Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα εισοδηματικά κριτήρια

Οικονομία

Αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης αλλά και το ποσό βάσης, προκειμένου να καταβληθεί μεγαλύτερο ποσό σε περισσότερους δικαιούχους.

Ωφελημένοι θα είναι και όσοι πέρυσι δεν έλαβαν το συγκεκριμένο επίδομα αφού επέλεξαν κλιματιστικά για να ζεσταθούν.

Ειδικότερα όσοι τον περυσινό χειμώνα έκαναν χρήση των κλιματιστικών και βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, φέτος θα μπορούν να να θερμανθούν με φτηνό πετρέλαιο, εάν διαθέτουν καλοριφέρ που λειτουργεί με με καυστήρα πετρελαίου.

Ποσό βάσης

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι για όλους.

Ειδικά όμως για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο.

Επομένως με βάση τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια οι νέοι δικαιούχοι που θα προκύψουν, αλλά και εκείνοι που πέρυσι ενώ δικαιούνταν το επίδομα δεν αγόρασαν πετρέλαιο επειδή θερμαίνονταν με τα κλιματιστικά, εφόσον φέτος χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Τελικά ποσά

Αναφορικά με τις βαθμοημέρες που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Αυτό σημαίνει πως το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Έτσι το ποσό για τον άγαμο θα μπορεί να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (εφόσον παραμείνει ίδιο το ελάχιστο πλαφόν επιδότησης) έως 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.λπ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Για τις οικογένειες τα εισοδηματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

Σε 27.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
Σε 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
Σε 33.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει στα 210 ευρώ.

Για νέο δικαιούχο που διαμένει στο κέντρο της Αθήνας και έχει δύο τέκνα, θα λάβει επίδομα θέρμανσης ύψους 420 ευρώ.

primenews.press