728 x 90

Θ. Ζαγοράκης: Εγκρίθηκαν τα μέτρα στήριξης για τον αθλητισμό

img

Τι ζήτησε ο ευρωβουλευτής με τις τροπολογίες του

Εγκρίθηκε χθες, με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας σχετικά με τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στη νεολαία και στον αθλητισμό. 

Το ψήφισμα επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 πλήττει με δυσανάλογη σφοδρότητα τους νέους και τον αθλητικό τομέα και τονίζει την ανάγκη άμεσης ανακούφισης και μέτρων στήριξης για την νεολαία και τον αθλητισμό, μέσα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια δράσης. 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης συμμετείχε ενεργά στην διαμόρφωση του ψηφίσματος, με σειρά τροπολογιών του που τελικά εγκρίθηκαν και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο. 

Με τις τροπολογίες του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε μεταξύ άλλων: 
▪ Στοχευμένα μέτρα αρωγής για τα γυμναστήρια, τους αθλητικούς συλλόγους και για το προσωπικό στις επιχειρήσεις στον χώρο του αθλητισμού. 
▪ Μέτρα στήριξης για τους συλλόγους και τους αθλητές των μικρότερων κατηγοριών αλλά και ενεργή αλληλεγγύη εντός της ευρωπαϊκής αθλητικής κοινότητας μεταξύ και εντός των 
διαφόρων αθλημάτων. 
▪ Διασφάλιση της χρηματοδοτικής στήριξης στον τομέα του αθλητισμού παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οργανωτικές δομές του. 
▪ Παροχή πρόσθετων κονδυλίων τόσο στον ερασιτεχνικό όσο και στον επαγγελματικό αθλητισμό. 
▪ Συντονισμένος διάλογος μεταξύ των ευρωπαϊκών και διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών και των κρατών μελών για την ασφαλή συνέχιση των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων και την επανέναρξη όλων των εγχώριων πρωταθλημάτων. 

Με παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο κ. Ζαγοράκης τόνισε τα εξής: «Προφανώς η κατάσταση που βιώνουμε με την τρέχουσα πανδημία είναι πρωτοφανής. Η ζωή όλων μας έχει επηρεαστεί και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας μας έχουν παραλύσει. Θα πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι κάποιοι τομείς έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση. Ο αθλητισμός πληρώνει βαρύ τίμημα όλο αυτό το διάστημα και οι συνέπειες τόσο για τον ίδιο τον κλάδο όσο και για την κοινωνία γενικότερα είναι ήδη καταστροφικές. Ο οικονομικός αντίκτυπος στον επαγγελματικό αθλητισμό υπήρξε τεράστιος. Τα έσοδα έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση, ενώ πολλές εκδηλώσεις όλων των κατηγοριών χρειάστηκε να ακυρωθούν ή να πραγματοποιηθούν χωρίς θεατές. Στον ημι-επαγγελματικό και τον μαζικό αθλητισμό η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς πολλοί αθλητικοί σύλλογοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αφανισμού, δεδομένου ότι λειτουργούν σε εθελοντική-ερασιτεχνική βάση. 

Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια και κέντρα ευεξίας, βρίσκονται κυριολεκτικά σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα στήριξης, χρειαζόμαστε άμεσα επιπλέον χρηματοδότηση στον τομέα του αθλητισμού τόσο για τους αθλητές και τα σωματεία όσο και για τους εργαζομένους που παραμένουν εδώ και μήνες παροπλισμένοι και περιθωριοποιημένοι. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για λόγους υγείας είναι δικαιολογημένοι. Η μεταχείριση, όμως, των ανθρώπων του αθλητισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη όλο αυτό το διάστημα είναι πέρα για πέρα άδικη. Η επαναλειτουργία των χώρων αθλητισμού, πάντα σεβόμενοι τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υγεία και την ευημερία των πολιτών μας, αλλά και για την εξέλιξη και πορεία χιλιάδων αθλητών. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και να αναγνωρίσουμε επιτέλους την σημαντική προσφορά τους στις κοινωνίες μας».

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Ετικέτες