728 x 90

Πρεμιέρα για την αγορά της Έδεσσας - Λίγος κόσμος στα μαγαζιά (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που βγήκαν να ψωνίσουν την πρώτη ημέρα των καταστημάτων - Ποιες οι προβλέψεις για το άνοιγμα της εστίασης

Ρολά ανέβασαν μετά από 2,5 ολόκληρους μήνες (από τις 7 Νοέμβρη) σήμερα τα καταστήματα στην Έδεσσα, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο των εορτών που λειτούργησαν με το click away.

Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στις φωτογραφίες του edessaiki.gr, το ξεκίνημα ήταν μουδιασμένο, καθώς λίγος ήταν ο κόσμος που βγήκε να ψωνίσει το πρωί στην αγορά της Έδεσσας.

Να σημειωθεί βέβαια ότι το πρωί στην Έδεσσα, η θερμοκρασία ήταν υπό του μηδενός, κάτι που σίγουρα απέτρεψε πολλούς καταναλωτές να βγουν από το σπίτι τους.

Αυξημένη ήταν πάντως η κίνηση στον δρόμο σε σχέση με άλλες ημέρες εν μέσω lockdown, ενώ πολύ συχνά δημιουργούνταν μποτιλιάρισμα.


"Δυσοίωνο το μέλλον για τις μικροεπιχειρήσεις"

Σύντομη συνομιλία είχαμε με τον κ. Δημήτρη, που διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων και ρούχα στο κέντρο της πόλης.

"Βλέπετε κανέναν να κυκλοφορεί με σακούλες στον δρόμο; Κανένας δεν ψωνίζει, τα πράγματα είναι δύσκολα" μας λέει αυθόρμητα ενώ αναφέρει ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε μπει κανένας στο μαγαζί του. 

Τονίζει δε, ότι το μέλλον για τα μικρομάγαζα είναι δυσοίωνο και πολλοί επιχειρηματίες δε θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Προβλέπει πάντως ότι "στην επαρχία δε θα κλείσουν τόσα πολλά μαγαζιά όσα στις μεγάλες πόλεις". 

Καταλήγει ότι με βάση τις υπάρχουσες οικονομικές συγκυρίες, αυτή τη στιγμή η δημιουργία ενός e-shop είναι μονόδρομος.

 

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα για τα καταστήματα λιανικής

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

-Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

 

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής και διαιτολογικές υπηρεσίες

Οι ειδικοί όροι λειτουργίας είναι οι εξής:

-Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

-Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

-Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.

-Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

-Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

Τι θα γίνει με την εστίαση

Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, η ημερομηνία η οποία έχει πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης είναι η 1η Φεβρουαρίου, χωρίς βέβαια να υπάρχει τίποτα σίγουρο μέχρι στιγμής.

Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι θα πρέπει αρχικά να διαπιστωθεί κατά πόσο επιτυχές θα κριθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και αν τηρούνται τα μέτρα από τους πολίτες.

Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι δε θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και η εστίαση.

Πάντως, προτεραιότητα της κυβέρνησης, παραμένει προς το παρόν το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Τελευταία Νέα

Κατηγορίες

Ετικέτες