Παρέμβαση ΧΑΡΙΤΣΗ – ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ για τον πληθωρισμό

Πολιτική

«Οικονομική ασφυξία και φτωχοποίηση με απόλυτη ευθύνη Μητσοτάκη» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών, και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Μεσσηνίας.

Στη δήλωσή τους, επικρίνοντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, παρατηρούν:

«Η νέα εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού στο 7,2% τον Φεβρουάριο, που αποτελεί ρεκόρ 26 ετών, οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και φτωχοποίησης τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες. Τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα ακολουθούν οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, με αποτέλεσμα το εισόδημα των εργαζομένων και των νοικοκυριών κυριολεκτικά να εξανεμίζεται χωρίς να καλύπτει ούτε στοιχειώδεις ανάγκες.

Η πραγματική επίπτωση στην κοινωνία, μάλιστα, είναι πολλαπλάσια επιβαρυντική σε σχέση με τα νούμερα του πληθωρισμού, γιατί απουσιάζει οποιοδήποτε δίχτυ προστασίας από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη για την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες. Δεν μπορεί να είναι παρατηρητής και προστάτης των καρτέλ στην αγορά ενέργειας. Δεν μπορεί να τροφοδοτεί με τη στάση και τις επιλογές του την αισχροκέρδεια που φουντώνει καθημερινά σε βάρος της κοινωνίας.

Απαιτούνται δραστικά μέτρα τώρα: Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου. Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών και αναδιανομή τους στην κοινωνία. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής».