που επιλέξετε κάποιο είδος αλευριού να βεβαιώνεστε ότι δεν είναι λευκασμένο.

Προτιμήστε τα αλεύρια ολικής αλέσεως και τα βιολογικά και καταναλώστε τα στην ποσότητα που είναι ωφέλιμη για τον δικό σας οργανισμό.

Ετικέτα: