Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΙΑ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ: «Σύντομα στη δημόσια διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη»

Περιβάλλον

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Πέλλας, Διονύση Σταμενίτη, αναφέρει τα εξής:

Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αμυρά είχε σήμερα, 1 Αυγούστου, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σταμενίτης, με τον οποίο συζήτησε αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την προστατευόμενη περιοχή natura 2000 της Βεγορίτιδας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς η έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα οριοθετήσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις πηγαίνοντας από το καθεστώς της σχεδόν απόλυτης απαγόρευσης δραστηριοτήτων και της μεγάλης γραφειοκρατίας στην ελεγχόμενη επιτρεπόμενη χρήση γης. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστούν και τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι σήμερα για την υλοποίηση αποθηκευτικών χώρων, μεταποιητικών μονάδων χαμηλής όχλησης, επαγγελματικών χώρων ψύξης αγροτικών προϊόντων κ.α…, δραστηριοτήτων δηλαδή που δεν προκαλούν περιβαλλοντική επιβάρυνση και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους κατοίκους.

Με γνώμονα πάντοτε την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής και των ειδών που φιλοξενεί, η ΕΠΜ θα υποδείξει ποιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες επιτρέπονται.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος παρακολουθεί το ζήτημα στενά, δήλωσε: 

«Η έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή της Βεγορίτιδας αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς με την περιγραφή των επιτρεπόμενων χρήσεων γης θα είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να υλοποιηθεί και τι όχι. Η δυνατότητα αυτή που δίνει ο νόμος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας (4685/2020 ΦΕΚ Α’ 92/07-05-2020), θα απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της  περιοχής, σε συνδυασμό πάντοτε με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».