728 x 90

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Μια εκδήλωση με ... "άρωμα" Μελίνας Μερκούρη (ΦΩΤΟ)

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Διοργάνωσαν με επιτυχία οι Ιστορικός Σύλλογος "Αρσού-Gurpinar, Σύνδεσμος Ελληνοτουρκικής Φιλίας" Γιαννιτσών & ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας...

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών έγιναν τα εγκαίνια της αφιερωματικής Εκθεσης, στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, με θέμα "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ιστορικού Συλλόγου "Αρσού-Gurpinar, Σύνδεσμος Ελληνοτουρκικής Φιλίας" Γιαννιτσών και της ΔΗΚΕΠΑΠ Πέλλας.

Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Γρηγόρη Στάμκου, η Πρόεδρος του Συλλόγου, Χρυσούλα Γαβριηλίδου, αναφέρθηκε στους σκοπούς του Συλλόγου, ενώ η κεντρική ομιλία εκφωνήθηκε από την Γραμματέα του Συλλόγου Αρίστη Δήμτση.

Η ομιλία είχε ως θέμα τη ζωή, το έργο και την προσωπικότητα της αξέχαστης Μελίνας, που σκιαγραφήθηκε ιδανικά με τη βοήθεια φωτογραφιών και βίντεο που χειρίστηκε η Μαριέττα Τσίτσιου.

Επακολούθησε μπουφές με χειροποίητα εδέσματα από τις κυρίες του Συλλόγου

Η ομιλία της Προέδρου
Χρυσούλας Γαβριηλίδου

Αγαπητοί φίλοι, σας καλωσορίζω κ εγώ με τη σειρά μου και θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω τους σκοπούς του συλλόγου μας, και όσοι επιθυμητέ μπορείτε να γίνετε μέλη.  

Σκοποί του συλλόγου μας είναι η έρευνα, η μελέτη, η προβολή του εθνολογικού, ιστορικού, λαογραφικού υλικού της Αρσούς και των γύρω περιοχών, η διάσωση και η διατήρηση των ηθών, και εθίμων των παραδόσεων του Ελληνισμού της περιοχής.

Επίσης, η επίδραση αυτών στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μετεγκατάστασής τους και φυσικά, η επικοινωνία, η ανάπτυξη δεσμών, μεταξύ των απογόνων προσφύγων, των εγκατεστημένων όχι μόνον στον δήμο Πέλλας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων με τους κατοίκους των σημερινών Δήμων Beylikduzu Gürpinar, Μπουγιουκ Τσεσμετζε Τσαλτάζλα, Συληβρίας.  

Μέσω αυτών ευελπιστούμε να συνδράμουμε στην ανάπτυξη ενός πνεύματος φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, μένοντας ουδέτεροι σε πολιτικά παιχνίδια, αλλά στοχεύοντας στο σεβασμό προς τις παραδόσεις, τις αξίες, τον πολιτισμό άλλων λαών και χωρών.

Απώτερος στόχος μας είναι, η συμμετοχή στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του δήμου Πέλλας, και των αντίστοιχων δήμων της Τουρκίας, ο εμπλουτισμός της τοπικής πνευματικής, και πολιτιστικής ζωής, με δραστηριότητες ποιοτικής αναβάθμισής, και η ανύψωση του μορφωτικού, πνευματικού, πολιτιστικού επιπέδου των μελών και φίλων του Συλλόγου μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αναστήλωση και ανάδειξη των μουσουλμανικών μνημείων της πόλης μας, ώστε να γίνει πόλος έλξης και τουριστικός προορισμός, για τους σημερινούς κατοίκους του δήμου του Beylikduzu Gürpinar και της ευρύτερης περιοχής που ανήκανε στην μητρόπολη Μετρών και Αθήρων και όχι μόνον.  

Αντίστοιχα, θα στρέψουμε τις δυνάμεις μας στην αναστήλωση, Χριστιανικών Ναών και ελληνικών σπιτιών, όπως οι ναοί της Αγίας Παρασκευής της Επιβατειανής, του Αγίου Σπυρίδωνα της Συληβρίας, του Αγίου Γεωργίου στην Αρσού, περιμένουν υπομονετικά να υποδεχθούν ξανά τους ευλαβείς χριστιανούς.

Σ' αυτήν την πρωτη εκδήλωση, οφείλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την αμέριστη ηθική του συμπαράσταση και την αρωγή του στους σκοπούς του συλλόγου μας.

Μετά την κοινοποίηση της προσκλήσεως για τη σημερινή εκδήλωση λάβαμε συγχαρητήρια επιστολή με θερμές ευχές για την εξέλιξη του Συλλόγου και τις ευλογίες του για τους παρευρισκόμενους και όλους τους κατοίκους του Δήμου Πέλλας. 

Ας σημειωθεί, πως υπάρχουν μητρώα των κατοίκων της Αρσούς, στην παλιά αραβική γραφή στα Αρχεία του δήμου της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στα εκκλησιαστικά μητρώα του Πατριαρχείου, στην Μητρόπολη Μέτρων και Αθήρων, η οποία με ενέργειες του Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου, επανασυστήθηκε και Μητροπολίτης είναι ο σεβασμιότατος Δημήτριος. 

Ο Μητροπολίτης Δημήτριος, τώρα πια κάτοικος Οσσας Θεσσαλονίκης, λόγω ασθένειας δε μπορεί να παραβρεθεί και μας στέλνει τις ευλογίες του. 
Επίσης απευθύνουμε ευχαριστίες στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιωήλ, ο οποίος, μας υποδέχθηκε θερμά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Εδέσσης, και μας διαβεβαίωσε πως, όπου και όπως δύναται, θα είναι αρωγός μας. 

Σήμερα σας καλωσορίζουμε στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας, που θέλαμε να είναι αφιερωμένη στις γυναίκες, και να τις αποδώσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, για τον πολλαπλό ρόλο τους στην κοινωνία.

Επιλέξαμε μία Γυναίκα σύμβολο, αγωνίστρια της δημοκρατίας, της ιστορίας, και του γυναικείου κινήματος στη χώρα μας, και όχι μόνο, και υπέρμαχο του Πολιτισμού. Η Μελίνα, αυτή η λάτρης της Ελλάδας, ήταν μια σχολή από μόνη της για αυτούς, που θέλανε να ασχοληθούν με τον πολιτισμό και τα κοινά. 

Η έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να τη θυμηθούν και στους νεότερους να γνωρίσουν μία γυναίκα σύμβολο που ήταν η Ελλάδα όλη.  

Σας ευχαριστούμε που συμμετέχετε σήμερα στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου μας, που υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πέλλας και του Δημάρχου κυρίου Γρηγόρη Στάμκου, του Προέδρου της ΔΗΚΕΠΑΠ, Αποστόλου Φάκα, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε και όλους εσάς, για την παρουσία σας που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τον αγώνα που έχουμε να δώσουμε. 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, που μας εμπιστεύθηκε Τμήμα του υλικού της έκθεσης που διεξήχθη, στην Τεχνόπολη το Μάρτιο 2022 υπό την αιγίδα, του υπουργείου πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων για να τιμήσουν τα 100 χρονια από την γέννηση, της αξέχαστης Μελίνας.

Δε θα παραλείψω να ευχαριστήσουμε την ΕΡΤ για την ευγενή παραχώρηση των βίντεο, που χωρίς τη βοήθειά τους, δε θα ήμασταν τώρα στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε την έκθεση.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους εργαζομένους της ΔΗΚΕΠΑΠ για την πολύτιμη τεχνική υποστήριξή τους.  

Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μας στον αγώνα που θα δώσουμε όλοι οι πρόσφυγες για την αναγνώριση των διώξεων εναντίον τους, που η τότε τουρκική πολιτική με τις προτροπές των Γερμανών συμβούλων της είχε εξαπολύσει εναντίον, των κατοίκων, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, και τιμούμε φέτος τα 100 χρονια από το ξεριζωμό των λαών από τον τόπο τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου 
Ιστορικός Σύλλογος Αρσούς Gulbinar
Σύνδεσμος Ελληνο/Τουρκικής Φιλίας