Από Αύγουστο … πολιτική βαρυχειμωνιά – Το βέβαιο είναι αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις!!!!

Πολιτική

Σε έκτακτες πτήσεις …τα ταχυδρομικά περιστέρια μεταφέροντας σενάρια και μηνύματα υπό τον φόβο νέων αποκαλύψεων στις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Εκλογική «ατολμία» της Χ. Τρικούπη, «εκλογές τώρα» επαναφέρει η Κουμουνδούρου.

Με το σύνολο, σχεδόν, του πολιτικού προσωπικού να βρίσκεται εκτός Αθηνών, τα… ταχυδρομικά περιστέρια εκτελούν έκτακτες πτήσεις μεταφέροντας μηνύματα, ερωτήσεις και απαντήσεις. Πέραν της χιουμοριστικής αναφοράς στους φτερωτούς ταχυδρόμους, ο φόβος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχει φωλιάσει (και) στους πολιτικούς, μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των προηγούμενων ημερών.

Η ειρωνεία είναι ότι ακόμα και “γαλάζιοι” παράγοντες περιμένουν να καταργηθεί η διάταξη που ψήφισε αιφνιδίως η κυβέρνηση πέρυσι (μαζί με… το ΚΙΝΑΛ), βάσει της οποίας δεν έχει δικαίωμα ένας πολίτης να ζητήσει ενημέρωση από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) εάν παρακολουθείται – και εάν ναι, γιατί.

Μετά το (φετινό) mea culpa του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει για δεύτερη φορά τροπολογία ακύρωσης αυτής της διάταξης και μένει να φανεί εάν η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει στην διατήρηση της απαγόρευσης.

Το βέβαιο είναι αναμένονται κι άλλες αποκαλύψεις. Τα… περιστέρια μεταφέρουν πληροφορίες ότι θα αφορούν περιπτώσεις από τους περίπου 15.000 Έλληνες πολίτες που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, καθώς στις αποκαλύψεις μετέχουν και εκτός συνόρων θεσμοί: ως γνωστόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημερώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ότι παρακολουθείτο το κινητό του, ενώ ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης είχε φτάσει (πέρυσι) μέχρι το Τορόντο του Καναδά για να επικυρώσει τη δική του υποκλοπή.

Το είπε με πολύ παραστατικό τρόπο (στο Κόκκινο) ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου: “υπάρχουν πολλά πτώματα στο κελάρι αλλά παραμένει κλειδωμένη η πόρτα που θα μας επιτρέψει να μπούμε μέσα”. Όπου η “πόρτα” είναι η επίμαχη νομοθετική απαγόρευση ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ.

Δεν είναι τυχαίο το αίτημα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΑΔΑΕ να πει “πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων”.

Επιπλέον: στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται από τις 29 Ιουλίου κοινοτική επιστολή, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να μάθει πώς και από ποιους χρησιμοποιείται, εντός Ελλάδας, το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως επιβεβαίωσαν κοινοτικές πηγές στο “Βήμα”.

Υπενθυμίζεται ότι η παρακολούθηση του κ. Κουκάκη έγινε από το Predator πριν από δύο χρόνια επειδή “πάτησε” το link παρακολούθησης που του είχε σταλεί (σ.σ. μοιάζει με το url κανονικών ιστοσελίδων οπότε εύκολα έπεφτε κάποιος στην παγίδα πριν ξεσπάσουν οι αποκαλύψεις και γίνει γνωστό το κόλπο), ενώ ο κ. Ανδρουλάκης, είτε από τύχη είτε διότι ήταν υποψιασμένος, το προσπέρασε και… μπήκε στη διαδικασία της “νόμιμης επισύνδεσης” από την ΕΥΠ.

Γιατί “δεν έπεισε”

Με την αναφορά των παραπάνω γίνεται αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης για την κυβέρνηση και το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μετά την παρένθεση του Δεκαπενταύγουστου. Ο πρωθυπουργός και τα (λίγα) στελέχη του βγήκαν δημοσίως να στηρίξουν την κυβέρνηση σ’ αυτό το μείζον θέμα, “τα έκαναν χειρότερα”, κατά το κοινώς λεγόμενο.

 Δεν έπεισε το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη “η τηλεφωνική επισύνδεση (του κ.Ανδρουλάκη) ήταν νόμιμη αλλά εάν τη γνώριζα δεν θα την επέτρεπα”.
 Δεν έπεισε ούτε η επίκληση “εξωτερικών εχθρών” όπως άφησαν να εννοηθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης στους New York Times (Ρωσίας, Τουρκίας) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανσίου (ο οποίος εμφάνισε Έλληνες μειονοτικούς βουλευτές ως δυνάμει “κατάσκοπους”).
 Δεν έπεισε, επίσης, ούτε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε εσπευσμένως η κυβέρνηση προ ημερών για τη λειτουργία της ΕΥΠ, αφού δεν άλλαξε καμία από τις επίμαχες αλλαγές που έφερε μετά τις εκλογές του 2019: την υπαγωγή της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και, κυρίως, την απαγόρευση ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ στους υπό παρακολούθηση πολίτες.

Το κλίμα που “βγάζει” ο διεθνής Τύπος είναι ενδεικτικό, ενώ οι ΝΥΤ έστειλαν δημοσιογράφους στην Αθήνα για να καλύψουν τις αποκαλύψεις και τις εξελίξεις.

Φόβος για αντιπολιτευτικό μέτωπο

Αντιθέτως, έπεισε για τον φόβο που διακατέχει το Μαξίμου, ο ισχυρισμός της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη για “προϊούσα πολιτική ταύτιση” του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο φόβος δηλαδή ότι το κυβερνών κόμμα και, προσωπικά, ο κ. Μητσοτάκης έχασαν την όποια πιθανότητα είχαν να συνεργαστούν μετεκλογικά με το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, μετατρέποντας το περίφημο “αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο” σε “αντι-Μητσοτάκη μέτωπο”.

Το χειρότερο; Ότι το “εκσυγχρονιστικό” τμήμα του παλιού ΠΑΣΟΚ που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη από την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και μετά, δείχνει να τον εγκαταλείπει. Αυτή τη “μετάφραση” έκαναν όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές, από όλους τους χώρους, διαβάζοντας τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και τις τοποθετήσεις όλων των Συνταγματολόγων – κι όπως έλεγε σκωπτικά πηγή, “ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να συμφωνήσουν όλοι οι Συνταγματολόγοι εναντίον του και να μη χαθεί ούτε ένας σε ‘ερμηνείες’”.

Τα πολιτικά σενάρια

Τα σενάρια; Πολλά, με πλέον αδύναμο να μην κάνει τίποτα ο πρωθυπουργός και να “ροκανίσει” το δεκάμηνο μέχρι τις κανονικές εκλογές, ποντάροντας στο ότι τα σημαντικά θέματα της ακρίβειας και της ενέργειας θα οδηγήσουν σε τρίτη μοίρα τις υποκλοπές.

Στο “τραπέζι” βρίσκονται κι άλλα ενδεχόμενα: από το να προκηρύξει άμεσα εκλογές ο πρωθυπουργός ή να παραιτηθεί ο ίδιος και να αναλάβει άλλο πρόσωπο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την πρωθυπουργία, μέχρι να υπάρξει τώρα “λύση τύπου Παπαδήμου” μέχρι τις εκλογές του προσεχούς Ιουλίου.

Το τελευταίο δείχνει να μην το θέλει ούτε η Χ. Τρικούπη: “η κυβέρνηση βρίσκεται προς το τέλος της θητείας της, τι νόημα θα είχε να στηρίξουμε μία ‘λύση Παπαδήμου’; Για επαναλάβουμε το 2011;”, απάντησε στο Εuro2day.gr στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη.

Εννοείται ότι έξω από κάθε τέτοια συζήτηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα αφενός να έχει ζητήσει (με μεγαλύτερη ένταση, πλέον) εκλογές και, αφετέρου, να έχει αποκηρύξει κατά καιρούς τέτοια σενάρια.
Κάποιοι, πάντως, “είδαν” τέτοια προτροπή στη δήλωση Βενιζέλου, υπό την ανάγκη να μην αναδειχθεί σε κυρίαρχο παίκτη “ο Τσίπρας”.

“Πόρτα εξόδου” χωρίς εκλογές;

Από την άλλη, η Χ. Τρικούπη δεν θέλει “με τίποτα” να εμφανιστεί ούτε ότι βρίσκεται σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, επιμένει στην επιχειρησιακή πλευρά του θέματος (“γιατί παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη επί τρίμηνο πριν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος”) και αποφεύγει “καθαρές κουβέντες” στο πολιτικό επίπεδο, τελώντας εν αναμονή.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ “έδειξε την πόρτα εξόδου” στον κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν ζήτησε εκλογές – αν και, συνεργάτες του, λένε ότι “θα το κάνει κάνει οσονούπω”. Ο φόβος δε, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ηγηθεί των πολιτικών εξελίξεων, οδήγησε τον Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος, Παναγιώτη Βλάχο, να δηλώσει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οικειοποιηθεί μία δική μας υπόθεση”.

Όπου “δική τους υπόθεση” είναι οι παρακολουθήσεις πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ: “Καθαρές λύσεις, εκλογές”

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του έδωσαν “χρόνο” στον κ. Ανδρουλάκη και στα στελέχη του να βγουν πρώτοι με τα επιχειρησιακά (αλλά και πολιτικά) ζητήματα. Για παράδειγμα, όταν ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, μίλησε δημοσίως για τα “ευαίσθητα στοιχεία” από την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, η Κουμουνδούρου περίμενε… δύο ημέρες για την αντίδραση της Χ. Τρικούπη. Και μόνο όταν αυτή υπήρξε, δημοσιοποιήθηκε υποστηρικτική (στον κ. Ανδρουλάκη) δήλωση του κ. Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν πηγές, “πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πολλά βήματα μπροστά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ζητήσαμε να ‘ανοίξει’ η Βουλή, πιέσαμε για νέα σύγκληση της επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας, απορρίπτουμε εδώ και μήνες ‘τεχνοκρατικές λύσεις’, ζητήσαμε εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση.

Πλέον, ο λόγος στα γεγονότα”…

euro2day.gr