ΡΕΠΟΡΤΑΖ “ΕΔΕΣΣΑΪΚΗΣ”: Εικόνες υποβάθμισης και εγκατάλειψης σε Αρνισσα και ευρύτερη Βεγορίτιδα

Εδεσσα

Η Άρνισσα υπήρξε επί Διοικητικής Διαίρεσης “Καποδίστρια” η πρωτεύουσα του άλλοτε Δήμου Βεγορίτιδας και ως η μοναδική κωμόπολη του ορεινού όγκου της Εδεσσας, με ισχυρή αγροτική οικονομία και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, συγκέντρωνε γενικότερα όλες τις προϋποθέσεις διαρκούς ανάπτυξης. 

Ωστόσο, με την εφαρμογή του σχεδίου “Καλλικράτης”, το 2010 και την υπαγωγή της στον Δήμο Έδεσσας έχει ξεκινήσει, δυστυχώς, μια πτωτική πορεία υποβάθμισης, τόσο της Άρνισσας, όσο και της ευρύτερης Βεγορίτιδας, με αποκορύφωμα, τα τελευταία χρόνια, όπου, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, Λευτέρη Παπαδόπουλο, συμβαίνουν πλέον “τριτοκοσμικές καταστάσεις” στους τομείς των υποδομών και της λειτουργίας υπηρεσιών πρώτης ανάγκης. 
Στην υγεία, την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τις μετακινήσεις.

Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην “Ε” και με εμφανή οργή και αγανάκτηση στα λόγια του: 
“Καθημερινά εμείς οι πολίτες της Βεγορίτιδας ζούμε την υποβάθμισή της. 
Πρώτα απ’ όλα το Κέντρο Υγείας της Άρνισσας συνεχίζει ένα χρόνο χωρίς παιδίατρο.
Το ασθενοφόρο είναι σε άθλια κατάσταση με μηχανικές βλάβες και τις περισσότερες φορές χωρίς καύσιμα.
Το ταχυδρομείο έχει ήδη κλείσει. Τα ΚΕΠ λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα έως το μεσημέρι, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Το δημοτικό κατάστημα, μέχρι προχθές, είχε μόνο μία υπάλληλο, λόγω συνταξιοδότησης του δεύτερου υπαλλήλου και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του κόσμου, όπως το είδαμε, πρόσφατα, στις δηλώσεις ζημιάς των αγροτών με το συνωστισμό έξω από το δημοτικό κατάστημα, εν μέσω πανδημίας κιόλας.
Πόσο να αντέξει αυτή η υπάλληλος άραγε να εξυπηρετήσει όλα τα χωριά;;;;;
Το ΑΤΜ, τις περισσότερες φορές, είναι χωρίς χρήματα και κάποιες φορές χαλασμένο.
Και ρωτάω σαν πολίτης. Τί θα κάνω χωρίς χρήματα;;; Αν δεν έχω μεταφορικό μέσο, με τι θα μετακινηθώ;;; Μιλάμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις. 
Ώρες ώρες, αισθάνομαι θυμό και αγανάκτηση με όλους τους υπευθύνους για όλα αυτά που συμβαίνουν στο χωριό μου την Άρνισσα.
Τέλος, το αστυνομικό τμήμα έχει κλείσει και αυτό. Απλά ο αστυνομικός υπηρεσίας είναι φύλακας του κτηρίου και τίποτα άλλο. 
Τα χωριά ερημώνουν. Λυπάμαι για τα παιδιά μας, το μέλλον του τόπου μας. Δυστυχώς, οι πολίτες του πρώην Δήμου Βεγορίτιδας νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.”

Συνοψίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εσχάτως, οι κάτοικοι της Άρνισσας και των γειτονικών τοπικών Διαμερισμάτων είναι πολλά και σοβαρά και φανερώνουν αδιαφορία και αναλγησία από πλευράς των Αρχών όλων των βαθμίδων εξουσίας. 

Και όταν επιλέγονται, βέβαια, τέτοιες πολιτικές εγκατάλειψης, συνολικά, για έναν πρώην ορεινό Δήμο, η επόμενη εξέλιξη θα είναι εύλογα και νομοτελειακά η εγκατάλειψη των περιοχών αυτών από τους κατοίκους της και η σταδιακή ερήμωσή τους!!

Κι … ύστερα, βέβαια, “κατόπιν εορτής” ως συνήθως η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση αναρωτιούνται και ανησυχούν για το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 
Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) υπολειτουργούσε όντας ανοιχτό μόνο 2 μέρες εβδομαδιαίως, ενώ παλιά λειτουργούσε καθημερινά. Οι τελευταίες, δε, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλο τον Αύγουστο θα είναι κλειστό, λόγω αδειών των υπαλλήλων και οι δημότες Βεγορίτιδας θα πρέπει να προσέρχονται στο ΚΕΠ Εδεσσας, για να εξυπηρετηθούν.

Το Κέντρο Υγείας παραμένει χωρίς παιδίατρο εδώ και έναν χρόνο και με ασθενοφόρο συχνά ακινητοποιημένο, λόγω βλαβών.

Στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα (μέχρι πριν μια εβδομάδα) υπήρχε μόνο μία υπάλληλος, με αποτέλεσμα να ήταν αδύνατη η εξυπηρέτηση των δημοτών.
Από την Δευτέρα (25/7), μέσω της κινητικότητας ήρθε μία ακόμα υπάλληλος, που θα είναι μόνιμη. 

Ταχυδρομείο δεν υπάρχει, έχει κλείσει πλέον

Το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) δεν έχει συχνά χρήματα και έτσι ο κόσμος αδυνατεί να εξυπηρετηθεί.

Το Αστυνομικό Τμήμα λειτουργεί με ελάχιστους αστυνομικούς και χωρίς νυχτερινές περιπολίες, σε μια περιοχή μεγάλης έκτασης που αποτελεί συνάμα πέρασμα προς γειτονικές χώρες. 

Σοβαρές βλάβες έχει υποστεί εδώ και μήνες το οδικό δίκτυο εντός της Άρνισσας από την κατασκευή του αποχετευτικού της ΔΕΥΑΕ, χωρίς καμία μέριμνα αποκατάστασής τους, με συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι δημότες και οι διερχόμενοι, αλλά, κυρίως, να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οχήματά τους αλλά και την σωματική τους ακεραιότητα.

✍️    Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας