Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ στηρίζει τον αγώνα των ΑΓΡΟΤΩΝ – Τι αναφέρει ψήφισμα

Αγροτικά

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εδεσσας, την Τετάρτη (25/1), το πρώτο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αποφασίσθηκε, απ’ όλες τις παρατάξεις, η έκδοση ψηφίσματος στήριξης του αγροτικού κόσμου του Δήμου.

Το ψήφισμα κοινοποιήθηκε σε:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 
Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων 
Βουλευτές Νομού Πέλλας 
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας

και αναφέρει τα εξής: 

 ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ 
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας στηρίζει τους αγώνες των αγροτών του Δήμου Έδεσσας και τα δίκαια αιτήματά τους, τα οποία είναι τα εξής: 

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους κερασοπαραγωγούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους. 
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια. 
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. 
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. 
Απλούστευση διαδικασίας μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες, ώστε να  λυθεί το πρόβλημα της μη ανεύρεσης εργατών γης και ταυτόχρονα μείωσης του κόστους συγκομιδής. 

Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την αριθμ. 2/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στη 1η συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου 2023. 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. 
Φίλιππος Ν. Γκιούρος