(ΦΩΤΟ) ΕΔΕΣΣΑ-Μαθητές του 1ου ΕΚ-ΕΠΑΛ στην Πορτογαλία

Παιδεία

 Με μεγάλη επιτυχία και όμορφες εντυπώσεις, εικόνες και εμπειρίες υλοποιήθηκε η πρώτη ροή μαθητών του 1ου ΕΚ-1ου ΕΠΑΛ Eδεσσας για Λισαβόνα και Πόρτο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS +με κωδικό σχεδίου 2023-1-EL01-KA121-VET-000123337 και με τίτλο προγράμματος : «Ανάπτυξη δεξιοτήτων στην προώθηση και παραγωγή τοπικών προϊόντων της Πορτογαλίας».

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Πληροφορικής και Οικονομίας και υλοποιήθηκε από 23-01-2024 έως 3-2-2024. 

Στο πλαίσιο αυτής της Δράσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να καταρτισθούν πρακτικά σε διάφορες επιχειρήσεις που αφορούσαν στην προώθηση και παραγωγή τοπικών προϊόντων της Πορτογαλίας.

Συγκεκριμένα οι μαθητές μας  

 Επισκέφθηκαν και καταρτίστηκαν πρακτικά στο Εθνικό Μουσείο Πλακιδίων (Museu Nacional do Azulejo), ένα από τα σημαντικότερα εθνικά μουσεία της Πορτογαλίας, που κάποτε ήταν μοναστήρι γνωστό για τη μοναδική συλλογή του από πλακάκια azulejo. Οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς φτιάχνονται τα πλακάκια σύμφωνα με τις παλιές παραδόσεις και κατασκεύασαν και σχεδίασαν το δικό τους πλακάκι αφού έμαθαν τα βασικά στοιχεία της τέχνης. 
 Εξερεύνησαν τη Λισαβόνα μέσω της τεχνολογίας VR (προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας με χρήση υλικού από drone) , έμαθαν για την ιδέα δημιουργίας αυτής της εταιρείας και ανακάλυψαν πως μέσω της τεχνολογίας μπορούν να συμβάλλουν στον τουρισμό ενός τόπου.  
 Επισκέφθηκαν ζυθοποιίες στη Λισαβόνα και καταρτίσθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής, εμφιάλωσης και προώθησης της μπύρας.

Το ταξίδι συνεχίσθηκε για το Πόρτο, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν
 το ιστορικό οινοποιείο Cálem, που βρίσκεται στην καρδιά του Πόρτο. Στα κελάρια και στο μουσείο Cálem οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τα αρχαία κελάρια όπου ωριμάζουν τα κρασιά Porto και παρακολούθησαν τη σχολαστική διαδικασία οινοποίησης, έμαθαν για τον οινοτουρισμό και για τη συμβολή της παραγωγή του κρασιού Port στην οικονομία της Πορτογαλίας. 
 την εταιρεία Planet Cork, όπου οι συμμετέχοντες έμαθαν μέσα από μια διαδραστική περιήγηση τα πάντα για τον κόσμο του φελλού, από την αρχαία εξερεύνηση της φελλώδους δρυός μέχρι τις ποικίλες και πρωτοποριακές εφαρμογές, τις χρήσεις του φελλού σε διάφορες κατασκευές, στην τέχνη και στην αρχιτεκτονική. Συζήτησαν για το πώς συντελούν τα δάση με φελλόδεντρα στην κλιματική αλλαγή. 
 το Visit Porto and North που είναι κομμάτι του εθνικού τουριστικού οργανισμού της Πορτογαλίας, υπεύθυνο για την προώθηση, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του τουρισμού στην Πορτογαλία. Εκεί οι μαθητές μας παρουσίασαν τον τόπο μας και τα προϊόντα που παράγει. 
ενημερώθηκαν από τον φορέα Associação das Empresas de Vinho do Porto – AEVP που είναι υπεύθυνος για την προώθηση των κρασιών Port της κοιλάδας του Douro ποταμού και τέλος 
 επισκέφθηκαν τη βιομηχανία κονσερβοποίησης σαρδέλας Conservas Pinhais Factory, καθώς αποτελούν βασικό προϊόν στην αλιευτική βιομηχανία της Πορτογαλίας. Εκεί οι μαθητές μπήκαν στον χώρο παραγωγής και είδαν όλα τα στάδια παραγωγής και κονσερβοποίησης της. 

Η κινητικότητα πλαισιώθηκε από πολλές πολιτιστικές Δραστηριότητες και πολιτιστικά εργαστήρια. 

Συνοδοί καθηγητές στην παραπάνω δράση ήταν ο κ. Μισσελής και η κ. Κυζιρίδου. 

✅  Νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τους μαθητές μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, για την άψογη συνεργασία και συμπεριφορά τους καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. 

✅  Παράλληλα με την παραπάνω κινητικότητα, οι εκπαιδευτικοί κ. Τεστέμπαση και κ. Ευθυμίου επιμορφώθηκαν σε καινοτόμες μεθόδους Διδασκαλίας, μέσω της επιτόπιας παρακολούθησης εργασίας σε σχολεία Επαγγελματικής εκπαίδευσης της Πορτογαλίας. 

  Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον φορέα Υποδοχής μας Moveu για την άψογη διοργάνωση και την άριστη συνεργασία που είχαμε για το στήσιμο αυτής της Κινητικότητας. 

Η Δ/ντρια του 1ου Ε.Κ. Έδεσσας 
Τεστέμπαση Αθηνά 
Χημικός Μηχανικός ΠΕ85