Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση Πέτσα με βουλευτές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Eπίκεντρο η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και της Αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, σχετικής επίκαιρης επερώτησης 22 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Οι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «με τις νεοφιλελεύθερες συντηρητικές της πολιτικές οι αντοχές των δήμων έχουν εξαντληθεί και απαιτούνται άμεσες προοδευτικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ όσο και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης, περί προσπάθειας της ΝΔ για κομματικοποίηση και χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταλογίζοντας τους «έωλα επιχειρήματα και μικροκομματική προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα υπερκαλυφθεί το ενεργειακό κόστος στους δήμους με παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς και ότι θα ενισχυθούν με προσλήψεις προσωπικού οι δήμοι, κυρίως οι μικροί που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και τα μικρά νησιά.

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ασφυκτιά οικονομικά, ο κ. Πέτσας αντέτεινε ότι, παρά την ενεργειακή και υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση προχώρησε στην οικονομική και θεσμική ανασυγκρότηση της, ενώ κάλεσε όλα τα κόμματα «να συζητήσουν όλα τα προβλήματα για να φέρουν ένα πιο φωτεινό μέλλον», όπως είπε.

«Αξιοποιούμε αποτελεσματικά όλους τους πόρους για να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

Ποτέ δε διατέθηκαν τόσο γρήγορα και τόσοι πολλοί πόροι για την Τ.Α και δεν υπήρξε τόση μεγάλη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εντός του 2022 θα κάνουμε και άλλα σοβαρά και στοχευμένα βήματα για την αναπτυξιακή ενίσχυση των δήμων και ων τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

«Αν δεν κάναμε την απαραίτητη θεσμική παρέμβαση για να διορθώσουμε το νόμο Σκουρλέτη και να βγάλουμε τους δήμους από τις τρικλοποδιές που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Τ.Α, ο ασθενής θα είχε πεθάνει. Εμείς είχαμε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε να μην είναι οι δήμοι όμηροι».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, υπάρχουν 7 λόγοι που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης για μη ουσιαστική στήριξη των δήμων:

Ενισχύθηκε η τακτική χρηματοδότηση με 511εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από το 2019. Μόνο πέρσι δόθηκαν 218 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω, ενώ έπονται άλλα 100 εκ ευρώ

Σε συνεννόηση με τη ΚΕΔΕ εντός του μήνα θα γίνει η κατανομή στους δήμους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Το σύστημα κρατικής αρωγής ενισχύθηκε με δεκάδες εκατομμύρια και έγινε πιο γρήγορο και αποτελεσματικό για την αποκατάσταση των υποδομών από φυσικές ή άλλες καταστροφές

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία δόθηκαν 312 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να αναπληρωθούν τα χαμένα έσοδα των δήμων

Από το 2019 και μετά καταβλήθηκαν 212,5 εκατιμμύρια ευρώ στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πέρσι δόθηκαν 8 εκατομμύρια ευρώ και φέτος θα συμπληρωθούν με άλλα 7 εκατομμύρια ευρώ για ναυαγοσωστική κάλυψη κυρίως των μικρών νησιών

Από το Μάρτιο του 2021 και μετά δόθηκαν 2,1 δις ευρώ ενώ θα φτάσουν στα 3,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος.

«Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη στήριξη των κοινωνικών υποδομών με τη χρηματοδότηση τους μέχρι και το 2025 μέσα από κοινοτικά προγράμματα και μετά οι πόροι θα αντικατασταθούν μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπου δίνεις αρμοδιότητες δίνεις και πόρους. Όταν κάνεις ένα νέο πλαίσιο και δημιουργείς νέα δομή θα υπάρξουν και καθυστερήσεις», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

Ακόμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα για τη κυβέρνηση τις προσλήψεις προσωπικού, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δημιούργησε τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν οι δήμοι με το 13Κ και να προσληφθούν 1800 άτομα στην ΤΑ.

«Βασικό στοιχείο είναι να εξασφαλιστεί η θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εργαλεία αναπτυξιακά. Εμείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση την βλέπουμε ως συνεργάτη, ως πολιτικό θεσμό, για να διεκδικεί το καλύτερο δυνατό και να υπάρχει πιο ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας.

Και αυτό υπάρχει σε κάθε μας κίνηση. Το κάνουμε μεθοδικά, αποτελεσματικά και με διαφάνεια, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Τα 77 δις ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια είναι μια χρυσή ευκαιρία να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων και αυτό θα κάνουμε εμείς», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ψηφίζει νόμους για την Τ.Α που είναι έξω από την πραγματικότητα, ενώ δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο βήμα των μεγάλων αλλαγών».

«Διαχειριστική ανακατανομή των πόρων κάνετε. Χρειάζεται, όμως, να αλλάξει η γενική κατανομή τους στην Τ.Α πρώτου και δεύτερου βαθμού, ώστε με δικό της εντελώς όραμα να προχωρήσει.

Εσείς επιφανειακά προσπαθείτε να λύσετε τα προβλήματα, με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Το πρόβλημα της ανάπτυξης της χώρας έχει να κάνει με μεγάλες αλλαγές που εσείς δεν τολμάτε να κάνετε γιατί δεν είστε μεταρρυθμιστική δύναμη», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.

Υποστήριξε, επίσης, ότι «συγκρούονται οι συντηρητικές με τις προοδευτικές δυνάμεις, το αυταρχικό σύστημα της ΝΔ με το δημοκρατικό ευρωπαϊκό σύστημα των προοδευτικών δυνάμεων που είναι και το μέλλον της δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που θέλει μια σύγχρονη κοινωνία».

«Αυτή είναι η μεγάλη μας αντιπαράθεση και διαφορά αντίληψης. Από τη μια είναι η συντηρητική πολιτική και από την άλλη η προοδευτική πολιτική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στα πόδια της, να έχει αυτονομία, διοικητική, τεχνική και οικονομική, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα. Η πρακτική σας είναι να αποκλείεται ο κάθε πολίτης από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων», υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης και συμπλήρωσε:

«Λείπει η βούληση από την κυβέρνηση να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στην Τ.Α. Πρέπει να της δώσετε τη δυνατότητα να έχει όλες τις αρμοδιότητες που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Να έχει οικονομική αυτοτέλεια. Πάρτε ριζοσπαστικές αποφάσεις, ασκείστε μια πολιτική που θα ενισχύσει την θεσμική δημοκρατία».

«Έχουμε σαφή διαφορά για την πολιτική και στρατηγική για την ενίσχυση και ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με τη λογική βλέποντας και κάνοντας, με αποσπασματικές λύσεις και με το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζετε δεν υπάρχει ανάπτυξη», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Για πρώτη φορά δόθηκαν τόσοι πολλοί κοινοτικοί πόροι για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το 55% να κατευθύνεται στα περιφερειακά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να πάνε οι αναπτυξιακοί πόροι εκεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

«Υπάρχει, πράγματι, διαφορά φιλοσοφίας και αυτή είναι η μάχη μεταξύ του μοντέλου της δεκαετίας του 1980 και του σήμερα. Εμείς λέμε, τώρα που το επιτελικό κράτος απέδειξε την αποτελεσματικότητα του, τώρα ήρθε η ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο που θα φέρει ένα νέο μοντέλο αρμοδιοτήτων, σύγχρονο και κοντά στα προβλήματα του πολίτη για να του δώσει λύσεις», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Η γενική γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, έκανε λόγο για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης και αλλεπάλληλες προσπάθειες της να χειραγωγήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Θέλετε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης σας, χωρίς δημοσιονομική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια. Χειραφέτηση θέλουν οι δήμοι και όχι το φίμωτρο που βάζετε στα Δημοτικά Συμβούλια», υποστήριξε η κ. Λιακούλη και πρόσθεσε:

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, αλλά εσείς σφυρίζετε αδιάφορα απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που βιώνει η ΤΑ, στην οποία ο τυχοδιωκτισμός και ο μικροκομματισμός σας δεν έχουν καμία θέση».

Ο επερωτών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «αρέσκεται να μιλά για δήθεν μεταρρυθμίσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν υπηρετούν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, καταλόγισε στη κυβέρνηση ευχολόγια και προσπάθεια δημιουργίας κομματοκρατίας στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε λόγο για οικονομική ασφυξία των δήμων χωρίς πόρους και με έλλειμμα 60 εκ ευρώ, ενώ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εστίασε στο ότι «όλες οι μεγάλες πραγματικές μεταρρυθμίσεις έγιναν μόνο από το ΠΑΣΟΚ».

Ο Ανδρέας Πουλάς και ο Απόστολος Πάνας , υποστήριξαν ότι η ΝΔ βλέπει την Τ.Α ως τοπίο κομματικών εξυπηρετήσεων του επιτελικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αποψίλωσε από αρμοδιότητες τους δήμους αφαιρώντας τους ταυτόχρονα το λόγο με αποφάσεις εκτρώματα».

«Δυστυχώς, αντί της θεσμικής θωράκισης τους που είχατε υποσχεθεί και δεσμευτεί να κάνετε, προχωράτε σε θεσμικές εκτροπές. Θέλετε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της διακυβέρνησης σας», σημείωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που είχαν δρομολογήσει όλες προηγούμενες, μαζί με την σημερινή, κυβερνήσεις».

«Στο όνομα της κυβερνησιμότητας προωθήθηκαν αντιδραστικές πολιτικές, άλλαξε η θεσμική συγκρότηση των οργάνων της Τ.Α με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε όργανα διακοσμητικά», τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, κατηγόρησε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι «θέλουν να βάψουν το χάρτη της ΤΑ με κομματικά κριτήρια», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «δίνει λεόντειες αρμοδιότητες στους δημάρχους μετατρέποντας τα δημοτικά συμβούλια σε άβουλα διακοσμητικά όργανα».

Τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, έκανε λόγο για ρεσάλτο κομματικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης της ΝΔ που δεν έχει προηγούμενο, μετατρέποντας την Τ.Α σε τσιφλίκι της».