Γιώργος Τράγκας: Πεντακόσιες οικογένειες δεν έχουν να φάνε στην Καρδίτσα!

Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σημερινό Μαξίμου, είναι πολύ… golden boys για να πούνε ”I love Καρδίτσα”. Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν κοιτούσε τα παιδιά της και τους σταθερούς ψηφοφόρους της. Από τότε που ιδρύθηκε, δεν ενδιαφερόταν για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη των περιοχών που θεωρούσε προπύργιά της. Αυτό συμβαίνει, όπως διαπίστωσα και με την Καρδίτσα, που γλίτωσε ως εκ θαύματος από το «Μπάλλο», αλλά γλείφει ακόμα τις πληγές της από τον «Ιανό».


Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, γιατρός στο επάγγελμα, είναι ο «βαρόνος» της περιοχής. Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος, θεωρείται πνευματικό παιδί του. Ο ωκεανός λάσπης που σκέπασε την πόλη, άφησε πίσω του περισσότερη ανέχεια, ανεργία και πείνα. Φυσικά, όταν όλη η χώρα είναι σε ένδεια ποιοι από τη σημερινή ΝΔ θα σκύψουν να κοιτάξουν τις χαίνουσες πληγές που άφησε ο «Ιανός» στην Καρδίτσα. 


Το 90% των σπιτιών επισκευάστηκαν. Ένα μεγάλο μέρος όμως της καλλιεργήσιμης γης «κάηκε» από τη λάσπη ή παράγει προϊόντα (βαμβάκι, καλαμπόκι κ.α.) κατώτερης ποιότητας από πριν. Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, όπως μου είπαν φίλοι και μη του ΚΕΛΑΝ, είναι η φτώχεια, η πείνα. Υπάρχει πρόβλημα επισιτισμού εκατοντάδων οικογενειών που δεν έχουν να φάνε. Επί μήνες, όσο επισκευαζόταν η πόλη αποσύρονταν τα ύδατα, από όλη την Ελλάδα έφταναν προμήθειες για να μπορέσουν να ζήσουν χιλιάδες πληγέντες στην Καρδίτσα.

Η Πολιτεία έδωσε στους πλημμυροπαθείς 5 ή 6 ή 10 χιλιάδες, ανάλογα με τις ζημιές και μετά, όπως συμβαίνει στην τριτοκοσμική Ελλάδα, είπε «τελειώσαμε, αυτό ήταν, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας». Παρά τις εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού, αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν. Ξεκίνησαν κάποιες διευθετήσεις  στις κοίτες των τριών ποταμών, αλλά δεν τελείωσαν και ελλοχεύει πάντα ο θανάσιμος κίνδυνος να πλημμυρίσουν ξανά και να πνίξουν την πόλη.


Στην είσοδο της Καρδίτσας, τα μπάζα, όσα ξεβράστηκαν από τη λασποπλημμύρα και συγκεντρώθηκαν, σχηματίζουν τεράστιους δύσμορφους κόμπους. Το Μαξίμου, αν και έχει τόσο στενές σχέσεις με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έχει ξεχάσει τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αντιπυρικά έργα και όλους τους πληγέντες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως μου είπαν οι κάτοικοι της Καρδίτσας, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πόλη τους είναι η πείνα, η φτώχεια. Εκατοντάδες οικογένειες δεν έχουν α πάρουν ούτε ένα πακέτο μακαρόνια, ούτε ένα πακέτο ρύζι. Μάλιστα, με παρακάλεσαν να επικοινωνήσω με διάφορες εταιρείες τροφίμων και να παρακαλέσω να ξαναστείλουν τρόφιμα για τις οικογένειες που είναι άνεργες, αβοήθητες και μαστίζονται από την πείνα.

Είναι γεγονός ότι εκεί που ταξίδεψα με το κλιμάκιο του ΚΕΛΑΝ στη Θεσσαλία, οι αγρότες μου είπαν ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ο ΕΛΓΑ καθυστερεί όλες τις αποζημιώσεις και η ανθρωπιστική κρίση οξύνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Όλοι οι αγρότες είναι σε απόγνωση και εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν πάλι οι έντονες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Γραφείο Τύπου ΚΕΛΑΝ – Ελεύθεροι Ανθρωποι