«Ο Εσωτερικός έλεγχος, ένα εργαλείο σύγχρονης διοίκησης των ΟΤΑ» – Σημαντική Ημερίδα ενημέρωσης από την ΠΕΔΚΜ

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα για τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την αυτοαξιολόγηση των δήμων αποτελεί το νέο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους ΟΤΑ – μετά και την ψήφιση του  Νόμου 4795/2021 – που καθορίζει παράλληλα και τη λειτουργία των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου. Η αυτοδιοίκηση ζητά την εφαρμογή του εσωτερικού ελέγχου σε όλους ανεξαιρέτως τους δήμους, καθώς μέσω αυτού του συστήματος θα μπορεί να διασφαλίζεται η εξάλειψη παρατυπιών και διαφθοράς.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής Ημερίδας με θέμα «Ο Εσωτερικός έλεγχος ως ένα εργαλείο σύγχρονης διοίκησης των ΟΤΑ» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) σε συνεργασία με την “Lever- Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ”, μέλος του ομίλου “Σαμαράς και Συνεργάτες”.

Στην Ημερίδα, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι και υπηρεσιακά στελέχη των ΟΤΑ, παρουσιάστηκαν τα οφέλη του συστήματος εσωτερικού ελέγχου για τους δήμους, όπως και καλές πρακτικές από την ανάπτυξή του.

Στην τοποθέτησή του από το βήμα της ημερίδας ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε ότι «ο εσωτερικός έλεγχος είναι ένα θέμα που το ζητάμε χρόνια, καθώς σχετίζεται με τη διαφάνεια, την αυτοαξιολόγηση των δήμων και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της αυτοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι για την εφαρμογή αυτού του συστήματος απαιτείται στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, οι οποίες σήμερα είναι ήδη υποστελεχωμένες.

«Για τον εσωτερικό έλεγχο θέλουμε εξειδικευμένα στελέχη και ζητάμε τη στελέχωση όλων των δήμων της χώρας στα πρότυπα των προηγούμενων διαγωνισμών, οριζόντια, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να τρέξουμε αυτά τα προγράμματα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, προσθέτοντας ότι «μπορεί σε μεγαλύτερους δήμους να υπάρχουν κάποια στελέχη που μπορούν να υπηρετούν στον εσωτερικό έλεγχο, αλλά στους μικρότερους αυτό είναι αδύνατον. Δεν μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε  δήμους δυο ταχυτήτων, πρέπει και οι μικρότεροι δήμοι να έχουν αυτή τη δυνατότητα».

Για τους λόγους αυτούς, είπε ο κ. Καϊτεζίδης, η ΠΕΔΚΜ έχει ήδη διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες υπέβαλε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως η συγκρότηση Σώματος Εσωτερικών Ελεγκτών στην Αυτοδιοίκηση, μέσω προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού συγκεκριμένων και εξειδικευμένων προσόντων, σε κάθε δήμο. Το προσωπικό, που θα επιλεγεί, θα λάβει ειδική εκπαίδευση και επιμόρφωση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το προσωπικό αυτό να μην έχει την δυνατότητα μετακίνησης, μετάταξης ή απόσπασης για τουλάχιστον μια δεκαετία. 

Διαχειριστική διαφάνεια από τους δήμους 
Στις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, οι οποίες όπως είπε, εξυπηρετούν την διαχειριστική διαφάνεια από πλευράς δήμων, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο  διευθύνων σύμβουλος της “Lever” Θόδωρος Καριπίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι θα αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες στην απορρόφηση, των πολύ μεγάλων πόρων για έργα στην Τ.Α.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ασταθές περιβάλλον αν και οι ΟΤΑ σήμερα έχουν τα περισσότερα, από ποτέ, εγκεκριμένα κονδύλια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βρουν τρόπους να τα απορροφήσουν, προκειμένου να υλοποιήσουν δράσεις και έργα» υπογράμμισε ο κ. Καριπίδης. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η  “Lever και ΕΥ” συνεργάζονται στρατηγικά σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου στο Δημόσιο Τομέα και ειδικότερα στους ΟΤΑ και αφενός, όπως είπε, η “Lever” προσφέρει γνώση του περιβάλλοντος λειτουργίας των ΟΤΑ και του εσωτερικού ελέγχου στους δήμους, αφετέρου ΕΥ την διεθνή εμπειρία της ως παγκόσμιος ηγέτης σε θέματα δημοσίου ελέγχου. 

Αναγκαίο από πλευράς νόμου, χαρακτήρισε τον εσωτερικό έλεγχο στους δήμους ο διευθυντής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Eσωτερικού Ελέγχου της “Lever” Γιώργος Τελεχάς, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό είναι το ελάχιστο. «Τα οφέλη που μας δίνει ο εσωτερικός έλεγχος  είναι ουσιαστικά για κάθε τμήμα μέσα στο δήμο, καθώς μπορούμε να θέσουμε βραχυπρόθεσμους στόχους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι σκόπιμο να αφήσουμε τα πρέπει που επιβάλλει το Ελεγκτικό Συνέδριο και να δούμε τα πραγματικά οφέλη που μπορεί να πάρει η αιρετή διοίκηση σε ένα δήμο».

Ως το πιο σύγχρονο εργαλείο που υπάρχει σήμερα στη δημόσια διοίκηση χαρακτήρισε το σύστημα εσωτερικού ελέγχου η ελέγκτρια Δαπανών και Εσόδων Δημοσίου Κωνσταντίνα Γκιουλετζή. «Ο εσωτερικός έλεγχος είναι το πιο σύγχρονο εργαλείο που υπάρχει σήμερα στη δημόσια διοίκηση και είναι ο μόνος τρόπος να εντοπιστούν παρατυπίες και διαφθορά, καθώς το σύστημα αυτό τρέχει 24 ώρες το 24ωρο σε κάθε διαδικασία» ανέφερε η ίδια. Είναι, όπως είπε, το μοναδικό εργαλείο που μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την εξάλειψη της διαφθοράς και να την εντοπίσει.  

Η ΠΕΔΚΜ προγραμματίζει το αμέσως προσεχές διάστημα και άλλες σημαντικές ημερίδες ενημέρωσης και διαλόγου για σημαντικά θέματα των δήμων, όπως οι ενεργειακές κοινότητες και ο ψηφιακός μετασχηματισμός με smart εφαρμογές καθώς όπως τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης «η γνώση είναι δύναμη και θέλουμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των δημοτών μας».