728 x 90

ΕΔΕΣΣΑ-Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τους Αγίους Αναργύρους & Οσιο Νικηφόρο (ΦΩΤΟ)

img
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Δείτε το πρόγραμμα των εορταστικών Ακολουθιών...

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΑΓΓΕΛIΕΣ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ - ΔΩΡΕΕΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: ΤΗΛ. 6930 400836 - 6976 111065 / press@edessaiki.gr

Συνεχίζονται στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Εδεσσας οι εορταστικές Ακολουθίες για τους Θαυματουργούς Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό και τον Οσιο Νικηφόρο τον Λεπρό.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/7
7 π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία και Κτιτορικό Μνημόσυνο
6.30 μ.μ. Μέγας Εσπερινός

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/7
7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
6.30 μ.μ. Εσπερινός και Ευχέλαιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/7
7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
6.30 μ.μ. Παράκληση οσίου Νικηφόρου του Λεπρού
9 μ.μ. Αγρυπνία

Στον Ιερό Ναό φιλοξενείται τμήμα του ιερού λειψάνου του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού και θα παραμείνει μαζί με ιερά λείψανα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουλίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκε η ετήσια πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Σκέπης Εδεσσας για τη μνήμη των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 19.00 πραγματοποιήθηκε η Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Ακολούθησε Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του ποιμενάρχου της Μητρόπολής μας, π. Ιωήλ. Μετείχαν ακόμη ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Στέφανος Δέβρελης και μεγάλος αριθμός κληρικών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κιλκισίου, ο οποίος αναφέρθηκε στους εορταζομένους Αγίους τονίζοντας ότι όχι μόνον οι άγιοι Ανάργυροι αλλά και όλοι οι πιστοί διαθέτουν πολλά χαρίσματα προερχόμενα από την πηγή των χαρισμάτων, τον Θεό. Οι άγιοι Ανάργυροι έκαναν μια υπέρβαση στην σχέση τους με τον Θεό και τους ανθρώπους. Δεν έπαιρναν χρήματα. Γι᾿ αυτό και έλαβαν το δώρο της θαυματουργίας και η χαρά του Θεού έμενε μόνιμα μέσα τους.

Και εμείς πρέπει να εμπνεόμαστε από τον παράδειγμά τους. Όταν προσφέρουμε στους άλλους δωρεάν, όταν θέτουμε τα χαρίσματά μας στην υπηρεσία των άλλων μέσα μας μένει η χαρά του Αγίου Πνεύματος και νεκρώνονται τα πάθη, τα εγωκεντρικά. Στον κόσμο όμως σήμερα βλέπουμε το αντίθετο. Κυριαρχεί η επιδίωξη του ιδίου συμφέροντος και του κέρδους. Εμείς στην εορτή αυτή συγκεντρωθήκαμε για να εκφράσουμε το αντίθετο από το πνεύμα του κόσμου. Διότι στην μίμηση των αγίων βρίσκεται η χάρις και η ευλογία του Θεού και η αληθινή χαρά. Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε Λιτανεία με την συνοδεία Αγήματος και της Φιλαρμονικής του Στρατού.

Την ημέρα της εορτής, Παρασκευή 1 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κιλκισίου και Εδεσσας.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων τόνισε ότι οι άγιοι Ανάργυροι όπως και οι Απόστολοι του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος έλαβαν από τον Κύριο την εντολή: «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε».

Δεν εκμεταλλεύτηκαν την δωρεά του Θεού για να αποκτήσουν χρήματα ή αξιώματα, αλλά χρησιμοποίησαν τα θεία δώρα προς διακονίαν των συνανθρώπων τους. Μάλιστα δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τις θεραπείες των σωμάτων, αλλά προ πάντων των ψυχών. Επιδίωκαν να γεμίσουν τον Παράδεισο με σωσμένες ψυχές. Αυτοί επιτελούσαν τα της ιατρικής επιστήμης και ο Θεός προσέθετε τα υπέρ φύσιν.

Θεράπευαν θαυματουργικά πλήθος ανθρώπων. Κατηγορήθηκαν ως μάγοι, αλλά στο δικαστήριο κήρυξαν Χριστό και οδήγησαν στην πίστη τον κριτή και άρχοντά τους. Οι συνάδελφοί τους όμως -και κυρίως ο διδάσκαλός τους- τους φθόνησαν και έτσι φονεύθηκαν και έλαβαν τον στέφανο του μαρτυρίου. Στην σημερινή εμπορευματοποιημένη εποχή, που όλα γίνονται με βάση το συμφέρον, η ανιδιοτέλεια των αγίων Αναργύρων αποτελεί μέγιστο παράδειγμα και διδασκαλία για όλους και ιδιαίτερα για όσους ασκούν την ιατρική τέχνη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά επαίνεσε τον ποιμενάρχη της Μητρόπολής μας, π. Ιωήλ για την αρετή και το έργο του και ευχήθηκε όλο το εκκλησίασμα να λάβει πλούσια την χάρη από τα ιερά λείψανα των αγίων Αναργύρων και του οσίου Νικηφόρου.

Στον εορτασμό μετείχαν οι Βουλευτές Πέλλας Δ. Σταμενίτης και Β. Βασιλειάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, ο Δήμαρχος Εδεσσας, οι επικεφαλής της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας και εκπρόσωποι των άλλοι τοπικών αρχών και φορέων.

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις εδώ
photos.app.goo.gl/WKyZ5nk4M2azcg4GA 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ