ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ‼️ ΚΤΙΡΙΟ “ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ” – ΠΟΥ ΕΧΕΙ “ΚΟΛΛΗΣΕΙ” ΤΟ ΕΡΓΟ

Εδεσσα

⭕️ Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου “Μέγας Αλέξανδρος” είχε, πρόσφατα, ο νέος Δήμαρχος Εδεσσας, Γιάννης Τσεπκεντζής, με αντικείμενο την πορεία υλοποίησης του έργου ανακατασκευής του ομώνυμου ιστορικού κτιρίου, που χρονολογείται, ως γνωστόν, από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας. 
Εργο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε”, βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, πλέον, αλλά έχουν ανακύψει, από πέρυσι, κάποια οικονομικά ζητήματα-“αγκάθια”, που καθυστερούν την ολοκλήρωση και παράδοσή του από την κατασκευάστρια εταιρεία.

⭕️ Καταρχάς πρέπει να διευκρινιστεί ότι υλοποιούνται, ταυτόχρονα, δύο υποέργα, που αφορούν το κτίριο, ένα κατασκευαστικό και ένα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το πρώτο, από τον Ιούλιο του 2023, βρίσκεται σε μια φάση επιβράδυνσης, ουσιαστικά, δεδομένου ότι ο εργολάβος δουλεύει σε πιο αργούς ρυθμούς, αναμένοντας την έγκριση συμπληρωματικής χρηματοδότησης, αφού, λόγω της κρίσης, κάποιες τιμές στα υλικά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται συγκεκριμένα για ποσό ύψους 96.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να πιστωθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
Υπάρχει όμως και άλλη οικονομική εκκρεμότητα στη “μέση”, καθώς ο εργολάβος έχει ζητήσει ακόμη 80.000 ευρώ για επιπλέον εργασίες, που δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πλάνο. 

⭕️ Ο Δήμος Εδεσσας από την πλευρά του έχει ζητήσει από καιρό και τα δύο ποσά, ως επιπλέον χρηματοδότηση απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη απάντηση.
Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο νέος Δήμαρχος πρόκειται να συναντήσει άμεσα τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, ώστε να ξεκαθαρίσει ο τελευταίος, εάν τελικά προτίθεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να καλύψει τα δύο αυτά ποσά (σ.σ. Απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Παρόν στην συνάντηση, μάλιστα, θα είναι, πιθανότατα, και ο Πρόεδρος του ΦΣΕ “Μέγας Αλέξανδρος”, Γιάννης Χατζηπέγιος.
Σε ό,τι έχει να κάνει, εξάλλου, με τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του έργου, εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Ο εργολάβος είχε πάρει παράταση μέχρι τον Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το έργο, αλλά μετά τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στην πορεία, θα ζητήσει αναπόφευκτα νέα παράταση. 

⭕️ Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι θα δεχθεί να πληρώσει τα παραπάνω ποσά η Περιφέρεια και με προοπτική να ολοκληρωθεί, τελικά, το έργο της κατασκευής, μέχρι τον Ιούνιο.
Στη συνέχεια θα πάρει σειρά η προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού στο εσωτερικό του κτιρίου, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο”, κατόπιν ενεργειών του απερχόμενου Δημάρχου και επικεφαλής της νυν Αντιπολίτευσης, Γιάννη Μουράτογλου.
Απαιτούνται, πάντως, ολοκληρωμένες μελέτες και για τη προμήθεια του εξοπλισμού και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν ως πρόταση, για τη χρηματοδότηση, από το συγκεκριμένο Ταμείο.

⭕️ Οπως αναφέρουν σχετικές πηγές, το ποσό έχει ήδη δεσμευθεί μεν, αλλά για την εκταμίευσή του θα πρέπει ο Δήμος να κινηθεί άμεσα και να “τρέξει” τις σχετικές μελέτες, που θα τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της χρηματοδότησης του έργου.

  Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας…