ΛΟΥΤΡΑ ΠΟΖΑΡ – ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ: Αποψη του Προέδρου Ιαματικών Πηγών

Απόψεις

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ:  

Στην ανάθεση μελέτης για την Συλλογή στοιχείων και την υποβολή προτάσεων για την αισθητική διαμόρφωση των εγκαταστάσεων των Λουτρών Πόζαρ προχώρησε ο Πρόεδρός και δήμαρχος του δήμου Αλμωπίας:

Πληροφορηθήκαμε από τοπική εφημερίδα αυτήν την πρόταση ότι ο Δήμος Αλμωπίας με υπογραφή του Δημάρχου ανάθεση μετά από διαγωνισμό δεν ξέρω μία προμελέτη των λουτρών του Πόζαρ με ένα ποσό των 35.000 ευρώ.

Ο ανάδοχος της μελέτης προέρχεται από τα Ιωάννινα μιας και δεν βρέθηκε κανένας από τη Θεσσαλονίκη η και την Μακεδονία. 
Δεν ξέρω αν αυτή η προμελέτη θα είναι και ολίγον προεκλογική και αν θα βοηθήσει αυτή η προμελέτη για την καλύτερη ανάπτυξη της λουτρόπολης του δήμου Αλμωπίας. 

Θέλω να θυμίσω σε όλους τους παράγοντες του δήμου ότι στις αρχές του ’85 έως ’87 είχε πραγματοποιηθεί μία προμελέτη ιδεών για το πώς θα μπορούσε να αναπτύξουμε αυτήν λουτρόπολη προκειμένου να είναι πρότυπο για όλη την περιοχή κάτι που χάθηκε ασφαλώς στα συρτάρια του Δήμου η και του Συνδέσμου . 

Οι σημερινές εγκαταστάσεις των Λουτρών του Πόζαρ προέρχονται πάντα από κάθε κοινοτάρχη που ήταν κατά καιρούς από την πρώην Κοινότητα.

Και αργότερα από τον κάθε δήμαρχο του δήμου Αλμωπίας να παρουσιάσει ένα έργο δικό του για προεκλογικούς καθαρά λόγους και όχι ουσιαστικές κάποιες μελέτες και για να μην παρεξηγηθώ έστω προμελέτες.  

Και εδώ αναρωτιέμαι, σαν Πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας, αν η προμελέτη που πρόκειται να γίνει και προβλέπει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην ιαματική πηγή με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να υλοποιηθεί;

Ασφαλώς όχι, έτσι πως είναι η σημερινή κατάσταση εκτός αν βοηθήσει στα παλιά ξενοδοχεία, που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε αθλία κατάσταση.  

Ο νέος Νόμος προβλέπει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια να υπάρχει οριστική μελέτη για την ανάπτυξη της λουτρόπολης και για τα επόμενα 10 χρόνια ανάπτυξη της λουτρόπολης (καλά κρασιά…) 

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση η εταιρεία (Ελληνικές λουτροπόλεις ΑΕ) μας λέει ότι σχετικά με το δικό της πρόγραμμα για μερικές λουτροπόλεις αναφέρονται και τα λουτρά του Πόζαρ και δεν ξέρω, αν αληθεύει ή όχι, και αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ δήμου και εταιρίας που δεν ξέρουμε ακόμη και ποτέ θα αρχίσει να κάνει κάποια δουλειά.  

Τέλος, δεν μάθαμε αν αυτή η προμελέτη πόσο χρονικό διάστημα θα έχει και αν τα 35.000 ευρώ προέρχονται από την επιχείρηση της λουτρόπολης ή από τον Δήμο ή από κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Δεν κάνω ερωτήσεις, απλά τοποθέτηση για το όλο θέμα, γιατί αποφεύγω να μπαίνω σε τεχνοκρατικά προβλήματα, μην τυχόν παρεξηγηθώ από τους επιστήμονες που ανέλαβαν αυτήν την εργασία, που ονομάζεται προμελέτη των λουτρών του Πόζαρ, με το ευκαταφρόνητο ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ ασφαλώς και με το ΦΠΑ. 

Δε θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και εκείνο που πολλά χρόνια φωνάζουμε, είναι σα Σύλλογος και όλα τα μέλη του δ.σ. είναι, ενώ οι βαλκανικές Λουτροπόλεις και Ευρωπαϊκές έχουν αναπτυχθεί 100% και εμείς εδώ ακόμα μπαίνουμε στα προγράμματα των τεσσάρων χρονών, με προμελέτες και δέκα χρόνια μετά την οριστική μελέτη ανάπτυξη που σημαίνει αλλά 14 χρόνια.

Αυτό είναι το δράμα του Ελληνικού κράτους και αυτό τον Νόμο τον ψήφισαν για να περνούν τα χρόνια, και όχι να λέμε (εδώ και τώρα ανάπτυξη) και συνεχώς απλά δίνουνε προθεσμίες για πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους από το 1983 –μέχρι και σήμερα που είμαστε στο 2022  
 
Ο Πρόεδρος  
Αναστασιάδης Ανέστης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ιβήριδος 9, T.K. 54351 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 905164
fax: 2310 903721  

Email επικοινωνίας: 
anestis_anastasiadis@yahoo.gr
axmetaloulis@gmail.com  

Ιστοσελίδα: www.loutropoleis.com