Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Πέλλας, Διονύση Σταμενίτη, αναφέρει τα εξής:
Ομιλία Δ. Σταμενίτη στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας που αυξάνει τους μισθούς των ιατρών
Δείτε το βίντεο εδώ
https://www.youtube.com/watch?v=wBzZm7_ylc0
Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε χθες 1 Δεκεμβρίου, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο εισάγει διαρθρωτικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου αναφορικά με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης και επιχειρεί επίσης να επιλύσει οργανωτικά ζητήματα ιατρών Ε.Σ.Υ. και λοιπά ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Βουλευτής Πέλλας μίλησε για τις υφιστάμενες αδυναμίες του συστήματος υγείας και για την αναγκαιότητα διαρθρωτικών αλλαγών που θα το κάνουν πιο αποτελεσματικό, σύγχρονο και ευέλικτο, ώστε να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ιατρών, που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, όπως τόνισε, τα νοσοκομεία της επαρχίας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις νοσοκομειακές μονάδες Γιαννιτσών και Έδεσσας.
Αυτήν την εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, στοχεύει να αντιστρέψει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας μέσα από τις ρυθμίσεις για αυξήσεις στους μισθούς των ιατρών του Ε.Σ.Υ., για την καθιέρωση επιδομάτων σε συγκεκριμένες ομάδες ιατρών (πχ. ΤΕΠ, ΜΕΘ), για τη δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος αλλά και για την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας.
Παράλληλα με ένα πλέγμα διατάξεων ρυθμίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της κλινικής εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι απόφοιτοι της Ιατρικής, την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει την κρίση και επιλογή των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, τη βελτίωση των ικανοτήτων και των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών από τους επικουρικούς ιατρούς που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας αλλά και την προαγωγή της επείγουσας ιατρικής και τη διαμόρφωση ειδικότερου θεσμικού πλαισίου για τη μαιευτική περίθαλψη.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας, τα τελευταία 3,5 και παρά τις δυσκολίες, ανασυγκροτείται στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που καλύπτει όλες τις πτυχές του και ρυθμίζει όλα τα επιμέρους ζητήματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όπως έχω τονίσει και σε παλαιότερη τοποθέτηση μου για την υγεία, εδώ στο κοινοβούλιο, τελικός στόχος, τελικός προορισμός αν θέλετε, είναι η παροχή ποιοτικότερων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας.
Καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε έναν ικανοποιημένο ασθενή αν δεν έχουμε λύσει πρώτα τα ζητήματα λειτουργίας, και αυτό το νομοσχέδιο είναι το μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να έχουμε ποιοτική δημόσια υγεία χρειαζόμαστε γενναίες αποφάσεις, που προωθούν βαθιές τομές, οι οποίες θα μας ξεκολλήσουν από το παρελθόν, θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα μας βοηθήσουν να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων.
Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που πρέπει να το στηρίξουμε όσοι από εμάς πιστεύουν στην αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του συστήματος και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».