ΕΔΕΣΣΑ-ΘΕΑΤΡΟ: “Ο ξάδελφος από τη Σαφράμπολη” της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΤΣΕΧΕΛΙΔΟΥ (ΦΩΤΟ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το “Εδεσσαϊκό Θέατρο” θα τιμήσει την επέτειο, με ένα έργο ιδιαίτερο και ξεχωριστό, που φέρει την υπογραφή της συντοπίτισσάς μας, συγγραφέως, Δέσποινας Τσεχελίδου.

Ο λόγος για το έργο “Ο ξάδερφος από την Σαφράμπολη”, που θα παρουσιασθεί στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης, αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Αυγούστου, στο ανοιχτό θέατρο Γαβαλιώτισσας (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).

Ενα έργο … ταξίδι στο χρόνο

Μιλώντας στην “ε” για το έργο η Δέσποινα Τσεχελίδου, το χαρακτήρισε “ένα ταξίδι στο χρόνο”, όπου συμμετέχουν πολλοί εδεσσαίοι ερασιτέχνες ηθοποιοί, ενώ “το αποκορύφωμα της ιστορίας είναι ο βίαιος ξεριζωμός”.

Για την ίδια αποτελεί ένα “προσωπικό στοίχημα”, αφού, όπως εξομολογήθηκε στην “ε”, “είναι η πρώτη φορά που γράφω κάποιο θεατρικό έργο και συντονίζω μια παράσταση.”

(Να θυμίσουμε ότι το έργο “Ο ξάδερφος από την Σαφράμπολη” είχε βραβευθεί, αρχικά σε λογοτεχνικό διαγωνισμό).

Οσον αφορά τους ηθοποιούς που παίζουν είναι οι: Αναστασία Κούτση, Παντελής Γούλιος, Λίζα Ξενίδου, Ιωάννης Καντούτσης, Λεωνίδας Τούσιας, Χριστίνα Δεμερτζίδου, Παναγιώτης Σάρμας, Ελένη Τσακίρη, Παναγιώτης Νανόπουλος, Κατερίνα Κούκου, Κοσμάς Τσίναλης, Γιώργος Μουστάκας, Ελένη Δερμεντζόγλου, Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Δήμου, Ελένη Πετροκώστα – Δίου και τα παιδιά Μαριάννα Τάνη, Αναστασία Γιοβανούδη, Μάριος Κιάος, Βασιλική Δαλκαλίτση, Μυρτώ Μπαζούκη.

Εισιτήρια 
Γενική Είσοδος: 7 ευρώ 
Μειωμένο: 5 ευρώ

Η συνέντευξη
“Ε”: Τόσους μήνες πρόβες, προετοιμασία, η μεταφορά του βραβευμένου διηγήματος στο θεατρικό σανίδι, η όλη διαδικασία, με λίγα λόγια, αποτελεί ένα στοίχημα για σένα;
– Ναι, έτσι θα το χαρακτήριζα κι εγώ. Στοίχημα. Είναι η πρώτη φορά που γράφω κάποιο θεατρικό έργο και συντονίζω μια παράσταση. 
Ομως, δίπλα μου έχω πολύ έμπειρους ερασιτέχνες ηθοποιούς, που με στηρίζουν και φυσικά έχω την αμέριστη συμπαράσταση της Διοίκησης του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, οπότε θεωρώ πως το στοίχημα είναι συλλογικό. 
Εύχομαι το θεατρόφιλο κοινό της περιοχής μας να στηρίξει την προσπάθειά μας, διότι πραγματικά προέρχεται από ανιδιοτελή αγάπη και μεράκι για το θέατρο.

“Ε”: Και σε τελική ανάλυση τι μηνύματα θέλεις να περάσεις με το συγκεκριμένο έργο;
–  Το έργο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Αν και σα βάση του έχει μια ιστορία αγάπης που έλαβε χώρα, την περίοδο εκείνη, εν τούτοις μέσα από την ιστορία αυτή ξεχύνεται ένας χείμαρρος ιστορικών γεγονότων, ηθών και εθίμων από την περιοχή της Μικράς Ασίας.
Οι ήρωες ομιλούν την τοπική διάλεκτο, ενώ η παράσταση είναι ντυμένη με πολύ όμορφη Ανατολίτικη μουσική. Τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε, στοχεύουν, κυρίως, στο συναίσθημα.
Θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο, προκειμένου να αισθανθούμε τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις χαρές και τις λύπες της πατρίδας.
Το αποκορύφωμα της ιστορίας είναι ο βίαιος ξεριζωμός, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει, όσον αφορά τα δεδομένα που έχουμε κάποιες φορές στη ζωή και που, δυστυχώς, εύκολα ανατρέπονται.

“Ε”: Ενα κάλεσμα για τους αναγνώστες μας, με μία φράση ή κάποιον διάλογο από το έργο;
– Θα δανειστώ μια φράση που λέει ο πρωταγωνιστής της παράστασης στην αγαπημένη του, όταν εκείνη του εξηγεί πως τα νέα για τους Ελληνες της Τουρκίας δεν είναι ενθαρρυντικά.
“Πάψε Βασιλική, πάψε. Τι θες να πεις, πως πρέπει να αφήσουμε τα χώματα που γεννηθήκαμε, τα χώματα που ματώσαμε να αναστήσουμε και που χρόνια τώρα αναπαύονται οι νεκροί μας;”.
Η συνέχεια επί σκηνής….