Ο ΠΛΕΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΘ: Όσοι μπήκαν στο νοσοκομείο είχαν τη δέουσα θεραπεία

Πολιτική

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ έδωσε ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «εγκληματική διαχείριση», παρουσιάζοντας ένα έγγραφο το οποίο επιβεβαιώνει ότι από τις 26.635 απώλειες από την αρχή της πανδημίας, οι 16.519 πέθαναν εκτός ΜΕΘ ή ακόμα και σπίτι τους.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι «από την Παρασκευή, στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκα και εξήγησα τα στοιχεία από το έγγραφο του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ. Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτηση το άκουσαν, δεν απάντησαν, αλλά τώρα δήθεν ανακάλυψαν το έγγραφο και φυσικά το παρεμηνεύουν».

«Όσοι μπήκαν στο νοσοκομείο είχαν τη δέουσα θεραπεία»

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ «γιατί δεν έχουν τα κριτήρια να μπουν σε ΜΕΘ». Στη συνέχεια, τόνισε ότι στο σύνολο των θανάτων υπάρχουν περίπου 16.000 που πέθαναν εκτός ΜΕΘ και 125 εκτός νοσοκομείου. «Είναι ο μικρότερος μέσος όρος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέσα στις δυσκολίες που είχε το σύστημα, το ΕΣΥ, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όλοι οι Έλληνες είχαν πρόσβασση στο νοσοκομείο. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις (σ.σ. που πέθαναν εκτός νοσοκομείου) ήταν περιπτώσεις που δεν πήγαν».

Σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, οι 16.000 που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτός ΜΕΘ «είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 81 έτη και άπαντες είχαν ένα συνοδό νόσημα. Διασωληνωμένοι από αυτούς κάτω από 4%. άρα δεν υπήρχε η πρόβλεψη διασωλήνωσης. Αυτά είναι τα στοιχεία τα οποία λέτε. Έλεγε ο κ. Τσίπρας θα πεθαίνουν και θα διασωληνώνονται μέσα στο αμάξι, δεν θα αντέξετε. Άκουγα άλλους γιατρούς και έλεγαν σε λίγο θα διασωληνώνουμε στα πάρκα.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη μπήκε σε νοσοκομείο. Όσοι μπήκαν στο νοσοκομείο είχαν τη δέουσα θεραπεία, με τις δυνατότητες που έχει το ΕΣΥ. Από αυτούς όσοι χρειάστηκε να διασωληνωθούν διασωληνώθηκαν και όσοι μείναν εκτός ΜΕΘ υπήρχε χρόνος αναμονής εκτός ΜΕΘ έως 30 ώρες» είπε καταλήγοντας ο κ. Πλεύρης.

iefimerida.gr