Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου που εμπνέεται από τη φύση και τα παιδιά

Συνεντέυξεις

Ενας πολυτάλαντος Ανθρωπος είναι ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, ο σημερινός “φιλοξενούμενός” μας.
Εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μουσικός, με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου μυθιστορήματός του, για ενήλικες, “Από την αρχή”, μας μιλά για το πόνημά του και, μέσα από τις στήλες της “εδεσσαϊκής”, αποκαλύπτει ότι κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Ίκαρος, το νέο του εικονογραφημένο βιβλίο, με τίτλο “Ούτε νότα”.

Πολύ όμορφα, χαρούμενα και ενδιαφέροντα όλα όσα μας είπε στη συνέντευξη που ακολουθεί:

“Ε”: Θοδωρή, το τελευταίο σου βιβλίο, που κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις “Ικαρος”, φέρει τον τίτλο “Από την αρχή”. 
Σύστησέ το μας, με λίγα λόγια. 
– Είναι ένα βιβλίο με αυτοβιογραφικά στοιχεία που έγιναν μυθοπλασία. Ξεκίνησα κάποια στιγμή να γράφω μικρές ιστορίες από τα παιδικά μου χρόνια κι έπειτα επέλεξα κάποιες από αυτές, για να στηρίξω τη μυθοπλασία. 
Έτσι γεννήθηκε ένα βιβλίο που μιλά στην ουσία για το αβάσταχτο συναίσθημα της νοσταλγίας των παιδικών χρόνων και για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή. Μια ιστορία για το χωριό που μεγάλωσα και την Έδεσσα, μια ιστορία που συνομιλεί, επίσης, με όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα από το 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80. 

“Ε”: Ασχολείσαι με τη λογοτεχνία πολλά χρόνια (παιδική και ενηλίκων). Από πού αντλείς έμπνευση για τη δημιουργία των ιστοριών σου; 
– Δύο είναι οι κύριες πηγές της έμπνευσής μου. Η φύση και τα παιδιά. Προσπαθώ να έχω μάτια, αυτιά και καρδιά ανοιχτά, γιατί γύρω μας κυκλοφορούν άπειρες ιδέες και πολλές ιστορίες, είτε κρυμμένες ανάμεσα στα φύλλα των δέντρων, είτε ανάμεσα στις κουβέντες των παιδιών.  

“Ε”: Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σου, που αγαπάς περισσότερο και αν ναι, για ποιο λόγο; 
– Αν και είναι σαν να έχω είκοσι ένα παιδάκια, νομίζω πως πολύ λίγο παραπάνω αγαπώ το «Ανάποδα» γιατί είναι το βιβλίο που μου άνοιξε το δρόμο για τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και είναι το πρώτο που βραβεύτηκε.  

“Ε”: Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα μελλοντικά σου σχέδια; 
– Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, το νέο μου εικονογραφημένο βιβλίο με εικόνες του Βασίλη Σελιμά, με τίτλο «Ούτε νότα». Έχω ολοκληρώσει, επίσης, ένα νέο μυθιστόρημα με θέμα την αντρική φιλία, που διαδραματίζεται κι αυτό στην πόλη μας. Βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και περιμένω νέα, το επόμενο διάστημα. 

Ε”: Ολοκληρώνοντας την όμορφη κουβεντούλα μας και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου σου “Από την αρχή”, αν είχες μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, τι θα έκαμνες “Από την αρχή”; 
– Αυτό που θα ήθελα να κάνω από την αρχή είναι να σπουδάσω μουσική. Είναι ο κόσμος που πάντα με μάγευε, από παιδί.

✍️   Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε την έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας.