«Χαμόγελο του Παιδιού»: Στήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους

ΚΟΙΝΩΝΙΑ-LIFESTYLE

Τον απολογισμό των δράσεών του για το 2021 παρουσίασε την περασμένη Τρίτη “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ανακοινώνοντας ότι από τις αρχές έως το τέλος του περασμένου χρόνου στήριξε πανελλαδικά 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για παιδιά θύματα βίας, παιδιά με προβλήματα υγείας, εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού, το τελευταίο διάστημα τα παιδιά εμπιστεύονται “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και σε ποσοστό 45,57% (το 28,81% χρησιμοποίησε την εφαρμογή CHAT 1056) καλούν τα ίδια για ψυχολογική υποστήριξη. Όμως προκαλεί ανησυχία ότι καθημερινά η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 χτυπούσε ανά δύο λεπτά για μία υπόθεση παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Συνολικά, σε όλες τις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, έγιναν 204.791 κλήσεις, με μια κλήση ανά ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη σε θέματα εκφοβισμού. Υψηλό ήταν και το ποσοστό κλήσεων για διαχείριση φόβου/άγχους (9,72%), ενώ καταγραφόταν πάνω από μία υπόθεση αυτοκτονικού ιδεασμού ανά ημέρα.

Κ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: “ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ”
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού, εξέφρασε την περηφάνια του γιατί το τελευταίο διάστημα τα παιδιά “επιτέλους μας εμπιστεύονται και σε ποσοστό 45,57% μάς καλούν τα ίδια”. Την ίδια στιγμή, όμως, “εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί μπορεί το 2021 να στηρίξαμε ολιστικά 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο ζούμε καταστάσεις φρίκης στην πρώτη γραμμή” είπε, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης κρίσης. Κρίσης αντιμετώπισης προβλημάτων, κρίσης αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας, κρίσης της μη κανονικότητας στο σχολικό περιβάλλον.

Πίσω από αυτούς τους αριθμούς “κρύβονται κάποιες εκρηκτικές καταστάσεις που εξελίσσονται στην ελληνική κοινωνία. Κάθε αριθμός είναι και ένα μικρό ή μεγαλύτερο παιδί που υποφέρει, μία γυναίκα που κακοποιείται” παρατήρησε και προέτρεψε: “Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για τα παιδιά μας, είναι η μόνη μας ελπίδα για το μέλλον”.

ΜΙΑ ΚΛΗΣΗ ΑΝΑ ΔΥΟ ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του “Χαμόγελου”, παρουσίασε την ποιοτική απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων, τονίζοντας πως η πανδημία αφήνει το δικό της αποτύπωμα στη ζωή των παιδιών, και αυτό καταγράφεται μέσα από τα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού.

“Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το 2021, ανά δύο λεπτά χτυπούσε για μία υπόθεση παιδιού που βρίσκεται σε κίνδυνο. Παιδιά που κακοποιήθηκαν ή παραμελήθηκαν από το ευρύτερο συγγενικό ή στενό οικογενειακό τους περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το προφίλ των παιδιών που καταγράφηκε στη Γραμμή έχει να κάνει με κορίτσια εφηβικής ηλικίας που κατά κύριο λόγο βίωναν παραμέληση. Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης «Μένει μυστικό», όπως είναι και ο τίτλος της πανελλαδικής εκστρατείας που πραγματοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει, προκειμένου να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας, να κινητοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών και να δώσουμε το βήμα στα παιδιά και τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να καλέσουν και να ζητήσουν βοήθεια” δήλωσε ο κ. Αλεβίζος.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Πιο αναλυτικά, βάσει των στατιστικών στοιχείων για το περσινό έτος “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κατέγραψε τα εξής στον πυλώνα δράσεων για παιδιά θύματα βίας:

Πρόληψη: Σε διαδραστικές παρεμβάσεις συμμετείχαν 17.871 μαθητές και μαθήτριες, 5.757 γονείς και κηδεμόνες, 3.595 εκπαιδευτικοί και 829 επαγγελματίες. Συνολικά, πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν 622 διαδραστικές παρεμβάσεις.

Συμβουλευτική υποστήριξη: Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 δέχτηκε 2.437 κλήσεις. Σε 3.610 άτομα παρείχε συμβουλευτική υποστήριξη μέσω α) 2.437 κλήσεων στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111, β) 1.040 επικοινωνιών στο CHAT 1056, γ) 8 επικοινωνιών στα social media του Οργανισμού, δ) 6 συναντήσεων διά ζώσης.

Πιο αναλυτικά, στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 κάλεσαν 1.645 παιδιά ζητώντας βοήθεια για τον εαυτό τους και 1.905 γονείς για τα παιδιά τους.

Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε και διαχειρίστηκε 190.153 κλήσεις, που μεταφράζεται σε: 520 κλήσεις ανά ημέρα / 21 κλήσεις ανά ώρα / 1 κλήση ανά λεπτό. Επίσης, ο Οργανισμός πληροφορήθηκε περιστατικά μέσω των μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας υποστήριξη σε 842 σοβαρές περιπτώσεις (656 παιδιών και 187 ενηλίκων σε κίνδυνο).

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ
“Το Χαμόγελο του Παιδιού” έλαβε και διαχειρίστηκε πέρυσι 884 επώνυμες και ανώνυμες αναφορές για 1.559 παιδιά που είχαν υποστεί κάθε μορφής βία και προχώρησε σε 141 επιτόπιες παρεμβάσεις για 203 παιδιά που διέτρεχαν άμεσα κίνδυνο. Επίσης, έλαβε 167 αιτήματα φιλοξενίας για 239 παιδιά.

Συνολικά 333 παιδιά μεγαλώνουν σήμερα στα 11 Σπίτια του Οργανισμού, ενώ συνεχίζει να στηρίζει 89 ενήλικα παιδιά. Ακόμη, το 2021 έγιναν θεραπευτικές συνεδρίες σε 135 παιδιά και υποστηρίχτηκαν 76 παιδιά με τις μητέρες τους, οι οποίες είχαν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

Στον πυλώνα δράσεων για τα παιδιά και ενήλικες θύματα εξαφάνισης “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το 2021 στάθηκε δίπλα σε 911 παιδιά και 81 ενήλικες, και υλοποίησε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 787 μαθητές, 651 γονείς και κηδεμόνες και 641 εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες στο πλαίσιο 55 παρεμβάσεων πανελλαδικά.

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε και διαχειρίστηκε 11.028 τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και 124 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης ισάριθμων εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 109. Για 4 παιδιά ενεργοποιήθηκε το Amber Alert και για 8 ενεργοποιήθηκε η ομάδα “Θανάσης Μακρής”, ενώ υπήρξε αύξηση 23% στον αριθμό περιστατικών εξαφάνισης παιδιών.

Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ενηλίκων που εξαφανίστηκαν, ο Οργανισμός χειρίστηκε πέρυσι 81 αιτήματα για την αναζήτηση ισάριθμων ενηλίκων από 19 έως 60 ετών, εκ των οποίων οι 68 βρέθηκαν. Για 31 ενήλικες ενεργοποιήθηκε το Missing Alert και για 28 ενεργοποιήθηκε η ομάδα “Θανάσης Μακρής”, ενώ υπήρξε αύξηση 62% στον αριθμό περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στον πυλώνα δράσεων για τα παιδιά (και ενήλικες) με προβλήματα υγείας καταγράφηκαν οι εξής δράσεις:

Πραγματοποιήθηκαν 4.021 προληπτικές εξετάσεις σε 2.914 παιδιά.

Διακομίστηκαν 414 νεογνά (0 έως 30 ημερών) εκ των οποίων τα 82 σε θερμοκοιτίδα.

Διακομίστηκαν 1.797 βρέφη, νήπια, παιδιά και έφηβοι.

Διακομίστηκαν 1.309 ενήλικοι.

1.602 παιδιά με προβλήματα υγείας υποστηρίχθηκαν ολιστικά, καλύπτοντας συνολικά 6.014 αιτήματα.

294 παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης στα νοσοκομεία ως νέες εισαγωγές. Συνολικά υλοποιήθηκαν 2.321 δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.

6 οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε διαμερίσματα του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο τα παιδιά νοσηλεύονταν ή ακολουθούσαν θεραπεία.

426 παιδιά εξετάστηκαν στα 2 Πολυϊατρεία του Οργανισμού από παιδίατρο, οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο και οδοντίατρο, μέσα από 559 επισκέψεις

Παιδιατρική κατ’ οίκον νοσηλεία: 544 παιδιά συμμετείχαν στo Πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 5.036 επισκέψεις γιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών και φυσικοθεραπευτών.

Αιμοδοσία: Πραγματοποιήθηκαν δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας στον “Οδυσσέα” σε 27 σταθμούς πανελλαδικά και συγκεντρώθηκαν 1.067 ασκοί αίματος.

Εμβολιασμοί: Ο Οργανισμός συμμετείχε στην επιχείρηση “Ελευθερία” συνδράμοντας σε περισσότερους από 460.000 εμβολιασμούς σε νησιωτικές περιοχές και στη Βόρεια Ελλάδα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στον πυλώνα δράσεων για τα παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας “Το Χαμόγελο του Παιδιού”» στήριξε πανελλαδικά 16.928 παιδιά και τις οικογένειές τους. Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα έμειναν 50 παιδιά.

eleftheriaonline.gr