Ο ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΝΩ ΕΣΤΙΑ”: “Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι!”

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η πρόσφατη πρωτόδικη δικαστική απόφαση με την οποία ο Δήμος Έδεσσας πρέπει να καταβάλει στον ενοικιαστή της Άνω Εστίας το ποσό των 2 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, όπως και το αρχικό αίτημα του ενοικιαστή για καταβολή από τον δήμο ποσού 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν κατάφορη παραβίαση της κοινής λογικής! 

Το γενικό σχήμα της υπόθεσης είναι ότι ο Δήμος Έδεσσας – η προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για την υπόθεση – ενοικίασε το ακίνητο της Άνω Εστίας με το γύρω από αυτό οικόπεδο, προκειμένου να μετατραπεί σε ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο.

Ο Δήμος Έδεσσας τότε λανθασμένα, από τυπικής και ουσιαστικής απόψεως, συμπεριέλαβε στην προς ενοικίαση έκταση και τμήμα του κοινόχρηστου χώρου που είναι ο σημερινός χώρος parking στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών και τον αγροτικό δρόμο προς τον Λόγγο.

Ένα τραγικό λάθος της προηγούμενης διοίκησης, που όμως δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του υπόλοιπου ακινήτου, το οποίο είναι αξιοποιήσιμο.

Βασισμένος στο τυπικό πρόβλημα της ενοικίασης του κοινόχρηστου χώρου ο ενοικιαστής ισχυρίζεται εδώ και χρόνια ότι δεν μπορεί να κάνει την επένδυση της μετατροπής του παλιού εργοστασίου σε ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο και ζήτησε διαφυγόντα κέρδη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επιχειρηματολογώντας με το παραπάνω σκεπτικό ο ενοικιαστής εδώ και 16 χρόνια δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ενοίκιο! Δηλαδή ενοικιάζει το «φιλέτο» της Άνω Εστίας, δεν έχει πραγματοποιήσει την επένδυση, δικαιώθηκε να μην καταβάλει ενοίκια και ζητάει διαφυγόντα κέρδη! Παραλογισμός!

Εκτός αυτών, έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στον εντυπωσιακό Διπλό Καταρράκτη και ταυτόχρονα η πιο τουριστική περιοχή της Έδεσσας είναι εδώ και χρόνια περιτριγυρισμένη με λαμαρίνες, που δημιουργούν μία αποκρουστική εικόνα. Πριν λίγα χρόνια η κατάσταση ήταν χειρότερη, καθώς καταφέραμε μετά από μεγάλο αγώνα και μετά από τη σύμφωνη γνώμη του ενοικιαστή να αφαιρέσουμε τις λαμαρίνες από τον χώρο του parking και να τοποθετήσουμε φυτοφράκτη.

Παρά τις λαμαρίνες, τον αποκλεισμό του Διπλού Καταρράκτη, την μη καταβολή ενοικίων και την απαξίωση του κτηρίου της Άνω Εστίας με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση καλούμαστε να πληρώσουμε έναν πακτωλό χρημάτων στον ενοικιαστή! Ως δημοτική αρχή δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε να πληρώσουμε τις αμαρτίες της προηγούμενης διοίκησης, αλλά ούτε και να πετάξουμε το δημοτικό χρήμα στον κάλαθο των αχρήστων.  

Θα συνεχίσουμε με κάθε ένδικο μέσο μέχρι την τελική δικαίωση και την αξιοποίηση του ακινήτου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Γραφείο Τύπου 
Δήμου Έδεσσας