ΕΔΕΣΣΑ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο

Πέλλα

Την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των ζημιωθέντων κατοίκων, στις Τ.Κ. Ριζαρίου, Μεσημερίου, Άγρα, Καρυδιάς και των Οικισμών Κλησοχωρίου, Προαστείου, Καισαρειανών του Δήμου Έδεσσας, προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, μετά την σφοδρή νεροποντή της 8ης Ιουλίου 2022, που προκάλεσε καταστροφές σε αγρούς, κατοικίες και επιχειρήσεις.  

Επικαλούμενος τον υπ’ αριθμ. 4797/2021 Νόμο ο κ. Τζαμτζής ζητεί από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας, να ορίσει άμεσα 2 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών / Γεωπόνων, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιτροπές που θα συγκροτηθούν για την ταχεία αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο. 

Ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Έδεσσας, προς το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας ζητεί από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να οριοθετήσει τις πληγείσες, από σφοδρή νεροποντή, πλημμύρες και κατολισθήσεις, περιοχές του Δήμου Έδεσσας, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα στους ζημιωθέντες  να υποβάλουν αίτηση συνδρομής.

Επιφυλάσσεται να επανέλθει με οριστικό αίτημα, αφού ολοκληρωθούν οι αυτοψίες των επιτροπών στην περιοχή, σε συνέχεια των αιτημάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Προκειμένου, δε, να ληφθεί απόφαση οριοθέτησης, ζητεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να εκδώσει πιστοποιητικό εκδήλωσης σφοδρής νεροποντής, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών, στις 8 Ιουλίου 2022. 

«Είναι σημαντικό, την ώρα της θεομηνίας, να νιώθει κανείς την ευεργετική παρέμβαση του κράτους πρόνοιας » δήλωσε ο κ. Τζαμτζής. «Είδαμε ζημιές μεγάλης έκτασης σε χωράφια, σπίτια και επιχειρήσεις. Είναι χρέος μας να σταθούμε αλληλέγγυοι και αρωγοί, στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές από τη μια στιγμή στην άλλη».