Οι εκκλησίες σβήνουν φώτα και πολυελαίους για εξοικονόμηση ενέργειας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Τα φώτα και τους πολυελαίους θα κληθούν να σβήσουν οι εκκλησίες της χώρας, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με αποφάσεις που πήραν οι ιεράρχες, εμφανώς προβληματισμένοι από την ενεργειακή κρίση και το υψηλό κόστος λειτουργίας των εκκλησιών.

Δύο μητροπολίτες (οι Σιδηροκάστρου και Δημητριάδος) ήδη έχουν στείλει στους εφημέριους των περιοχών τους οδηγίες για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το θέμα αναμένεται σύντομα να συζητηθεί και στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, προκειμένου να δοθούν σαφείς οδηγίες προς όλους τους εφημέριους της Ελλάδας, ενώ ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατήρ Ιάκωβος Αθανασίου, ανέφερε ότι «περιμένουμε τις αποφάσεις της συνόδου και αναλόγως θα πράξουμε. Είδαμε, βεβαίως, τις ανακοινώσεις των μητροπολιτών Δημητριάδος και Σιδηροκάστρου και θα είμαστε στην ίδια γραμμή, νομίζω».

Ο μητροπολίτης Δημητριάδας, Ιγνάτιος, κάλεσε τους εφημέριους και τους επιτρόπους των εκκλησιών «να μην κάνουν χρήση όλων των πολυελαίων και προβολέων που υπάρχουν στους ιερούς ναούς», έτσι ώστε «να μειωθεί κατά το δυνατόν ο φωτισμός, στον βαθμό που είναι απαραίτητος για την ανάγνωση και τα τελούμενα κατά τις ιερές ακολουθίες και τη θεία λειτουργία». Από την απαγόρευση εξαιρούνται η τέλεση των μυστηρίων του γάμου και της βάφτισης, «προς αποφυγή διαμαρτυριών και παρεξηγήσεων».

Ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος είναι πιο αναλυτικός όσον αφορά τις οδηγίες που έστειλε στους εφημέριους των ιερών ναών.

Ετσι, εκτός από τον περιορισμό του ηλεκτροφωτισμού «στον απολύτως απαραίτητο» (όπως λέει, με τον τρόπο αυτό θα επανέλθουν «στην παλαιά τακτική τελέσεως των ιερών ακολουθιών με το κατανυκτικό φως των κανδηλιών και χωρίς να ανάβουν οι ηλεκτρικοί πολυέλαιοι»), ζητά να τοποθετηθούν στους πολυελαίους λαμπτήρες οικονομίας και προτρέπει τους ιερείς, εάν οι ενορίες έχουν παρεκκλήσια, να λειτουργούν τις καθημερινές σε αυτά.