Μαγιορκίνης για covid: “Αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022”

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η χαλάρωση στα μέτρα – ειδικά για τους πλήρως εμβολιασμένους – πλησιάζει και όλα δείχνουν, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Reader ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι σύντομα θα επανέλθει η χώρα μας στην προ της μετάλλαξης Ομικρον περίοδο και σε δεύτερο – αλλά σύντομο χρόνο – στην κανονικότητα.

Βέβαια, αφήνει ένα «παράθυρο» για μία ακόμη μετάλλαξη, που ενδεχομένως να προκαλέσει ανησυχία μέσα στο 2022 αλλά θεωρεί ότι ο εμβολιασμός – που είναι το μόνο «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό, προχωρά και γι’ αυτό δεν έχει επηρεαστεί τόσο το Σύστημα Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης στη συνέντευξή του, ότι όταν νοσούν πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, η νόσος είναι πιο ήπια και πιο διαχειρίσιμη και γι’ αυτό σύντομα θα αρθούν και άλλα μέτρα.

Παρατηρούμε μία σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μία μικρή αποσυμφόρηση των υγειονομικών μονάδων. Πόσο κοντά είμαστε στο να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα; Το Πάσχα όντως θα είναι διαφορετικό, όπως είπατε; Θα είμαστε δηλαδή σε καλύτερη κατάσταση;

«Θεωρώ ότι η κανονικότητα για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι πολύ κοντά. Έπειτα από ένα μικρό διάλειμμα ήπιων επιπρόσθετων μέτρων που έπληξαν και τους εμβολιασμένους εξαιτίας της σφοδρότητας του κύματος της Όμικρον θεωρώ ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην προ-Όμικρον κανονικότητα και θα κάνουμε τα τελευταία βήματα προς την κανονικότητα. Ήδη η διεθνής κινητικότητα σε άτομα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να γίνει χωρίς την απαίτηση προ-αναχωρησιακού τεστ».

Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι ο τρόπος του ιού να ξεφεύγει. Ως επιστήμονας, έχετε κάποιες ενδείξεις για την εμφάνιση νέας μετάλλαξης;

«Στο τέλος του 2020 είδαμε την έλευση τριών σημαντικών παραλλαγών ανησυχίας, Άλφα, Βήτα και Γάμμα, ενώ στο 2021 είδαμε την έλευση της Δέλτα και της Όμικρον. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να περιμένουμε τουλάχιστον ακόμα μία μετάλλαξη ανησυχίας μέσα στο 2022.

Το χρονικό σημείο αυτής της εμφάνισης είναι εξαιρετικά δύσκολο να το προβλέψουμε. Προς το παρόν φαίνεται ότι ο Δεκέμβριος είναι ο πιο “καυτός” μήνας καθότι η Άλφα, η Βήτα, η Γάμμα και η Όμικρον παρουσιάστηκαν εκείνη τη χρονική στιγμή. Η Δέλτα παρουσιάστηκε πέρυσι τον Μάρτιο με Απρίλιο, οπότε είναι το δεύτερο πιθανό χρονικό σημείο εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής».

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει δύο φορές ακόμα και μετά τον τριπλό εμβολιασμό τους και υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι παρότι έχουν έρθει σε άμεση επαφή με κρούσμα πολλές φορές, δεν έχουν κολλήσει. Μπορείτε να εξηγήσετε με απλά λόγια στον κόσμο γιατί συμβαίνει αυτό; Παίζει ρόλο η ομάδα αίματος;

«Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε ικανοποιητικά γιατί κάποιοι άνθρωποι ανθίστανται στην λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 ακόμα και μετά από επαναλαμβανόμενες εκθέσεις τους σε σημαντικό φορτίο, αλλά πιστεύουμε ότι πιθανόν να υπάρχει γενετική προδιάθεση. Αυτό που κατανοούμε κάπως καλύτερα είναι γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν προδιάθεση για βαριά νόσο και θάνατο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο και ότι εμπλέκονται γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα».

Δυστυχώς η θνητότητα και η θνησιμότητα στην Ελλάδα έχουν ανέβει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Πώς το εξηγείτε;

«Η θνησιμότητα είναι ο αριθμός των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία στον γενικό πληθυσμό και δεν φαίνεται να έχει ανεβεί σημαντικά στην Ελλάδα για αρκετό χρονικό διάστημα. Η θνητότητα του SARS-CoV-2 στους κάτω των 60 καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκεται σε αντίστοιχα επίπεδα με χώρες που έχουν επιτύχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Από το καλοκαίρι και μετά παρατηρούμε μία αύξηση της θνητότητας του SARS-CoV-2 στους άνω των 60, η οποία όταν αναλύεται σε εμβολιασμένο και μη εμβολιασμένο πληθυσμό βλέπουμε ότι είναι παρόμοια με άλλες χώρες.

Συνεπώς, η φαινομενικά αυξημένη θνητότητα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό μη εμβολιασμένων στους άνω των 60, το οποίο και φαίνεται να είναι πιο έντονο στους άνω των 70 αλλά και σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Η φαινομενικά αυξημένη θνητότητα στους άνω των 60 αποδίδεται στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε ομάδες υπερήλικων».

Η πανδημία φαίνεται ότι είχε δύο φάσεις. Η μία φάση στα δύο πρώτα κύματα και η δεύτερη φάση στα δύο επόμενα. Τι έγινε σ’ αυτές τις δύο τελευταίες φάσεις και ανέβηκαν τόσο πολύ τα κρούσματα; Ήταν μόνο η Ομικρον;

«Τόσο η Δέλτα όσο και η Όμικρον έχουν αποδεδειγμένα αυξημένη μεταδοτικότητα. Συνεπώς, το βιολογικό υπόβαθρο αυτών των στελεχών έχει παίξει σημαντικότατο ρόλο στον αριθμό των νέων διαγνώσεων. Από την άλλη, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα μέσω της χαλάρωσης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, καθώς τα εμβόλια εμποδίζοντας την βαριά νόσο και τον θάνατο, δεν επιτρέπουν να αυξηθεί ανεξέλεγκτα η πίεση στο σύστημα υγείας. Η χαλάρωση των μέτρων αυτών αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων με τρόπο διαχειρίσιμο εξαιτίας της εμβολιαστικής κάλυψης».

reader.gr