728 x 90

Γιατί δεν άφησαν την υπ. Πολιτισμού να επισκεφθεί το Βαρόσι; (ΦΩΤΟ)

Γράφει η Μαρία Στεφ. Βαγουρδή*

ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ Η ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Γράφει η Μαρία Στεφ. Βαγουρδή*

Πολυαναμενόμενη και με πολλές προσδοκίες ήταν η σημερινή επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στην πόλη μας.
Βέβαια, δεν ήρθε ως "μάγος με τα δώρα" να μοιράσει ... χρηματοδοτήσεις, αν και έδειξε αρκετά ενημερωμένη για τα θέματα και τα τεκταινόμενα στο χώρο του πολιτισμού, σε τοπικό επίπεδο.
Ηρθε, ωστόσο, ν' ακούσει, να καταγράψει και να θέσει προτεραιότητες. Και αυτό οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε.

Αρχικά στο Δημαρχείο, η Υπουργός μαζί με τους συνεργάτες της, άκουσε τα αιτήματα της δημοτικής αρχής, που δεν ήταν άλλα απ' τη δημιουργία Μουσείου στην Εδεσσα και την έναρξη συστηματικής ανασκαφής στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου. 
Θέματα, τα οποία η έντυπη εφημερίδα "εδεσσαϊκή" έχει αναδείξει και έχει φιλοξενήσει, στις σελίδες της, με σχετικά ρεπορτάζ και δημοσιεύματα. Και όχι μόνο μία φορά!

Ακολούθησε η προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου συνάντησε τον Μητροπολίτη μας π. Ιωήλ. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Παλιά Μητρόπολη και ενώ, όπως ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη επίσκεψη της Υπουργού στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισσάβετ Τσιγαρίδα, "παρενέβη" και αιφνιδίως... άλλαξε το αρχικό πρόγραμμα...!!!

Τι φοβόταν η κα Τσιγαρίδα, άγνωστο, ωστόσο αυτό προκάλεσε, σε κάποιους αλγεινή εντύπωση· και δη σε εκπροσώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου "Βαρόσι" Εδεσσας, που περίμεναν υπομονετικά να συναντήσουν την κα Μενδώνη, για να την ενημερώσουν για θέματα της παραδοσιακής συνοικίας.

Η υπόσχεση ότι θα έρθει αργότερα, φυσικά αποδείχθηκε ... όνειρο θερινής νυκτός, γιατί μετά τις επισκέψεις στο κτίριο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Τζαμί και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Λόγγου, προτίμησαν να δροσιστούν στο κέντρο "Καταρράκτες" και όχι, φυσικά, να τηρήσουν τη δέσμευσή τους.

Εντύπωση προκάλεσε, επίσης, το γεγονός πως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση απ' το Δήμαρχο, Δημήτρη Γιάννου, ή έστω, κάποια "μικρή" κίνηση διαμαρτυρίας, γιατί η κα Τσιγαρίδα άλλαξε το πρόγραμμα και, ουσιαστικά, δεν "επέτρεψε" στην κα Υπουργό να επισκεφθεί το Βαρόσι.

Την παραδοσιακή συνοικία της πόλης μας, όπου μπορεί οι κάτοικοι να είναι ελάχιστοι, αλλά είναι άνθρωποι με ψυχή, με ιστορία, με αγάπη για τον τόπο τους, με ανησυχία για το αύριο· τα περισσότερα σπίτια είναι αφημένα στο έλεος του χρόνου, ωστόσο οι τουρίστες και οι επισκέπτες, που περπατούν στα σοκάκια του "βλέπουν" εικόνες μιας παλαιότερης εποχής, το βλέμμα τους έλκεται απ' τις ιδιαίτερης ομορφιάς μονοκατοικίες, πλημμυρισμένες από αναμνήσεις και ιστορίες ξεχωριστές, που πρέπει να καταγραφούν και να μείνουν κληρονομιά στους επόμενους.

Αμφιβάλλουμε, αν η δημοτική αρχή συζήτησε με την κα υπουργό το θέμα της παραδοσιακής συνοικίας "Βαρόσι". 
Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, θα χαρούμε, πραγματικά, πολύ να μας διαψεύσει!

* Μαρία Στεφ. Βαγουρδή
δημοσιογράφος - εκδότρια
της εφημερίδας "εδεσσαϊκή"
Email: mariavagourdi@yahoo.com