728 x 90

Θ. Τζάκρη | "Φιάσκο η πρόταση Στουρνάρα για τη bad bank"

img

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΗΣΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τη σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού των Τραπεζών (bad bank) για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είπε απευθυνόμενη προς τον Γιάννη Στουρνάρα ότι «η πρότασή του για την εμφάνιση της “bad bank” ως δήθεν νέο μηχανισμό διευθέτησης του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι «εμμονική» και εκτίμησε πως πρόκειται για «φιάσκο» παρόμοιο με εκείνο της pqh, της εταιρείας δηλαδή που έχει σήμερα την ειδική διαχείριση των προς εκκαθάριση τραπεζών. 
Θέλω μόνο να σας θυμίσω σήμερα το άλλο μεγάλο φιάσκο που η Τράπεζα της Ελλάδας και συνέστησε και εποπτεύει κατά νόμο που είναι μικρογραφία ελληνικής bad bank, αυτό της pqh. 
Το εγχείρημα αυτό κύριε Στουρνάρα πανθομολογουμένως κατέληξε σε φιάσκο, καθώς ούτε εισπράττει ούτε αναδιαρθρώνει ούτε εξυγιαίνει ούτε απαλλάσσει τους οφειλέτες. Απλά τους κρατάει σε ομηρεία και τους μετατρέπει από οφειλέτες των τραπεζών σε οφειλέτες του δημοσίου, των οποίων οι οφειλές στο τέλος θα εισπραχθούν με τον Κώδικα Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων. Και αυτό το φιάσκο τώρα θέλετε να το καταστήσετε γενική κυβερνητική πολιτική για την διαχείριση των κόκκινων δανείων» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  
Στο σημείο αυτό θέλησε να κάνει διάκριση της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού που πρότεινε ο SSM και της bad bank που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδας. «Η ενωσιακή bad bank είναι τελείως διαφορετικός μηχανισμός αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας. Γιατί; Η Ενωσιακή bad bank αφορά την συγκέντρωση όλων των κόκκινων δανείων της ευρωζώνης, την κεντρική διαχείρισή τους και την δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης από ενωσιακά κονδύλια. Η bad bank που εσείς εισηγείστε πρώτον δεν έχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεύτερον μετακυλύει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων, διότι προφανώς και δεν θα πληρωθούν αυτά από τους οφειλέτες που είναι 10 χρόνια σε μνημόνια και 1 χρόνο σε lockdown και τρίτον ιστορικοί λόγοι αποκλείουν το εγχείρημα αυτό διότι η Ελλάδα δεν θα θεσπίσει bad bank για πρώτη φορά, έχει την bad bank των 17 συνεταιριστικών περιφερειακών τραπεζών, την pqh που εδώ και 5 χρόνια η pqh προσπαθεί η Τράπεζα της Ελλάδας να την λειτουργήσει και δεν τα κατάφερε» υπογράμμισε η κυρία Τζάκρη.  
Γιατί δεν τα κατάφερε; Πρώτον διότι δεν έχει καθόλου εισπράξεις δεύτερον διότι έχει τεράστια έξοδα σε διάφορους συμβούλους και παρασυμβούλους και τρίτον και σημαντικότερο διότι το 96% των σχεδίων της pqh για αναδιαρθρώσεις δανείων και εξυγιάνσεις επιχειρήσεων απορρίφθηκαν από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας, την Επιτροπή της των Ειδικών Εκκαθαρίσεων, την (ΕΠΕΙΔΕΚΚΑ). 
Στο σημείο αυτό η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναρωτήθηκε πως αν η «bad bank» που λειτουργεί 5 χρόνια απέτυχε παταγωδώς στον ρόλο της για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων πως θα λειτουργήσει το μεγάλο πλάνο της bad bank που προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας; 
«Είναι εξωφρενικό. 
Η προέδρος της bad bank, η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ούσα πρόεδρος της pqh επί δύο χρόνια ζούσε στο Παρίσι και προήδρευε της bad bank από το Παρίσι και ερχόταν δυο φορές το μήνα για να εισπράξει τον μισθό της! Τόσο σοβαρά την πήρατε την bad bank. 
Το δεύτερο είναι ότι η Εισαγγελία του ΑΠ ελέγχει την παράλειψη της προέδρου και της διοίκησης να υποβάλει έγκληση για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την band bank και ελέγχεται όλη η pqh για παράλειψη υποβολής έγκλησης και απιστία για σωρεία ποινικών υποθέσεων που αφορούν την pqh. Και από ότι πληροφορούμαστε η κυρία αυτή προωθείται από τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος 30 χρόνια τώρα την διορίζει σε διάφορες δημόσιες θέσεις (όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Επιτροπή Κεφαλαιογοράς όπου είναι ακόμη και σήμερα μέλος στα διοικητικά συμβούλια αυτών των Οργανισμών) και για την θέση της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας! Ένας ακόμη διορισμός δηλαδή, ο εικοστός πέμπτος στην καριέρα των διορισμών της, από τον φίλο της τον κύριο Στουρνάρα (να θυμίσω ότι έχει χρηματίσει γενική γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Στουρνάρα πάλι για να θάψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SIEMENS, μέλος άπειρων επιτροπών της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεργάτιδα ακόμη και της συζύγου του» είπε η κυρία Τζάκρη. 
Αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτό. Τόνισε πως όταν η ανεργία του κλάδου των νομικών ταλανίζει τον νομικό κόσμο, η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου διακρατεί αποκλειστικά για πάρτη της 5 δημόσιες θέσεις, κατ’ απονομή του κ. Στουρνάρα (πρόεδρος της pqh, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, στο ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, σε τρεις επιτροπές της Τραπέζης της Ελλάδος και δουλειές κατ’ απονομή από τον Γιάννη για 30 χρόνια. Υπάρχει θέση κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι «φίλη του Γιάννη Στουρνάρα» είπε η κυρία Τζάκρη απευθυνόμενοι προς τους συναδέλφους της. 
«Αυτή είναι η pqh. Αυτή είναι η εκπροσώπηση της band bank στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μοντέλο που θέλει η Τράπεζα της Ελλάδος να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα σήμερα για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων; Να μας λείπει το βύσσινο!» επεσήμανε η κ. Τζάκρη.

Στο τέλος της παρέμβασής της η κ. Τζάκρη απευθύνθηκε προς τον κ. Σταϊκούρα: 
Κύριε Υπουργέ Οικονομικών 
Μετά την αναστολή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει στην αναπόδραστη πολιτική επιλογή της διαγραφής των χρεών της πανδημίας, με σειρά κανονιστικών πρωτοβουλιών. Η «σεισάχθεια» λοιπόν επανέρχεται, ως οικονομικοπολιτική λύση, για να σταθούν οι χειμαζόμενες κοινωνίες όρθιες, αναδεικνύοντας και αυτή την αρχαιοελληνική διανοητική σύλληψη σε διαχρονική οικονομική αξία: όταν οι κοινωνίες ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ, στο σύνολο τους, χωρίς ευθύνη τους και για άσχετους με τη διαχείρισή τους λόγους, τότε τα χρέη είναι απλές λογιστικές εγγραφές που πνίγουν τους πολίτες. Ουδεμία δυνατότητα αποπληρωμής υπάρχει και σε τίποτα δεν ωφελεί η εσαει ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ προσώπων και νοικοκυριών! Η διαγραφή των χρεών της πανδημίας είναι οικονομικός ρεαλισμός, κοινωνική ευαισθησία, αναπτυξιακό εργαλείο για να πάρει μπρος η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία! Αντί να έχουν τη θηλειά στο λαιμό για ολόκληρη τη ζωή τους οι Έλληνες, ας έχουν το κίνητρο της νέας εκκίνησης, της καινούργιας αρχής της δεύτερης ευκαιρίας ! Η διαγραφή των χρεών τους είναι η προϋπόθεση της επανεκκίνησης της οικονομίας! Η νέα σεισάχθεια είτε θα προβλεφθεί από την Πολιτεία είτε θα επιβληθεί από την οικονομική πραγματικότητα, με θύματα την Ανάπτυξη και την ίδια την Εθνική Οικονομία» κατέληξε η κυρία Τζάκρη.

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Ετικέτες