Ακρίβεια: Καλπάζουν οι τιμές σε βασικά αγαθά

Οικονομία

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα βάζοντας φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών.

Στο κοκτέιλ της ακρίβειας το «κερασάκι» βάζει η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών.

Ήδη οι τιμές καταναλωτή για τα αγροτικά προϊόντα σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις, ακόμη και πάνω από 1 ευρώ ανά κιλό σε κάποια είδη οπωροκηπευτικών, ενώ σύμφωνα με φορείς των παραγωγών η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους άνω του 70%, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα κ.λπ., θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ανατιμητικές τάσεις.

Την ίδια ώρα, αυξήσεις από 2 έως και 20 λεπτά του ευρώ αναμένονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής ανάγκης, όπως ζυμαρικά, αλεύρι, κονσέρβες, τυροκομικά, ξηρούς καρπούς, χυμούς, ελαιόλαδο, δημητριακά, καφέ, αλλά και προϊόντα υγιεινής, σαμπουάν, απορρυπαντικά, καθαριστικά, αλουμινόχαρτο και σακούλες σκουπιδιών.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στις ανατιμήσεις των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, αυγά, απορρυπαντικά και χαρτικά.

Οι ανατιμήσεις αυτές, έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση.

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών με τη μείωση κατά 13%, σε μόνιμη βάση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε από τη Βουλή τη λήψη νέων μέτρων αν και όπως είπε χαρακτηριστικά «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα, αλλά λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

aftodioikisi.gr