ΦΣΕ “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” – ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ – “ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ” (11/11)

Εδεσσα Ελλάδα Μακεδονία Νέα Πολιτισμός - Θρησκεία

✍️ Παρουσίαση βιβλίου στην Έδεσσα

✍️ «Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Με την παρουσίαση του βιβλίου του Μενέλαου Χαραλαμπίδη «Οι Δωσίλογοι» Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής (εκδ. Αλεξάνδρεια) συνεχίζονται οι εκδηλώσεις λόγου του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (περιοχή Βαρόσι, Έδεσσα).

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν: η Κατερίνα Αθανασίου και ο Βαγγέλης Κυριακού, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος». Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας.

Το βιβλίο
Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε την πολιτική, οικονομική και ένοπλη συνεργασία με τον κατακτητή, όπως εκδηλώθηκε στον νομό Αττικής. Μέσα από τη μελέτη αρχείων που για πρώτη φορά δημοσιοποιούνται, περιγράφεται η δράση αυτών που συνεργάστηκαν, εξετάζονται οι λόγοι και οι μηχανισμοί ανάπτυξης του φαινομένου της συνεργασίας καθώς και οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνόησαν την εμφάνισή της.
Οι πολιτικές που ακολούθησαν οι τρεις ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις, ο ρόλος εμπόρων, βιομηχάνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων στις οικονομικές συναλλαγές με τους κατακτητές, η δράση της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής, των Ταγμάτων Ασφαλείας, των Ελλήνων πρακτόρων των Ες-Ες και άλλων, που συγκρότησαν το ένοπλο σκέλος της συνεργασίας, και η δικαστική τους αντιμετώπιση μετά το τέλος της κατοχής, βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της μελέτης.

Ο συγγραφέας
Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Έλαβε πτυχίο οικονομικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο τομέα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει διοργανώσει, ως ιδρυτικό μέλος του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας, δύο συνέδρια για τη δεκαετία του 1940 και για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και κυρίως στην περίοδο της Κατοχής. Ασχολείται επίσης με την τοπική και προφορική ιστορία και την ιστορία της Αθήνας. Έχει συνεπιμεληθεί το συλλογικό τόμο Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1940. Η εποχή των ρήξεων, Θεσσαλονίκη, Επίκεντρο, 2012.