728 x 90

Κουνούπια ... δολοφόνοι μας ... ρουφάνε το αίμα....!!!!!

img

ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ...

Δυστυχώς οι πολλές βροχές (δεν είχαμε και λίγες...!!!), αλλά και οι πρώτες ζέστες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό ... των κουνουπιών.
Ετσι, λοιπόν, και στην Εδεσσα έκαναν την εμφάνισή τους τα κουνούπια, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους στην "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ", ζητώντας ΑΜΕΣΑ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να πάρουν μέτρα προστασίας, για να μην παραγίνει το κακό, όπως άλλες χρονιές.
Οι δημότες ρωτούν, αν έχουν γίνει φέτος, νωρίτερα, οι ψεκασμοί, γιατί, αν συνεχίσουν οι καιρικές συνθήκες και οι εναλλαγές καλοκαιρίας με βροχές, τότε τα κουνούπια θ' αυξηθούν επικίνδυνα και δε θα μπορεί ν' αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.

Προφύλαξη απ' τον ιό του Δυτικού Νείλου
Εξάλλου, και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με ανακοίνωσή του, συστήνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να προφυλαχθεί ο κόσμος από τα κουνούπια, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Κατά την περσινή περίοδο 2018, υπήρξε ιδιαιτέρως πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου 2018 (που σημαίνει ότι οι πρώτοι ασθενείς τσιμπήθηκαν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).   
Η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό σε ετήσια σχεδόν βάση υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας. 
Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανα-κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. 
Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Στη σοβαρή νόσο, η ανάρρωση μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη να συμβούν μόνιμες νευρολογικές βλάβες ή και -σε μικρό ποσοστό- θανατηφόρος κατάληξη. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Ως εκ τούτου, ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών. Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους με ιδιαίτερη συνέπεια.
Με στόχο την προφύλαξή σας από τα κουνούπια, ο ΕΟΔΥ συνιστά:
• Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
• Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, μέσα και έξω από το σπίτι σας, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών). 


(δημοσιεύτηκε στην έντυπη "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ" στις 1/6/2019)

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Ετικέτες