ΒΕΡΟΙΑ | Ένας 91χρονος ο πρώτος που εμβολιάστηκε στη χώρα (ΦΩΤΟ)

Κεντρική Μακεδονία

Ένας 91χρονος, ο κ. Χρήστος, ήταν ο πρώτος ηλικιωμένος που εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο της Βέροιας, όπως έγινε γνωστό από πλευράς του υπουργείου Υγείας.

«Πρώτος ο κ. Χρήστος ετών 91, μαθημένος στα δύσκολα & δεν πτοήθηκε από τον χιονιά» γράφει το tweet του υπουργείου Υγείας που παρατίθεται παραπάνω και συνοδεύεται από μια φωτογραφία του εμβολιασμού.

Εμβολιασμοί: Η πιο ταλαιπωρημένη ομάδα της πανδημίας είναι οι άνω των 85 ετών

Οι υπέργηροι συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, είναι η πιο ταλαιπωρημένη ομάδα της πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς στους ανθρώπους αυτούς ο κορονοϊός προκάλεσε εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό αρχίζουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ σε 4 μέρες θα επεκταθούν στα εμβολιαστικά κέντρα των δομών της Πρωτοβάθμιας.

Περισσότερο προστατευμένοι και ασφαλείς θα αρχίσουν σιγά – σιγά να αισθάνονται οι υπέργηροι συμπολίτες μας -οι απόμαχοι αυτής της ζωής- που χτυπήθηκαν βάναυσα από την πανδημία του κορονοϊού. Από σήμερα και σταδιακά το επόμενο διάστημα, θα αρχίσουν να λαμβάνουν όλοι το εμβόλιο που θα τους προστατεύσει από τη βαριά νόσο, τη νοσηλεία, αλλά και τον θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε πρώτη φάση, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

630 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου από Covid στους άνω των 85

Σύμφωνα με στοιχεία του των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) τον μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τη νόσο Covid-19 αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωληνώσεις και θανάτους.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του CDC οι ηλικιωμένοι από αυτήν την ηλικία και πάνω, αντιμετωπίζουν -σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 18 – 29 ετών- 13 φορές υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία σε νοσοκομείο και 630 φορές τον κίνδυνο να έχουν μοιραία κατάληξη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην κατηγορία των ηλικιωμένων καταγράφηκε το 80% όλων των θανάτων από Covid σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το 40% εκ των οποίων, συνέβησαν σε γηροκομεία. Για το λόγο αυτό, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει αυτήν την πανδημία, ως “σιωπηρή σφαγή” των ηλικιωμένων.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Ετικέτα: