728 x 90

Η Σταματία Μάρκου αγαπά & απολαμβάνει τις Τέχνες!!!

"...Όλοι οι άνθρωποι είμαστε χαρισματικοί. Δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλα πτυχία, για να ασχοληθούμε με ό,τι μας ευχαριστεί...."

Η Σταματία Μάρκου ανήκει στη μερίδα εκείνη των ανθρώπων που δεν την έχει επηρεάσει η πανδημία του κορωνοϊού και συνεχίζει να καταπιάνεται με τις "τέχνες" της και να δημιουργεί, "...ξεχνώντας όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας."
Μέλος του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών "Απελλής", αγαπά την τέχνη σε όλες της τις μορφές και ασχολείται με αρκετές από αυτές. 
Χειροτεχνίες, ζωγραφική, αγιογραφία, παρασκευή κεριών και πιο πρόσφατα φωτογραφία, όλες τις απολαμβάνει, με πάθος, κυρίως, όμως, με τη βοήθεια του Θεού, που αποτελεί στήριγμα και βοηθός της.
Τα σχόλια του κόσμου την συγκινούν και την ενθαρρύνουν, δε μπορεί, ωστόσο, να ξεχάσει το ΘΑΥΜΑ που βίωσε, πριν κάποια χρόνια, αγιογραφώντας την αγαπημένη της εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου.
Η Σταματία Μάρκου φιλοξενείται σήμερα στην "ε" και μας μιλά για τις τέχνες της, τα συναισθήματά της, τα σχέδια και το όραμά της.

"Ε": Σταματία μου, ασχολείσαι με πολλά είδη τέχνης. Σε ποιά αφιερώνεις περισσότερες ώρες και απολαμβάνεις την "παρέα" της;
- Κάθε είδος τέχνης θέλει διαφορετικό τρόπο και χρόνο. 
Μπορεί ενα διάστημα να ασχολούμαι με το καθένα ξεχωριστά, αφιερώνοντας όσο χρόνο μπορώ.  Τον τελευταίο χρόνο, ασχολούμαι τελείως ερασιτεχνικά με την φωτογραφία και έχω ενθουσιαστεί πολύ. Στον καθημερινό μου περίπατο απολαμβάνω να εστιάζω και να φωτογραφίζω τις ομορφιές της πόλης μας. 
Κάθε φωτογραφία και ένας πίνακας ζωγραφικής. 

"Ε": Μέσα από τις "τέχνες" σου, επιδιώκεις να περνάς κάποια μηνύματα; 
- Με κάθε είδος τέχνης, διαφορετικά και τα μηνύματα.  Με την ζωγραφική ανάλογα το θέμα, με την αγιογραφία, να έχουμε πίστη και ελπίδα. 
Όλοι οι άνθρωποι είμαστε χαρισματικοί. Δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλα πτυχία, για να ασχοληθούμε με ό,τι μας ευχαριστεί. 
Για μένα το μεγαλύτερο πτυχίο υπάρχει στην καρδιά και στην ψυχή μας, και είναι η αγάπη και το μεράκι για ό,τι δημιουργούμε. 
Ασχοληθείτε, για να ευχαριστηθείτε... Η καλύτερη ψυχοθεραπεία. 

"Ε": Οι άνθρωποί σου, οι φίλοι σου και όσοι έχουν δει τα έργα σου, τι σου λένε; Θυμάσαι κάποιο σχόλιο, που σε συγκίνησε και σε καθήλωσε και για ποιό έργο σου; 
- Υπάρχουν άνθρωποι που με συγκινούν και με ενθαρρύνουν με τα απλά και αληθινά λόγια τους να συνεχίσω. 
Αλλά τη μεγαλύτερη συγκίνηση την έλαβα, όταν είδα τον ταπεινό θαυμασμό στα πρόσωπα κάποιων 
ανθρώπων, για την αγαπημένη μου εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, την οποία αξιώθηκα να αγιογραφήσω, με τη χάρη και τη βοήθεια του πρώην Ηγουμένου, μακαριστού γέροντα Γρηγορίου, της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους, η οποία βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων της πόλης μας. 
Είναι απο τις πρώτες μου αγιογραφίες, ίσως να εχει κάποιες ατέλειες, αλλά είναι αγιογραφημένη με πολύ αγάπη και σεβασμό. 
Πάντα συγκινούμαι βλεποντάς την, γιατί πριν κάποια χρόνια, έζησα το ΘΑΥΜΑ. 

"Ε": Και όταν δημιουργείς, εκείνη την ώρα ποιά συναισθήματα κυριαρχούν; 
- Ποικίλα τα συναισθήματα της δημιουργίας. Αισθάνομαι γαλήνη και ηρεμία, όταν αγιογραφώ, παίρνω δύναμη να συνεχίσω. Όταν ζωγραφίζω, μια χαρούμενη αγωνία, για το αποτέλεσμα της φαντασίας μου. Με τα υπόλοιπα, περνώ ευχάριστα την ώρα μου, δημιουργώντας και νοιώθω χαρά και ευχαρίστηση για το αποτέλεσμα. 

"Ε": Υπάρχουν καλλιτέχνες, που αποτελούν πηγή έμπνευσης και ποιοί είναι αυτοί; 
- Μπορεί να ακουστεί εγωιστικό, αλλά δεν εμπνέομαι από κανέναν καλλιτέχνη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θαυμάζω τα έργα τους. 
Θεωρώ πως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός, όπως επίσης και τα έργα του. Ο καθένας έχει το δικό του χάρισμα και τρόπο έκφρασης. 

"Ε": Η πανδημία του κορωνοϊού σε έχει επηρεάσει ... δημιουργικά; 
- Δεν έχω επηρεαστεί από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Ίσως γιατί έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με ό,τι με ευχαριστεί και να ξεχνώ δημιουργώντας, όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω μας. 

"Ε": Εχεις εκθέσει έργα σου, συμμετέχοντας σε δράσεις του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών "Απελλής". Αν σου δινόταν η ευκαιρία να τα παρουσιάσεις σε κάποιο παγκόσμιας εμβέλειας Μουσείο, ποιό θα ήταν αυτό; 
- Όπως μία μάνα θέλει την πρόοδο των παιδιών της, έτσι και εγω θεωρώ τα έργα μου σαν παιδιά μου, και δε νομίζω να έχω φτάσει σ' αυτό το επίπεδο, γιατί Θεού θέλοντος, έχω πολύ δρόμο ακόμα. 

"Ε": "Αν είναι τέχνη, δεν είναι για όλους κι αν είναι για όλους, δεν είναι τέχνη". Συμφωνείς με τον Αυστριακό μουσικό Arnold Schoenborg; 
- Συμφωνώ, γιατί όλοι οι άνθρωποι, δε μπορούν να δημιουργήσουν το ίδιο έργο, και όλοι δε μπορούν 
να αντιληφθούν το νόημα ενός έργου και την έμπνευση του καλλιτέχνη. 

"Ε": Και το όραμά σου, Σταματία, ποιό είναι;  
- Με τη βοήθεια του Θεού, να συνεχίσω τον καλλιτεχνικό μου αγώνα και...ό,τι προκύψει.

Βιογραφικό
Ας τη γνωρίσουμε, όμως, καλύτερα: 
Καταγωγή: Χρύσα Αλμωπίας 
Παρακολούθησα μαθήματα στο Τμήμα Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Εδεσσας. 
Επίσης παρακολούθησα μαθήματα ζωγραφικής στο τμήμα της ΝΕΛΕ Πέλλας. 
Παντρεμένη με τον Θεόδωρο Μάρκο και μητέρα τριών (3) παιδιών.

* η συνέντευξη έχει δημοσιευθεί στην έντυπη "εδεσσαϊκή" ν. Πέλλας

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Ετικέτες