Θ. ΤΖΑΚΡΗ: “Να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο”

Πολιτική

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, αναφέρει τα εξής:

Η αιγυπτιακή αγορά αποτελεί σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, προς αντικατάσταση εν μέρει της ρωσικής αγοράς. Ωστόσο, σε συνέχεια των δημοσιονομικών περιορισμών που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος εξαιτίας της  προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της προσπάθειας που καταβάλλει για τον περιορισμό της εξαγωγής συναλλάγματος, έχει αυξήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τις εισαγωγές προϊόντων δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο «έμμεσα εμπόδια» για το εμπόριο. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, όπως μήλων, δαμάσκηνων και αργότερα ακτινιδίων κλπ. 

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τους ρωτά: (1) για τις ενέργειες τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο, (2) για τις προθέσεις τους να θέσουν  το εν λόγω θέμα στα αρμόδια όργανα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας) προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και (3) για τις προθέσεις τους να προχωρήσουν και σε διμερείς επαφές με την αιγυπτιακή πλευρά προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο»

Το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιαστεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα αναστολής εισαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα φρέσκων φρούτων στην Αίγυπτο. Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της προσφυγής της Αιγύπτου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. 
Με στόχο τον περιορισμού της εξαγωγής συναλλάγματος η Αίγυπτος στις αρχές Μαρτίου 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), κατόπιν σχετικού Διατάγματος, άλλαξε τον τρόπο πληρωμής των εξαγωγέων, εφαρμόζοντας την μέθοδο Letter of Credit, καταργώντας παράλληλα την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD), δίνοντας εντολή στις εγχώριες τράπεζες να μην εκδίδουν Letters of Credit χωρίς προηγούμενη έγκριση της, για 12 κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων και τα φρέσκα φρούτα.

Με αυτό τον τρόπο  αυξάνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργώντας «έμμεσα εμπόδια» για το εμπόριο.  Παράλληλα ανακοίνωσε την επιβολή τιμής εισόδου για την εισαγωγή φρέσκων φρούτων γεγονός που σημαίνει ότι αν η εισαγόμενη τιμή του προϊόντος είναι κατώτερη της τιμής εισόδου στην εισαγωγή του προϊόντος επιβάλλεται δασμός εισαγωγής. 

Την παρούσα χρονική περίοδο το πρόβλημα έχει εντοπιστεί στις ελληνικές εξαγωγές μήλων, οι οποίες κυμαίνονται περί τους 50.000 τόνους ετησίως. Ωστόσο, αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί διότι ακολουθούν κι άλλα προϊόντα όπως ακτινίδια κλπ. 

Με δεδομένο ότι η Αίγυπτος είναι ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα και η αγορά της Αιγύπτου αποτελεί εξαγωγικό προορισμό για ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, που έχει αντικαταστήσει εν μέρει τη ρωσική αγορά,

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

✔️ Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να διευκολυνθούν οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο;

✔️ Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο του 2017 έχει υιοθετηθεί το Σχέδιο Δράσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος της ΕΕ με την Αίγυπτο αναφορικά με τις μελλοντικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης τους, προτίθεστε να θέσετε το εν λόγω θέμα στα αρμόδια όργανα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας) προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων;

✔️ Προτίθεστε να προχωρήσετε και σε διμερείς επαφές με την αιγυπτιακή πλευρά προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές  
Θεοδώρα Τζάκρη 
Σταύρος Αραχωβίτης»