Επίδομα ακρίβειας: Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους η επιταγή των 200 ευρώ

Οικονομία

Αντίστροφα κυλά ο χρόνος για την καταβολή του επιδόματος ακρίβειας ύψους 200 ευρώ που σύμφωνα με το OPEN θα καταβληθεί στους δικαιούχους πριν το Πάσχα. Οι πρώτοι που θα λάβουν το βοήθημα θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιταγή ακρίβειας θα πιστωθεί σε σχεδόν 1.744.962 χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε έξι κατηγορίες δικαιούχων.

Ειδικότερα:

Δικαιούχους επιδόματος παιδιού

Θα δοθεί μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος ακρίβειας ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ. Παρά ταύτα, οι δικαιούχοι μπορούν να πλησιάσουν τους 800.000 αν ακολουθήσουν τη διαδικασία για το Α21.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Δικαιούχοι του έκτακτου βοηθήματος των 200 ευρώ είναι -όπως τον Δεκέμβριο- συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως), ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ και η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Το κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Επίδομα ακρίβειας ύψους 200 ευρώ θα λάβουν 34.964 ανασφάλιστους υπερήλικες με κόστος 7 εκατ. ευρώ.

ΑμΕΑ

Επίδομα ακρίβειας με τη μορφή ενίσχυσης ύψους 200 ευρώ σε 166.982 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ με κόστος 33,4 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Για 241.282 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το επίδομα ακρίβειας θα είναι η καταβολή διπλής δόσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το κόστος του μέτρου θα είναι τα 50,9 εκατ. ευρώ.

Ταξί

Το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο και οι ιδιοκτήτες ταξί, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους για καύσιμα.

Πότε θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας

Οι πρώτοι στους οποίους θα πιστωθεί το ποσό του επιδόματος ακρίβειας, πιθανότατα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, η ενίσχυση, σύμφωνα με την υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, θα δοθεί, εκτός απροόπτου, τη Μεγάλη Τρίτη.

Οι οικογένειες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν το επίδομα ακρίβειας γύρω στις 20 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη. Για τα ΑμεΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής της επιταγής ακρίβειας είναι η Μεγάλη Πέμπτη, 21 Απριλίου.

ethnos.gr

Ετικέτα: