Πρίγκιπας Άντριου για βασίλισσα Ελισάβετ: «Μαμά, Μητέρα, Μεγαλειότατη»

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Άντριου, ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, απέτισε φόρο τιμής στη μητέρα του την Κυριακή, λέγοντας ότι θα θυμάται για πάντα την αγάπη, τη συμπόνια, τη φροντίδα και την εμπιστοσύνη της.

Απευθυνόμενος προς «Μαμά, Μητέρα, Μεγαλειότατη», αντανακλώντας τους τρεις ρόλους που, όπως είπε, είχε εκπληρώσει η Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, ο Άντριου, ο δούκας του Γιορκ, είπε ότι θα του λείψουν οι «ιδέες, οι συμβουλές και το χιούμορ» της.

«Μαμά, την αγάπη σου για έναν γιο, τη συμπόνια σου, τη φροντίδα σου, την εμπιστοσύνη σου θα τη θυμάμαι για πάντα», είπε.

Το σκάνδαλο Επστάιν

Φημολογείται ότι ήταν ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας, αλλά ο Άντριου έπεσε σε δυσμένεια, του αφαιρέθηκε ο τίτλος «Αυτού Βασιλική Υψηλότητα» και απομακρύνθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν, και μιας σχετικής καταγγελίας για σεξουαλική επίθεση.

Δεν του έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία για ποινικό αδίκημα και έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα, αλλά πλήρωσε για να διευθετήσει σχετική υπόθεση σε αμερικανικό αστικό δικαστήριο.

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Άντριου δέχτηκε φραστική επίθεση από έναν νεαρό άνδρα ο οποίος του φώναξε «Άντριου, είσαι ένας άρρωστος γέρος», αναφερόμενος προφανώς στο σκάνδαλο Έπσταϊν. Ωστόσο κατόπιν ο νεαρός δέχτηκε επίθεση από έναν πολίτη και έναν αστυνομικό, που τον ακινητοποίησαν.

«Άπειρη γνώση και σοφία»

Ο 62χρονος πρίγκιπας δήλωσε ότι βρήκε τη μητέρα του «άπειρη γνώση και σοφία, χωρίς όρια και περιορισμούς».

«Καθώς το βιβλίο των εμπειριών μας κλείνει, ένα άλλο ανοίγει, και θα σε κρατώ για πάντα κοντά στην καρδιά μου με τη βαθύτατη αγάπη και ευγνωμοσύνη μου, και θα βαδίζω ευχαρίστως στο επόμενο με οδηγό μου εσένα».

Η Ελισάβετ, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, θα τιμηθεί από δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες και βασιλείς από όλο τον κόσμο σε κρατική κηδεία τη Δευτέρα.

ot.gr