Η Θ. Τζάκρη για ελλείψεις γιατρών στα Νοσοκομεία της Πέλλας

Πέλλα

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, αναφέρει τα εξής: 

Στην τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (4/10) σημειώνεται αύξηση της διασποράς της covid 19 (κρουσμάτων) κατά 22%. Ωστόσο ο νομός Πέλλας είναι και πάλι στους πέντε πιο επιβαρυμένους νομούς με διπλάσια συχνότητα από τον εθνικό μέσο όρο (συγκεκριμένα 850/100.000 ή 1.300 κρούσματα, εβδομαδιαίως). Το πιο ανησυχητικό νέο είναι ότι στο νομό μας η τάση εβδομαδιαίας αύξησης είναι 44% κι όχι 22%. 

Στην ίδια κατεύθυνση, αν και λιγότερο έντονα, εξελίσσεται η κατάσταση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, στην Δυτική Μακεδονία και στην Θεσσαλία. Πιθανολογείται ότι εκφράζεται επιδημιολογικά το διαφορετικό μετεωρολογικό αποτύπωμα, όπως έγινε κατά τον μήνα Οκτώβριο και τις προηγούμενες δύο χρονιές. Είναι πιθανό να βρισκόμαστε ενόψει νέου κύματος. 
Στα προληπτικά πλαίσια πέραν των μέτρων προσωπικής υγιεινής, αποστασιοποίησης, χρήσης μάσκας κλπ θα πρέπει να επιταχυνθεί κι ο εμβολιασμός των άνω των 60 καθώς και των νεότερων ευάλωτων. 

Παράλληλα, με νέα ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κ Θ. Τζάκρη επισήμανε αυτόν τον κίνδυνο προς τον Υπουργό Υγείας και τον εγκάλεσε για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση όλων των υγειονομικών μονάδων της περιοχής. Ρωτά λοιπόν τον κ. Πλεύρη αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την κατάσταση των δύο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών του νομού Πέλλας και αν ναι, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα όσα διεκτραγωδούν οι ιατροί;

Επίσης, στο φως των αποκαλύψεων της μελέτης Λύτρα, επανήλθε στο αίτημα της χορήγησης των ακριβών στοιχείων για τα όσα συνέβησαν εξειδικευμένα στον νομό μας, ο οποίος φέρεται να έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες πανελληνίως.

Ακολουθεί η ερώτηση: 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ  

Θέμα: «Υποστελέχωση των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών και κατάθεση στοιχείων σχετικών με την πανδημία στην ΠΕ Πέλλας»

Κύριε Υπουργέ, 
Επανέρχομαι εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου στο φλέγον ζήτημα της ΠΕ Πέλλας, ήτοι αυτό της υποστελέχωσης όλων των υγειονομικών δομών, παρά τις δραματικές επιπτώσεις που είχε το γεγονός αυτό κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) δημοσιοποίησε πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση των δύο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών του νομού Πέλλας.

Σύμφωνα με αυτά: «Στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών από τις 75 οργανικές θέσεις γιατρών, έχουν μείνει κενές οι 20, δηλαδή είναι καλυμμένες μόνο οι 55. Στο χειρουργικό τμήμα, από τις πέντε αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο ενώ οι περισσότερες έχουν καταληφθεί από ΜΕΘ covid κα. Στο ογκολογικό τμήμα παραιτήθηκε ο διευθυντής, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνο ένας ογκολόγος ενώ κανονικά χρειάζονται τρεις μόνιμοι.

Στο απεικονιστικό τμήμα, ενώ υπήρχαν πέντε γιατροί, έχουν μείνει τρεις πλέον, την στιγμή που καλύπτει και την Έδεσσα. Στο παθολογικό τμήμα, παραιτήθηκαν τρεις γιατροί και οι ειδικευόμενοι δεν έχουν πάρει κανονικές άδειες εδώ και δύο χρόνια. Ακόμη, στις ειδικότητες που αναφέρονται στο σχετικό ΦΕΚ, τα έξτρα ποσά δεν έχουν δοθεί ακόμη και οι ειδικευόμενοι κάνουν από 9-10 εφημερίες. 
Ίδια είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Έδεσσας που την προηγούμενη χρονιά υποβαθμίστηκε δραματικά με την απόφαση του Υπουργού Υγείας να κλείσει την ΜΕΘ.

Αυτή την στιγμή στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου υπηρετούν 4 γιατροί παθολογοι-γενικοί ιατροί (2 μόνιμοι γιατροί του Νοσοκομείου Έδεσσας, 1 γιατρός μετακινημένος από το Νοσοκομείο Βέροιας και 1 ιδιώτης γιατρός, ο οποίος όμως φεύγει γιατί παίρνει θέση στο ΑΧΕΠΑ) στο Ακτινολογικό Τμήμα υπηρετούν 3 γιατροί ακτινολόγοι (2 μόνιμοι γιατροί του Νοσοκομείου Έδεσσας, 1 μετακινημένος από το Νοσοκομείο Κοζάνης και όσοι μετακινούνται για εφημερίες από τα Κέντρα Υγείας) και οι 4 μέχρι σήμερα διαγωνισμοί για την πρόσληψη παθολόγων και ακτινολόγων έχουν καταστεί άγονοι, ενώ κενές οργανικές θέσεις γιατρών έχουν τόσο η γυναικομαιευτική όσο και η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου.  

Συμπληρώνονται σύντομα δύο χρόνια από την έναρξη του φονικού κύματος της πανδημίας που προκάλεσε σειρά αποτρέψιμων θανάτων στην περιοχή κατά το τρίμηνο διάστημα Νοεμβρίου 2020 -Ιανουαρίου 2021. Βάσει των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ ο νομός Πέλλας είχε το θλιβερό προνόμιο της πρωτιάς σε απώλειες τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών. Έχω επανειλημμένως ζητήσει κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου να δοθούν τα ακριβή δεδομένα χωρίς όμως ακόμη τα στοιχεία αυτά να μου έχουν κοινοποιηθεί.

Δεδομένων και των πρόσφατων αποκαλύψεων της μελέτης Λύτρα, αλλά και των προσπαθειών παρασιώπησης μιας αλήθειας που βοά, επανέρχομαι με το ίδιο αίτημα.

Για τους λόγους αυτούς 
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Ιατρών (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την κατάσταση των δύο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών του νομού Πέλλας και αν ναι, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τα όσα διεκτραγωδούν οι ιατροί;

Ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός θυμάτων της πανδημίας από τον ν. Πέλλας στο επίδικο διάστημα (Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021);

Πόσοι ασθενείς νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ Γιαννιτσών και Έδεσσας κατά το επίδικο διάστημα και ποια ήταν η τελική τους έκβαση; Ήταν η θνητότητα συμβατή με την υπολογιζόμενη πανελληνίως κατά την ίδια περίοδο (στο 68.7% την υπολόγισε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα);

Πόση απόκλιση υπήρξε στον νομό Πέλλας κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από την ανακοινωθείσα από τον ΕΟΔΥ (28/2/2022) γενική αναλογία τεθνεώντων εντός κι εκτός ΜΕΘ (36/64%);  

Πόσοι διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ στον ν. Πέλλας και ποια ήταν η τελική έκβασή τους;

Διαπιστώθηκε με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (28/2/2022) ότι το εν Ελλάδι ποσοστό όσων κατέληξαν σε ΜΕΘ επί του συνόλου των απωλειών ήταν τότε 36% (οι 9.341 στους 25.860)! Για το έτος 2022 ποιο ακριβώς είναι το αντίστοιχο ποσοστό και πως εξηγείται η σαφής επιδείνωση της αναλογίας δεδομένου ότι σε αυτό το διάστημα είχαμε σχεδόν 13.000 νέους θανάτους κι αναφερόταν επάρκεια των πόρων του συστήματος;

Δοθέντος ότι κλείσατε την ΜΕΘ Έδεσσας με το επιχείρημα της ασφαλούς διακομιδής των διασωληνωμένων αλλού, ποια ακριβώς ήταν η έκβαση όλων όσων διακομίσθηκαν διασωληνωμένοι αλλού από νοσοκομεία του ν. Πέλλας κατά την τελευταία διετία;

Δεδομένης της βαριάς κρίσης ανεπάρκειας των τοπικών πόρων στον ν. Πέλλας κατά το επίδικο διάστημα αλλά και μέχρι σήμερα και των τραγικων ηθικών διλημμάτων που αυτή δημιουργούσε, παρουσιάστε μας τις οδηγίες που δόθηκαν για την δίκαιη και αμερόληπτη διαλογή από το υπουργείο σας και την αντίστοιχη ΥΠΕ.

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ή σχεδιάζετε να κάνετε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει παρόμοιος αιφνιδιασμός δεδομένου ότι οι επιδόσεις του συστήματος επί της θητείας σας φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί σημαντικά; 

Η ερωτώσα Βουλευτής  
Θεοδώρα Τζάκρη