Ερχεται η Κακοκαιρία Bianca – 20 οδηγίες από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Καιρός

Λόγω του νέου καιρικού συστήματος Bianca, που θα πλήξει την Κεντρική Μακεδονία, από απόψε το βράδυ και για τουλάχιστον 24 ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις χιονοπτώσεις από χαμηλό υψόμετρο, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες για περιορισμό των μετακινήσεων, για προσοχή στις δραστηριότητές τους και για πιστή τήρηση των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνολικά η Κεντρική Μακεδονία θα πληγεί από έντονα καιρικά φαινόμενα. Αρχικώς από σήμερα το απόγευμα προβλέπονται ισχυροί άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις, όπως και καταιγίδες ειδικά στα παραθαλάσσια τμήματα. Λόγω της σφοδρότητας των φαινομένων είναι πιθανό να προκύψουν πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές παράκτιες περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπου διέρχονται ρέματα και χείμαρροι.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ από το μεσημέρι της Κυριακής αναμένεται τα φαινόμενα να συνοδευτούν και από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, αλλά κι από χιονοπτώσεις, ακόμα και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συστήνει την αποφυγή των περιττών μετακινήσεων, τον εξοπλισμό των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες και την κίνηση των οχημάτων με χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στις εθνικές, όσο και στις επαρχιακές οδούς.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι στο σύνολό του ήδη σε διαρκή επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμουν τους πολίτες όπου χρειαστεί, ενώ έχουν διατεθεί μηχανήματα τόσο για την κάλυψη των αναγκών στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας, όσο και στους Δήμους για να παρέμβουν άμεσα όπου παραστεί ανάγκη καθαρισμού δρόμων από φερτές ύλες, καθαρισμού ρεμάτων και φρεατίων και άντλησης υδάτων.

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κακοκαιρίας λεπτομερώς από τα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και από τον λογαριασμό της ΕΜΥ στο Twitter (@EMY_HNMS).

Παρακαλούνται επίσης οι πολίτες να λαμβάνουν υπόψη τους τα Έκτακτα Δελτία Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

20 οδηγίες 
Eιδικότερα καλούνται οι πολίτες:

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ., καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζή ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.