(ΦΩΤΟ) Καινοτόμες ιδέες φέρνει στον Ορειβατικό Σύλλογο Εδεσσας ο Θεοδόσης Παρασκευόπουλος

Συνεντέυξεις

Τα τελευταία δύο χρόνια, άλλος αέρας πνέει στον Ορειβατικό Σύλλογο Εδεσσας, η λίστα με τα μέλη αυξάνεται και οι δράσεις επεκτείνονται σε διάφορες περιοχές (εντός και εκτος Νομού) και τομείς.
Πρόσφατα, εξάλλου, στις εκλογές που πραγματοποίησε ο Σύλλογος, τα “ηνία” του ανέλαβε ένα δραστήριο μέλος του, ο Θεοδόσης Παρασκευόπουλος, που φέρνει μαζί του νέες, καινοτόμες ιδέες.

Στην πρώτη του συνέντευξη στην “ε”, ο κ. Παρασκευόπουλος μιλά για τους στόχους του Συλλόγου, μοιράζεται μαζί μας όμορφες στιγμές και εμπειρίες και προσκαλεί τους συμπολίτες να ακολουθήσουν τον Σύλλογο σε κάποιες από τις διαδρομές του, για να τον γνωρίσουν καλύτερα.

“Ε”: Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη συζήτησή μας. Είστε ο νέος Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Εδεσσας. Ποιοί είναι οι στόχοι σας;

– Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας για το Σύλλογο και τη φιλοξενία των δράσεών μας. Στις πρόσφατες εκλογές υπήρχε μια σχετικά μεγάλη συμμετοχή, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζει να υπάρχει ένα εντονότερο ενδιαφέρον για την ορειβασία και την αναρρίχηση, που αποτελούν τους σημαντικότερους σκοπούς του Συλλόγου μας. 
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια δυναμικής επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου. Με το προηγούμενο ΔΣ πραγματοποιήσαμε εγγραφές νέων μελών, προσπαθήσαμε να υλοποιούμε ένα δεκάμηνο πρόγραμμα με ποικιλία τοπικών ορειβατικών, εύκολων και δύσκολων διαδρομών, με εκδρομές στα ομορφότερα βουνά της Ελλάδος και με καινοτόμες δράσεις. 
Οι στόχοι μας για την επόμενη τριετία θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Ο πρώτος και βασικότερος είναι ο εμπλουτισμός των πεζοπορικών μας εξορμήσεων με νέες διαδρομές εντός και εκτός Νομού. 
Δεύτερος στόχος είναι η εγγραφή μας στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), με σκοπό τη δημιουργία αναρριχητικής ομάδας, που θα συμμετέχει σε αγώνες, εντός και ίσως εκτός Ελλάδας. 
Τρίτος στόχος μας η συνέχιση των μελετών για την ανάδειξη και σηματοδότηση των πανέμορφων και γραφικών μονοπατιών στην περιοχή του Λόγγου Εδεσσας, που χρησιμοποιούνταν για αιώνες αλλά τώρα κινδυνεύουν με αφανισμό. 
Εδώ μπορούμε να συνεχίσουμε και με άλλες μελέτες για την ευρύτερη περιοχή στην πόλη και το Δήμο Έδεσσας, μία δράση η οποία θα βοηθήσει στην τουριστική προβολή και την ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού.

“Ε”: Θέλετε, να μας πείτε, λίγα λόγια, για την ιστορία του Συλλόγου, για να ενημερωθούν οι αναγνώστες μας, που δεν τον γνωρίζουν.

– Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1999, στεγάζεται σε γραφεία που μας παραχωρήθηκαν στο παλιό Νοσοκομείο, Βέροιας 21 και έχει πενήντα τέσσερα ενεργά μέλη με δυναμική τάση εγγραφής νέων μελών. 
Διαθέτει μια μικρή πίστα αναρρίχησης δίπλα στα γραφεία μας, η οποία χρησιμοποιείτε για προπόνηση των αθλητών μας και ένα ορεινό καταφύγιο στην κορυφή Στρατιώτης Βόρρας, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. 
Στόχος μας είναι η περαιτέρω βελτίωση και αξιοποίηση της πίστας αναρρίχησης με πρόσληψη ενός προπονητή για τα μικρά παιδιά. Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και υπάρχει συμμετοχή, σκεφτόμαστε στο μέλλον να ζητήσουμε από το Δήμο, την κατασκευή μιας μεγαλύτερης πίστας αναρρίχησης στο νέο στάδιο της πόλης. Επίσης θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του καταφυγίου μας, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστικό για ομάδες ορειβατών, αλλά και φίλων του βουνού.

“Ε”: Υπάρχει κάποια δράση, απ’ τις πολλές ορειβατικές δράσεις σας, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

– Όλες οι διαδρομές είναι μια όμορφη εμπειρία, καθώς τονώνουν την αυτοπεποίθηση και τα αισθήματα ικανοποίησης και χαράς. Δεν ξεχωρίζω καμία, κάθε διαδρομή έχει την ομορφιά της και η επαφή με τη φύση σου δίνει απίστευτη ενέργεια. 
Η κατάκτηση ψηλών κορυφών της Ελλάδας, όπως του Μύτικα στον Όλυμπο, της Γκαμήλας στην Τύμφη, του Σμόλικα, του Προφήτη Ηλία στο Βόρας και άλλων είναι μοναδικές εμπειρίες, αλλά και ταπεινές σε δυσκολία διαδρομές, όπως είναι η Κουνουπίτσα στο φαράγγι των Λουτρών, οι βάθρες Μεταμόρφωσης στη διπλανή Ημαθία και το Στραβόρεμα στο Πάικο είναι επίσης φανταστικές διαδρομές. 


”Ε”: Σε τοπικό επίπεδο, ποιά είναι η διαδρομή, που θεωρείτε πιο όμορφη και γιατί;

– Πάντα οι κορυφές έχουν μια μοναδική ομορφιά. Έτσι θα ξεχώριζα την ανάβαση σε κορυφές, όπως ο Προφήτης Ηλίας στο Βόρας, γιατί έχει απεριόριστη θέα μέχρι τις ψηλότερες κορυφές μακρινών βουνών, το Σόκολ, η κορυφή Πέτερνικ πάνω από τους Προμάχους, που δεσπόζει στον κάμπο της Αλμωπίας, η Κορυφούλα στο Πίνοβο, ο Καλόγερος, η Μικρή Τζένα, η Πιπερίτσα πάνω από τον Άγιο Αθανάσιο και πολλές αλλες. Επίσης μια θαυμάσια και εύκολη κυκλική διαδρομή, που κάνουμε, συνήθως, Νοέμβριο, όταν πέφτουν τα φύλλα της οξιάς και δημιουργούν ένα καφεκίτρινο πάπλωμα είναι αυτή που ξεκινώντας από το κιόσκι δίπλα στην δρόμο Κερασιά-χιονοδρομικό, περνάμε από τους Φίλους του Καϊμακτσαλάν, το Σέρβικο Νεκροταφείο, το Μνημείο των Αεροπόρων και την Κορυφή Καλογερίτσα.

“Ε”: Βλέπουμε πως, ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έγιναν αρκετές εγγραφές νέων μελών στο Σύλλογο. Τι θα θέλατε, ωστόσο, να πείτε σε όσους θέλουν να έρθουν στις περιπατητικές διαδρομές σας, αλλά δυσκολεύονται, ίσως, γιατί δεν έχουν συμμετάσχει σε ορειβατικές δράσεις;

– Πραγματικά στην πανδημία, λόγω περιορισμών, πραγματοποιούσαμε κοντινές διαδρομές γύρω από την πόλη μας, με αποτέλεσμα να μας γνωρίσουν αρκετοί συμπολίτες και να έρθουν κοντά μας. Αυτό που προσέλκυσε όμως περισσότερο τα μέλη είναι η συνέπεια στο πρόγραμμα και η ποικιλία των διαδρομών. 
Προσπαθούμε να πραγματοποιούμε κάθε Κυριακή ταυτόχρονα εύκολες και δύσκολες διαδρομές, για όλα τα επίπεδα, και να περπατάμε σε νέα μονοπάτια. Έτσι, αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί τον προτρέπουμε αρχικά να δοκιμάσει τις εύκολες διαδρομές, που δεν απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και σιγά σιγά, εάν του αρέσει, δοκιμάζει και κάτι πιο απαιτητικό. 


”Ε”: Αναλάβετε, επίσης, τον τελευταίο καιρό, με δική σας πρωτοβουλία, και ένα δύσκολο εγχείρημα, να δημιουργήσετε χάρτη πεζοπορικών διαδρομών για το λόφο 606. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

– Η ιδέα ξεκίνησε μέσα στην Πανδημία. Παρ’ όλο που η γύρω περιοχή της Έδεσσας είναι ένας μικρός παράδεισος για έναν πεζοπόρο με πυκνή βλάστηση και δάση πεύκου και δρυός, δυστυχώς δεν υπήρχε κάποιος οδηγός, ώστε με ασφάλεια να περπατήσει πέρα από τα όρια της πόλης στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν και σε κάποια σημεία με πανοραμική θέα. 
Έτσι σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Πέλλας εκπονήσαμε μελέτη Καταγραφής-Αξιολόγησης και Βελτίωσης Δικτύου Μονοπατιών (Τ-PEL 1E), σύμφωνα με τον τελευταίο Νόμο και στη συνέχεια, αφού εγκρίθηκε, προβήκαμε στη σηματοδότησή τους. Για την Υλική υποστήριξη μας βοήθησε ο Δήμος Έδεσσας που μας παρείχε τις πινακίδες Υποδοχής, που τοποθετήθηκαν και τα χρώματα. Και τους δύο τους ευχαριστούμε θερμά.

“Ε”: Αλήθεια, πώς μπορεί να ενημερωθεί ο κόσμος γι’ αυτά τα μονοπάτια;

– Πολύ εύκολα. Έχουν τοποθετηθεί πινακίδες υποδοχής σε σημεία της πόλης (Πάρκο Νίκης, Νεκροταφεία, ΦΟΕ και στο Λόφο 606), στις οποίες υπάρχει αναλυτικός χάρτης που ενημερώνει για τα μονοπάτια, την απόσταση, το χρόνο και τα σημεία που θα συναντήσεις. Η παρακολούθηση των μονοπατιών μπορεί να γίνει εύκολα, ακολουθώντας τα σημάδια με το αντίστοιχο χρώμα, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να ακολουθήσετε το ίχνος με τη χρήση κατάλληλων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο, αφού πρώτα κατεβάσετε το αντίστοιχο αρχείο gpx από το site του Συλλόγου μας. Το site μας μπορείτε να το βρείτε εύκολα και εάν σκανάρετε πάνω στο QR code που είναι τυπωμένο πάνω στον χάρτη. 
Εδώ να προσθέσω ότι πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε προς την ΕΟΟΑ, τη δημιουργία μιας τράπεζας πεζοπορικών μονοπατιών, ανά την επικράτεια, στην οποία να μπαίνουν όλα τα επίσημα Μονοπάτια που υπάρχουν και να είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο κοινό. Το προϊόν δηλαδή της δικής μας μελέτης, αλλά και κάθε παρόμοιας, να καταχωρείται σε κάποιο site, στο οποίο να μπορεί να ανατρέχει ο καθένας και να βρίσκει μονοπάτια στην περιοχή που τον ενδιαφέρει.  

“Ε”: Οσον αφορά τον εξοπλισμό, τι χρειάζεται να έχει κάποιος μαζί του για να ακολουθήσει μια διαδρομή;

– Υπάρχουν πολλά site που περιγράφουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται ένας ορειβάτης. Τα βασικότερα, όμως, είναι τα ορειβατικά υποδήματα, μποτάκια ή χαμηλά, κατά προτίμηση αδιάβροχα, το σακίδιο χωρητικότητας 20-28 λίτρων, και ελαφρύς ρουχισμός με υφάσματα μικρού βάρους, που στεγνώνουν γρήγορα, είναι αδιάβροχα και παρέχουν αντιανεμική και αντηλιακή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν ξεκινήσει κάποιος να αγοράζει τον εξοπλισμό του, είναι καλό να έρθει μαζί μας για να τον καθοδηγήσουμε κατάλληλα.

“Ε”: Ολοκληρώνοντας την όμορφη συζήτησή μας, θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους συντοπίτες μας;

– Βεβαίως, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες και όλους ευτυχισμένο το νέο έτος με καλές και ασφαλείς αναβάσεις. Εύχομαι ο Σύλλογός μας, να γίνει σημαντικότερος και πιο δημοφιλής, με περισσότερα μέλη και δράσεις σχετικές με την ορειβασία, την αναρρίχηση και την αγάπη μας προς τη φύση και το περιβάλλον.