⭕️ Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τους Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας: «Κατέθεσαν Ερώτηση για την απουσία της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Δεύτερη Ευκαιρία» του κ. Κασσελάκη, η κ. Διονυσία Αριστοπούλου, πρωτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γνωστοποίησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην φοίτηση της και μαζί με αυτήν δεκάδες φοιτητές κωφοί σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ειδικότερα, η απουσία Διερμηνέων Κωφών στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτοί να μην μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις παραδόσεις των μαθημάτων, να θέτουν ερωτήματα, προβληματισμούς, να ζητούν διευκρινίσεις από τον Καθηγητή και να είναι εξαρτώμενοι από τους συμφοιτητές τους, οι οποίοι θα θέλουν να τους βοηθήσουν. Προς τούτο, οι Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Ραλλία Χρηστίδου, κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία τον ρωτούν:
Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου που έχουν ήδη ληφθεί η/και πρόκειται να ληφθούν για την προώθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην τροτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων φοιτητών και αυτοί να έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε αυτή;
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Διερμηνείς Κωφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»
Στην παρουσίαση του βιβλίου «Δεύτερη Ευκαιρία», του αρχηγού του Κινήματος Δημοκρατίας, η κ. Διονυσία Αριστοπούλου, πρωτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μας γνωστοποίησε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει στην φοίτηση της και μαζί με αυτήν δεκάδες φοιτητές κωφοί σε όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια, επειδή δεν υπάρχουν Διερμηνείς Κωφών. Η κ. Αριστοπούλου είναι Ρομά και κωφή που ενώ η κώφωση της δεν στάθηκε εμπόδιο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορθώνεται ως τείχος ψηλό!
Η απουσία Διερμηνέων Κωφών στα ελληνικά πανεπιστήμια έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές αυτοί να είναι εξαρτώμενοι από τους συμφοιτητές τους. Στην καλύτερη περίπτωση, προϋποθέτει να έχουν βρει κάποιον συμφοιτητή/τρια που παρακολουθεί επιμελώς τα μαθήματα του και να θέλει να δώσει τις σημειώσεις του. Ωστόσο, οι ίδιοι δεν μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις παραδόσεις των μαθημάτων, να θέτουν ερωτήματα, προβληματισμούς, να ζητούν διευκρινίσεις από τον Καθηγητή.
Με το νόμο 2817/2000 (ΦΕΚ Α΄, 78/14-03-2000), στο άρθρο 1, παρ. 4, ορίζεται η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως Γλώσσα των Κωφών. Επίσης, ο νόμος 3699/2008, στο άρθρο 7 αναφέρει : «Ως πρώτη γλώσσα των κωφών και βαρήκοων μαθητών αναγνωρίζεται η Ελληνική Νοηματική γλώσσα και ως δεύτερη γλώσσα τους η Νέα Ελληνική, η οποία προσλαμβάνεται και εκφέρεται με τη γραπτή της μορφή, ενώ η προφορική της αντίληψη και έκφραση αποτελεί πρόσθετη κοινωνική επιλογή των κωφών μαθητών. Η Ελληνική Νοηματική και η Νέα Ελληνική γλώσσα αναγνωρίζονται ως ισότιμες μεταξύ τους, οπότε και η ενδεδειγμένη γλωσσική παιδαγωγική προσέγγιση είναι η δίγλωσση εκπαίδευση».
Αναδεικνύεται λοιπόν περίτρανα το ζήτημα της μη ισότιμης εκπαίδευσης και της μη συμπερίληψης των φοιτητών με τη συγκεκριμένη αναπηρία.
Επειδή, το κράτος πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών.
Επειδή, η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα.
Επειδή, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προηγμένων χωρών, δεν υπάρχει δίγλωσση εκπαίδευση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
Ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Ποιές οι ενέργειες του Υπουργείου που έχουν ήδη ληφθεί η/και πρόκειται να ληφθούν για την προώθηση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην τροτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων φοιτητών και αυτοί να έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε αυτή;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Θεοδώρα Τζάκρη
Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Κυριακή Μάλαμα
Γιώτα Πούλου
Ραλλία Χρηστίδου»