Συμβουλευτικός Σταθμός Ανοιας θα λειτουργήσει στο Δήμο Σκύδρας

Υγεία

Ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της διαρκούς διεύρυνσης των κοινωνικών του πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας «Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας».

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας Δήμου Σκύδρας βασίζει τη λειτουργία του σ’ ένα καινοτόμο σύστημα παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί, συντονίζει και υποστηρίζει η Εταιρία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας.

Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού κι ο προσυμπτωματικός έλεγχος σχετικά με την πρόληψη της άνοιας, η υποστήριξη των πασχόντων δημοτών και κατοίκων του Δήμου (μέσω μη φαρμακευτικών θεραπειών, όπως ασκήσεων μνήμης, εργοθεραπείας, γυμναστικής κ.ά.) με προβλήματα μνήμης – άνοιας και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των οικογενειών τους.  

Στο Συμβουλευτικό Σταθμό μπορούν ν’ απευθύνονται άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς κι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στελεχώνεται από τρεις εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας, δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία ψυχολόγο, που παρέχουν δωρεάν τις παρακάτω υπηρεσίες:

Αξιολόγηση νοητικής κατάστασης του ατόμου με τη χορήγηση νευροψυχολογικών δοκιμασιών.  

Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης. Οι ομάδες αυτές απευθύνονται, τόσο σε υγιείς ηλικιωμένους για πρόληψη όσο και σε άτομα με αρχικό ή μεσαίο στάδιο της άνοιας για ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών τους.

Συμβουλευτική και εκπαίδευση φροντιστών.

Διασύνδεση μ’ άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις, επιχειρήσεις κ.λπ.  

Δράσεις ευαισθητοποίησης και πρόληψης της Άνοιας για το ευρύ κοινό.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας Σκύδρας στεγάζεται στο ΚΕΠ Υγείας Σκύδρας (κτήριο ΚΕΠ Σκύδρας), οδός Παύλου Μελά 46, και λειτουργεί κάθε Πέμπτη τις ώρες από 08:00′ έως 12:00′ κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης, καλώντας κάθε Πέμπτη στον τηλεφωνικό αριθμό: 2381351970 τις  ώρες από 08:00’έως 12:00′ και τις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες στον τηλεφωνικό αριθμό: 2381351770 από τις 12:00′ έως τις 14:00′.

Παρακαλούνται οι πολίτες που θα προσέρχονται να τηρούν όλα τα απαραίτητα  μέτρα προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Ως Δήμος Σκύδρας: Ενδυναμώνουμε τις κοινωνικές μας δράσεις κι είμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ