Ντοκιμαντέρ για την εμπορευματοποίηση του νερού

Διάφορα

Το γαλλικό ωριαίο ντοκιμαντέρ του Jerome Fritel, δημοσιογράφου και σκηνοθέτη, αναλύει πώς το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, έχει μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό προϊόν. 
Με τίτλο «Τα αφεντικά του Νερού/Main basse sur l’eau/Lords of Water», το ντοκιμαντέρ προβάλλεται την Πέμπτη 8 Απριλίου, στη 1 το μεσημέρι.  

Το αποκαλούν «μπλε χρυσό». Ανά τον κόσμο, η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μέχρι το 2050, τουλάχιστον ένας στους τέσσερις θα ζει σε μια χώρα που στερείται αποθέματα νερού – δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για μια νέα αγορά. 
Η Goldman Sachs, η HSBC, η UBS, η Allianz, η Deutsche Bank, η BNP, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία και εταιρίες επένδυσης διαθεσίμων, όλοι σπεύδουν να επενδύσουν δις ευρώ σε οτιδήποτε σχετίζεται με το νερό. Ένα πραγματικό μονοπώλιο ύδατος έχει μόλις ξεκινήσει. Από την Καλιφόρνια μέχρι την Αυστραλία και από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, μέσω της Μασσαλίας, ερευνούμε την χρηματοδότηση του νερού. Νέες σχέσεις ισχύος δημιουργούνται κα η πρόσβαση στο νερό απειλείται. Είναι μια μάχη που λαμβάνει χώρα σε πολλά μέτωπα: ιδεολογικά, πολιτικά, περιβαλλοντολογικά, και φυσικά, οικονομικά. Η μοίρα σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων κατοίκων ανά τον κόσμο εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτής της μάχης.

Ετικέτα: