ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ

Άρθρα

Η λακτόζη αποτελεί έναν υδατάνθρακα και συγκεκριμένα έναν δισακχαρίτη που όπως μαρτυρά και το όνομα του βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα γάλακτος. Κυρίως, αναφερόμαστε στο συστατικό αυτό όταν θέλουμε να αναφέρουμε κάποια δυσανεξία ή αλλιώς δυσαπορρόφηση. 

Όταν δηλαδή ένα άτομο αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη στον οργανισμό του. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα άτομα αυτά δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση που διασπά την λακτόζη ή το παράγουν κάποια κύτταρα σε πολύ μικρή ποσότητα στο λεπτό έντερο. Έτσι αν το ένζυμο αυτό δεν υπάρχει ή βρίσκεται σε πολύ μικρά ποσοστά η λακτόζη δεν διασπάται και οδηγείται αυτούσια στο παχύ έντερο. Εκεί τα βακτήρια του παχέος εντέρου τη μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα με ταυτόχρονη παραγωγή αερίων. 

Επομένως τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλα συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, φούσκωμά στο στομάχι, κοιλιακό πόνο ή κολικούς, αποβολή αερίων, ακόμη και διάρροια, µετά από κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων. 

Η δυσανεξία στη λακτόζη γίνεται εύκολα αντιληπτή από το ίδιο το άτομο αν όχι σίγουρα από έναν διαιτολόγο διατροφολόγο. Ενώ κρίνεται απαραίτητη η σύνταξη ειδικού  διαιτολογίου με προϊόντα χαμηλής λακτόζης ή χωρίς από έναν διατροφολόγο. Συγκεκριμένα  το πλήρες γάλα διαθέτει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λακτόζη ενώ γαλακτοκομικά προιόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως τα τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα άρα γίνονται ευκολότερα ανεκτά όπως και το γιαούρτι που είναι προϊόν ζύμωσης. 

Ακόμη το κεφίρ συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις καθώς έχει μικρή περιεκτικότητα σε λακτόζη, γίνεται εύκολα ανεκτό και λόγω των προβιωτικών που διαθέτει ανακουφίζει από τα συμπτώματα της δυσανεξίας. 

Αντιθέτως η κρέμα γάλακτος, το παγωτό και η σαντιγί καλό είναι να αποφεύγονται. Επιπλέον προιόντα του εμπορίου όπως είναι τα αρτοσκευάσματα (κρέπες, κέικ, βάφλες, κουλουράκια)που διαθέτουν συνήθως γάλα καθώς και καρυκεύματα, χοτ ντόγκ, κρέμες καραμελέ, σούπες με βάση το γάλα, πίτσα, μπάρες δημητριακών και άλλα πρέπει να διαλέγονται με προσοχή.  

Τέλος στο εμπόριο πλέον κυκλοφορούν πάρα πολλά προιόντα χωρίς λακτόζη- lactose free (γάλα, γιαούρτι) αλλά και φυτικά προϊόντα γάλα αμυγδάλου, βρώμης , σόγιας ή άλλες πηγές ασβεστίου όπως κεφίρ αριάνι, ψάρια όπως η σαρδέλα που καταναλώνεται με κόκκαλα έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει επιλογές και να μην περιορίζεται στη διατροφή του. 
Να θυμάστε η διατροφή έχει όνομα, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο ακόμα και σε θέματα υγείας και το Karadiet είναι στη διάθεση σας ανά πάσα στιγμή.   
 
*Καραμπόλας Γεώργιος-Στυλιανός 
MSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 
Master στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και την Κλινική Διατροφή 
Ειδικός με Πιστοποίηση Διατροφογενετικής στην Εξέταση DNA 
Καραμήτσου 7, Έδεσσα
ΤΗΛ.: 23811 81050 & 6975 820099

https://www.facebook.com/george.karampolas