728 x 90

(ΦΩΤΟ) Α' ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΕΧΕΙ… ΑΛΛΑ Η ΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ!...

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Είναι γνωστό ότι η γνώση ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Μέσω αυτών οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα προβλήματα και τους κινδύνους στο περιβάλλον τους, το μικρο και το μεγάλο, όπως στο σπίτι, στην εργασία, στη κοινωνία, στη φύση, στο σχολείο, ώστε μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους, και τη πρόληψη, να ανατρέπουν, και να αποτρέπουν, την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης, ενός ατυχήματος ή ακόμα το πιο σπουδαίο να σώζουν ζωές.

Είναι πολύ σημαντικό κάθε χρόνο να προάγεται η πρόληψη και να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, επειδή εκπαιδευμένοι πολίτες σημαίνει..περισσότερο ασφαλείς πολίτες και ασφαλείς πολίτες σημαίνει... ΥΓΙΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

Αυτό το σκοπό εξυπηρέτησε και η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης στις 15-11-2022.

Να προαγάγει την ευαισθητοποιηση απόκτησης δεξιοτήτων βασικών πρώτων βοηθειών, την αναγκαιότητα τους στην καθημερινή ζωή και την απόκτηση γνώσεων, στάσεων και συμπεριφορών για την αποφυγή επικίνδυνων για τη ζωή καταστάσεων. 

Το σχολείο, μέσα απο την υλοποίηση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και όχι μόνο, είναι το ιδανικό μέρος για την εισαγωγή και απόκτηση αυτών των σημαντικών δεξιοτήτων. Η βασική υποστήριξη της ζωής είναι μια ζωτική μάθηση,που όλοι θα έπρεπε να μαθαίνουν με την πρώτη ευκαιρία, γιατί το αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά.

Οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να μπορούμε να συμπαρασταθούμε και να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που κινδυνεύει η ζωή του, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι κατά 80% θα είναι κάποιος από το οικείο μας περιβάλλον.

Και όμως στη χώρα μας το 70% των πρώτων βοηθειών δεν δίνεται άμεσα στο σημείο του ατυχήματος αλλά αρκετά αργότερα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ποσοστό αναπηριών και θανάτων. 
Η Ελληνική κοινωνία εκδηλώνει με πολλούς τρόπους την επιθυμία να διατηρηθεί ο ανθρωποπλαστικός χαρακτήρας του Σχολείου θεωρώντας το ως ένα φυσικό χώρο ωρίμανσης, μάθησης και αγωγής.

Αποτελεί μια ευχάριστη πραγματικότητα ότι δραστηριότητες όπως η Αγωγή Υγείας, Αγωγή σταδιοδρομίας, Περιβαλλοντική εκπαίδευση πλαισιώνουν πλέον σταθερά τον μορφωτικό εξοπλισμό της μαθητιώσας νεολαίας και στηρίζονται από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έτσι, διαπιστώνοντας ότι δεν αποτελεί ουτοπία η προσφορά εξειδικευμένων γνώσεων, και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αναβάθμισης του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και με τη βεβαιότητα ότι η φαρέτρα τόσο των μαθητών μας όσο και των εκπαιδευτικών συμπληρώθηκε με ακόμη περισσότερες εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, οφείλω να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς για μια ακόμη φορά τους Σιώντα Ιωάννη, Μποζατζούδη Στυλιανό, Μουδέλη Κων/νο και Αναστασιάδη Χρήστο και το ΕΚΑΒ Γιαννιτσών για την εξόχως φροντισμένη παρουσίασή τους στο 2ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες.

Επειδή οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι προπονητές, φέρουν την ευθύνη για ομάδες μεγάλου αριθμού παιδιών, η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για αυτούς η εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών. 

Στην πράξη, ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον. Πολλοί δυστυχώς οχυρώνονται πίσω από την πρόφαση ότι «θα έπρεπε να γίνονται οργανωμένες κινήσεις από το κράτος». Η αλήθεια όμως είναι ότι γίνονται πολλά σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ότι όποιος έχει πραγματική θέληση να μάθει, θα βρει μόνος του τον τρόπο, χωρίς να περιμένει να τον πάρουν «από το χέρι» για να του δείξουν.  

Για το Σύλλογο Διδασκόντων 
Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κρύας Βρύσης 
Δημήτριος Ντίτουρας