728 x 90

Εντυπωσιακές ξυλόγλυπτες δημιουργίες του Γιώργου Αβραμίδη

img
...είμαι ευγνώμων για το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ"

...είμαι ευγνώμων για το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός...

Ο Γιώργος Αβραμίδης ασχολείται με την τέχνη της ξυλογλυπτικής εδώ και μερικά χρόνια.
Και από τότε φτιάχνει ... αριστουργήματα...!!!, που εντυπωσιάζουν και κερδίζουν τα εύσημα του φιλότεχνου κοινού.
Μιλώντας στην "Ε", περιγράφει πως ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι με την τέχνη της ξυλογλυπτικής.
"Πριν από πέντε χρόνια βρήκα επιτέλους μερικές μονοκόμματες πλάκες από ξύλο φλαμουριάς. Στην μεγαλύτερη από αυτές σχεδίασα τον Μυστικό Δείπνο. Αγόρασα μερικά σκαρπέλα και, όταν αγγίζοντας το ξύλο χάραξα για πρώτη μου φορά, ξεκίνησε το όμορφο ταξίδι της Ξυλογλυπτικής. 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που με γοητεύουν σ' αυτή την τέχνη. Είναι η υφή, η μυρωδιά, τα νερά του ξύλου. Είναι το ανάγλυφο αποτέλεσμα που συγκινεί τους θεατές. 
Η μεγαλύτερη ίσως γοητεία είναι, ότι από ένα κομμάτι ξύλου που θα μπορούσε να γίνει καυσόξυλο ή ένα έπιπλο γεννάται μία εικόνα, ένα έργο τέχνης. Είμαι ευγνώμων για το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός."
Πριν λίγες μέρες, ο Γιώργος Αβραμίδης, ο συντοπίτης μας ξυλογλύπτης, που ενθουσιάζει με τις δημιουργίες του, πραγματοποίησε ατομική έκθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παρθεναγωγείου, στο πλαίσιο του 28ου Εικαστικού Μήνα Μάιου.
Μετά την έκθεση, μας δόθηκε η ευκαιρία να έχουμε την ακόλουθη αυθόρμητη κουβεντούλα:
• Για ποιό από τα έργα σου αισθάνεσαι υπερήφανος; Υπήρχε κάποιο που είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας;
- Μου προκαλεί δέος και συγκίνηση ότι μερικά ξυλόγλυπτα "μου" (ο Μυστικός Δείπνος, ο Άγιος Πορφύριος η Παναγία Μεσονησιώτισσα) βρίσκονται σε ιερούς χώρους, όπως στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, στο Άγιο Όρος και το Μοναστήρι της Μεσονησιώτισσας. Μεγάλο βαθμό δυσκολίας έχει η απόδοση της προοπτικής, του βάθους, οι λεπτομέρειες στις συνθέσεις, "Μυστικός Δείπνος" και στον τελευταίο πίνακα "Η Επιστροφή".

• Στο πλαίσιο του Καλλιτεχνικού Μήνα "Μάιος 2019" ... φιλοξενήθηκες στο Παρθεναγωγείο. Μίλησέ μας για τις εντυπώσεις του κόσμου, που επισκέφθηκε την έκθεση, και, αν θέλεις, να μοιρασθείς μαζί μας, τυχόν απορίες τους. 
- Η πρώτη ατομική έκθεση θα μου μείνει αξέχαστη. Ο κόσμος ο οποίος με τίμησε στα εγκαίνια, δεν χωρούσε μέσα στην αίθουσα του παλαιού Παρθεναγωγείου. Η καθημερινή προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ενδιαφέρον για τα ξυλόγλυπτα και γενικότερα για την τέχνη ήταν συγκινητικό και άκρως ενθαρρυντικό. Απορίας άξιο για πολλούς ήταν το πώς ένα πολυδιάστατο και με προοπτική ανάγλυφο ξυλόγλυπτο μπορεί να είναι μονοκόμματο. Οι περισσότεροι εντυπωσιάστηκαν τις μορφές και την έκφραση των προσώπων. 

• Η τέχνη της ξυλογλυπτικής θεωρείτε ότι είναι μία τέχνη που ... "σβήνει" με την πάροδο του χρόνου;
- Με την πάροδο του χρόνου η τέχνη της ξυλογλυπτικής πιστεύω ότι πραγματικά σβήνει. Από τη στιγμή που υπάρχει ο γρήγορος τρόπος σκαλίσματος από παντογράφο, κανένας τεχνίτης δεν μπορεί να αφιερώσει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός χειροποίητου ξυλόγλυπτου έργου, είτε είναι ένα τέμπλο, ένα έπιπλο η ακόμη και μία εικόνα ή ένας πίνακας. Αν δεν πιάσει ο τεχνίτης η ο καλλιτέχνης στα χέρια του σκαρπέλα χειρός δεν πρόκειται να έχει συνέχεια η τέχνη. Ο λόγος που ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος" να συμμετέχω στον εικαστικό μήνα Μάιο είναι ακριβώς αυτός. Δηλαδή να δώσω το ερέθισμα στους νεότερους για να ασχοληθούν με την τέχνη, έτσι όπως την έχω προσαρμόσει στην εικαστική μορφή. Στις εικόνες επιμένω στις Βυζαντινές μορφές αλλά με πολλές λεπτομέρειες. Στα κλασικά ξυλόγλυπτα όπως οι πίνακες δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στις μορφές, στην προοπτική, στο ανάγλυφο, στην λεπτομέρεια που είναι χαραγμένη με νυστέρι και είναι τόσο προσεγμένη που δεν μπορεί να την φτιάξει ακόμη κανένα μηχάνημα στις μέρες μας. 
 

(Δημοσιεύτηκε στην "ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ" 1/6/2019)