Κορωνοϊός: Ποιοι θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι από 1η Φεβρουαρίου

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Εκπνέει η προθεσμία για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Από την 1η Φεβρουαρίου εμβολιασμένοι θα λογίζονται οι πολίτες που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Συνεπώς, όσοι δεν φροντίσουν να εμβολιαστούν μέχρι το πέρας της προθεσμίας θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, 870.000 πολίτες δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού για να εμβολιαστούν παρά το γεγονός ότι δικαιούνται την τρίτη δόση. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί 870.000 πολίτες, εφόσον δεν σπεύσουν να κλείσουν να ραντεβού και να εμβολιαστούν, από την 1η Φεβρουαρίου χάνουν τα «προνόμια» των εμβολιασμένων και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Ποιοι θεωρούνται εμβολιασμένοι από την 1η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και

όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Από την 1η.2.2022, και χωρίς τον ηλικιακό περιορισμό του προηγούμενου εδαφίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση.

Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν. 4876/2021 (Α΄ 251), κατόπιν αποθήκευσής τους στην κινητή συσκευή του ατόμου, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α΄ 118) Covid Free GR, δια της σάρωσης του κωδικού QR που αυτά φέρουν, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου δεν θα έχουν πρόσβαση σε:

κέντρα διασκέδασης
κλειστούς χώρους εστίασης
θέατρα
κινηματογράφους
μουσεία
εκθέσεις
συνέδρια
γυμναστήρια

Παράλληλα θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση, με την επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test είναι τα εξής:

καταστήματα λιανικού εμπορίου
ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης
κομμωτήρια
ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας
εκπαίδευση
χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους με συναφείς δραστηριότητες
χώρους λατρείας

Ετικέτα: