ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: “Αλησμόνητες πατρίδες – 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του 1922”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Δήμο Θέρμης σε συνεργασία με το την κοινότητα Καρδίας και το πολιτιστικό κέντρο «Ευμένης», προγραμματίζουν τριήμερες εκδηλώσεις.

Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη δημιουργία της κοινότητας Καρδίας του δήμου Θέρμης.

Πριν από έναν αιώνα, ο οικισμός της Καρδίας, κατοικείτο από μουσουλμάνους Γιουρούκους . Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μουσουλμάνοι κάτοικοι πήγαν στην Τουρκία και στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από το Πλαγιάρι της Καλλίπολης και το Τσεσνεΐρ της Προύσας.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία της Καρδίας, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 1 Ιουλίου, στις 19.00.
Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωακείμ Τρικαλιάρης και θα ακολουθήσει ιστορικό δρώμενο από το σύλλογο προσφύγων Ανατολικής Θράκης, Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για δραματοποιημένη αφήγηση όλων των δεινών που υπέστησαν οι εκπατρισθέντες Έλληνες από την Ανατολική Θράκη μέχρι την εγκατάσταση τους στην ελεύθερη Ελλάδα. 
Στη συνέχεια η χορωδία του ΚΑΠΗ Καρδίας, με χοράρχη τον Στέλιο Ζαχαρίου, Πρωτοψάλτη του Ι.Ν Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει παραδοσιακά τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες ενώ η Χαρούλα Στεργίου, θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποιήματα της ιδίας, που αφορούν την προσφυγιά.

Θα ακολουθήσουν τραγούδια της Ανατολικής Θράκης, της Προποντίδας,της Πόλης και των παραλίων της Μικράς Ασίας, από παραδοσιακή ορχήστρα και θα χορέψουν τα χορευτικά συγκροτήματα από το Πλαγιάρι του δήμου Θέρμης, το Πλαγιάρι Γιαννιτσών, και του πολιτιστικού κέντρου “Ευμένης” Καρδίας.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων θα κλείσει με χορό από όλους τους παρευρισκόμενους με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από την Ανατολική Θράκη…

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 20.00 με ιστορική αναδρομή της τοπικής ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας των κατοίκων της Καρδίας από την εκπαιδευτικό -συγγραφέα Σοφία Καραβέλλα.

Στη συνέχεια θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Από το Πλαγιάρι της Ανατολικής Θράκης, στο Πλαγιάρι και την Καρδία του Δήμου Θέρμης». Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους επισήμους και η βραδιά θα κλείσει με συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών από την Κωνσταντινούπολη, την Θράκη, την Μικρά Ασία και τον Πόντο με το παραδοσιακό συγκρότημα του Δρόσου Κουτσοκώστα, που αποτελεί και την κεντρική εκδήλωση του τριημέρου.

Τέλος το πρωί της Κυριακής, 3 Ιουλίου, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην Καρδία.

Στις 11 π.μ., στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, θα βραβεύσει τους τρεις μαθητές του Γ’ γυμνασίου Καρδίας, για το 1ο βραβείο με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό, σε πανελλήνιο διαγωνισμό, δημιουργώντας την καλύτερη ιστοσελίδα.

Στη συνέχεια θα γίνουν τα εγκαίνια του πάρκου φυτοποικιλότητας Καρδίας από τον Δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, ενός μοναδικού πάρκου με περισσότερα από 1.000 φυτά από όλη την Ελλάδα.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 20.00, με συναυλία του χορωδιακού εργαστηρίου του Ιερού Ναού της Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας.

Να σημειωθεί ότι όλο το τριήμερο θα λειτουργούν εκθέσεις:

Στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου: έκθεση αγιογραφίας με Αγίους από Θράκη, Μικρά Ασία , Καππαδοκία και Πόντο.

Στο πολιτιστικό κέντρο «Ευμένης»: έκθεση με παλιές φωτογραφίες της Καρδίας και λαογραφική έκθεση με αντικείμενα των πρώτων προσφύγων.