Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: “Ο,τι πιο δυναμικό, γευστικό και καινοτόμο οι εκθέσεις 30η DETROP BOUTIQUE & 10η ARTOZYMA”

Κεντρική Μακεδονία

Ομιλητής στα εγκαίνια της 30η DETROP BOUTIQUE και της 10η ARTOZYMA 2022, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Hellexpo ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφτηκε τους εκθεσιακούς χώρους, αλλά και τη δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας, με 53 τοπικές επιχειρήσεις, στα Περίπτερα 12 και 13.

Οι εκθέσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και ο κ. Τζιτζικώστας συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη Καινοτομίας και Εξωστρέφειας Σωτήρη Μπάτο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα και την Περιφερειακή Σύμβουλο Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με επιχειρηματίες και παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με εμπορικούς επισκέπτες που δραστηριοποιούνται μεταξύ άλλων στη διανομή, εισαγωγή, χονδρεμπόριο και λιανική πώληση τροφίμων και ποτών.

Παράλληλα με τη συμμετοχή της στις σημαντικές εκθέσεις για την αγροδιατροφή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε με επιτυχία εντός της DETROP BOUTIQUE την καμπάνια για την προβολή και προώθηση της Μακεδονικής Κουζίνας, με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τις δυο εκθέσεις “ό,τι πιο δυναμικό, γευστικό και καινοτόμο, έχουν να προσφέρουν η αγροδιατροφή, η αρτοποιία και η ζαχαροπλαστική” και επισήμανε:

“Ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας είναι ο εθνικός πλούτος μας. Είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και βασική πηγή ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τη χώρα μας. Άλλωστε, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο τομέας της αγροδιατροφής και η γόνιμη διασύνδεση και αλληλεπίδρασή του με τον πολιτισμό, τον τουρισμό και άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, είναι η αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Στηρίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από στοχευμένες δράσεις και συνέργειες, τους παραγωγούς, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του τόπου μας, στις προσπάθειες τους να προβάλλουν, να αναδείξουν και να προωθήσουν, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Μαζί τους δίνουμε καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να παρέχουμε τις δυνατότητες, τα κίνητρα, τις ευκαιρίες και τις υποστηρικτικές δομές ώστε να ενδυναμώσουμε τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, στην πράξη.

Να δώσουμε προοπτική στα επιχειρηματικά τους σχέδια και στις δημιουργικές τους ιδέες, προκειμένου να προχωρήσουν μπροστά, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τη φήμη και την εικόνα των προϊόντων τους, να κατακτήσουν νέες αγορές, να στηρίξουν τους εργαζομένους τους, να δημιουργήσουν νέο εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες”.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, “μας γεμίζει ικανοποίηση και αισιοδοξία, όταν όλοι μαζί, πετυχαίνουμε νίκες για τον τόπο μας, όπως στις εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που μέσα στην κρίση αυξήθηκαν πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παράγει το 26% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Και όλες μας οι προσπάθειες είναι να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του κλάδου, με στόχο να πρωταγωνιστήσουμε στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα. Αυτές οι προσπάθειες θέλουμε να είναι και είναι καρποφόρες. Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, με όλα τα κόστη να εκτινάσσονται, αναζητούμε εφικτές λύσεις, θέτοντας το μείζον ζήτημα της στήριξης των παραγωγών, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη την ηγεσία της ΔΕΘ-Helexpo, τον Πρόεδρο Τάσο Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη, για τη διοργάνωση των σπουδαίων αυτών εκθέσεων και υπενθύμισε τα λόγια του αείμνηστου και καλύτερου πρεσβευτή της Μακεδονικής Κουζίνας, Πατέρα Επιφάνειου: “Η μαγειρική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να δείξεις πόσο αγαπάς και πόσο εκτιμάς το συνάνθρωπό σου”.

“Στις διοργανώσεις, όπως η DETROP και η ARTOZYMA συμμετέχουν και διακρίνονται άνθρωποι που αγαπούν αυτό που κάνουν και με αγάπη και σεβασμό το προσφέρουν στους συνανθρώπους τους”, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.