(ΦΩΤΟ) Προσκύνημα ζωής του Αντώνη Μπουρδάνη στους Αγίους Τόπους

Συνεντέυξεις

Ενα ταξίδι μοναδικό, που τον “οδήγησε” στα βήματα του Ιησού Χριστού, στους Αγιους Τόπους, πραγματοποίησε, πρόσφατα, ο συμπολίτης μας Αντώνης Μπουρδάνης.
Ενα οδοιπορικό ζωής, με σταθμούς όλες τις “ιερές” τοποθεσίες, όπου ο Χριστός άφησε τα ίχνη Του, και ο Αντώνης μας περιγράφει, με συγκίνηση και δέος.
Ενα προσκύνημα, που, σίγουρα, θα θυμάται για πολλά χρόνια, όπως και την προσωπική συνάντηση που είχε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, Φίλο της Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Πλατάνης.

“Ε”: Αντώνη, πρόσφατα επισκέφθηκες τους Αγίους Τόπους. Ήταν ένα όνειρο ζωής, ένα τάμα, μια προσωπική ανάγκη για προσευχή στα μέρη που περπάτησε και μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός; 
– Αυτό το ταξίδι στους Αγίους Τόπους, το πραγματοποιώ για δεύτερη φορά. Είναι μία εσωτερική ανάγκη που σε οδηγεί εκεί. Να περπατήσεις εκεί που βάδισε ο Χριστός. Να σταθείς δίπλα στον υιό του Θεού και νοερά να νιώσεις όλο εκείνο το μαρτύριο της θυσίας του Θεανθρώπου. Από μικρό παιδί, που διάβαζα την Καινή διαθήκη, μου είχε δημιουργηθεί ο πόθος αυτός. Είναι πραγματικά κάτι μοναδικό, που μόνο όσοι βρεθούν εκεί μπορούν να το νιώσουν. Ότι και να έχει ακούσει κάποιος η εικόνα που αντικρίζει είναι διαφορετική, εντυπωσιακή. Η παρουσία του Κυρίου είναι παντού και σου γεννά απίστευτα συναισθήματα. Όλο τον πλανήτη να γυρίσει κάποιος, αν δεν έχει πάει στους Αγίους Τόπους, δεν έχει πάει πουθενά. Είναι ένα ταξίδι ζωής. Πραγματικά γίνεσαι άλλος άνθρωπος. Χαίρομαι ειλικρινά που είχα αυτή τη δυνατότητα.

“Ε”: Θέλεις να μας “ταξιδέψεις” και να μας μεταφέρεις, έστω και νοερά, στα προσκυνήματα που πραγματοποίησες;  
– Το οδοιπορικό μας ήταν μία συνεχής προσευχή προς τον Κύριό μας. Ξεκίνησε από το Πραιτώριο στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου ήταν το Διοικητήριο και η κατοικία του Ποντίου Πιλάτου. Εκεί ο Χριστός μαστιγώθηκε, του φόρεσαν κόκκινη χλαμύδα, φυλακίστηκε στη διπλανή αίθουσα και καταδικάστηκε σε θάνατο. Περπατήσαμε συγκλονισμένοι στη Via Dolorosa (Οδός του Μαρτυρίου), μέσα στα στενά γραφικά σοκάκια της Ιερουσαλήμ και οδηγηθήκαμε στο ναό της Αναστάσεως, που υπάρχει εκεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Μέσα στο ναό πλημμυρίζεις από ανάμεικτα συναισθήματα, που συγκρούονται, ταυτόχρονα, τόσο αρμονικά πάνω στο σώμα σου. Νιώθεις συγκίνηση και θέλεις να δακρύσεις, αγγίζοντας τον Γολγοθά, εκεί που σταυρώθηκε ο Χριστός, την πλάκα της αποκαθήλωσης και κυρίως τον Πανάγιο Τάφο απ’ όπου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης παραλαμβάνει, το Μεγάλο Σάββατο, το Άγιο Φως. 
Επιπλέον, εντός της πόλης της Ιερουσαλήμ, βρίσκεται η Γεθσημανή, όπου προσκυνήσαμε τον Τάφο της Παναγίας. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας, που είναι αχειροποίητη. 
Εν συνέχεια πήγαμε στο Όρος των Ελαιών, όπου πραγματοποιήθηκε η προδοσία, το μέρος όπου έγινε η Ανάληψη του Χριστού, στο όρος Σιών και μπήκαμε στο Υπερώο, όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος. 
Επισκεφτήκαμε τον Ιορδάνη, εκεί όπου βαπτίσθηκε ο Ιησούς, το διπλανό Σαραντάριο Όρος, στην Ιεριχώ, όπου ο Κύριος μετά τη βάπτισή του, στον Ιορδάνη ποταμό, από τον Ιωάννη, ανέβηκε και νήστεψε για 40 μέρες, χωρίς φαγητό και νερό. Εκεί δέχτηκε και τους τρεις πειρασμούς από τον πονηρό. 
Ήταν πολύ σημαντική η επίσκεψή μας στην περιοχή της Γαλιλαίας, την αγαπημένη περιοχή του Χριστού, η οποία περιλαμβάνει τη Ναζαρέτ, στην οποία ζούσε ο Ιησούς, τη λίμνη της Τιβεριάδας, στην ακτή της οποίας βρίσκεται η αρχαία πόλη της Καπερναούμ, την οποία ο Χριστός είχε καταστήσει κέντρο της επιγείου δράσεώς του και την Κανά. 
Επίσης, επισκεφθήκαμε τη Βηθλεέμ, το όρος Θαβώρ, τις μονές των Αγίων Σάββα και Γερασίμου Ιορδανίτη και στο φρέαρ του Ιακώβ, το ναό της Αγίας Φωτεινής, εκεί όπου βρίσκεται το άφθαρτο λείψανο του Αγίου Φιλούμενου και ο γέροντας Ιουστίνος μου έδωσε ως ευλογία το πετραχήλι του νεομάρτυρα. 
Τέλος, ταξιδέψαμε κατά μήκος της νεκράς θάλασσας, φτάσαμε στην ερυθρά θάλασσα, περάσαμε τα σύνορα και μπήκαμε στην Αίγυπτο, μια όμορφη διαδρομή στην χρωματιστή έρημο του Σινά και τους γραφικούς Βεδουίνους και επισκεφθήκαμε τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. 
Ανέβηκα, μετά από μια αναρρίχηση τριών ωρών, στην κορυφή του όρους Σινά, σε υψόμετρο 2285 μέτρων, όπου ο Μωυσής παρέλαβε τις 10 εντολές, για να δω από κοντά την ανατολή του ηλίου, πήγα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γαλακτίωνος και Επιστήμης, στο μέρος όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παΐσιος και στο παρεκκλήσι της φλεγόμενης και μη καιόμενης βάτου. Κυριολεκτικά, αισθάνομαι ως ένα μέρος όλων αυτών των παραστάσεων.  

“Ε”: Στις φωτογραφίες, βλέπουμε ότι είχες και μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο. Με ποιά αφορμή έγινε η επίσκεψη και ποιά ήταν η θεματολογία της συζήτησης; 
– Στην επίσκεψη που κάναμε στον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ’, ως εκπρόσωπος της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής Πλατάνης, τον ευχαρίστησα για την ευλογία που μας έδωσε, προλογίζοντας τον παρακλητικό κανόνα της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας, που έγραψε για την ενορία μου ο ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Παράλληλα του χαρίσαμε ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας που έχουμε στο Ναό. 
Ο Πατριάρχης συζήτησε μαζί μας τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και μας προέτρεψε να δυναμώσουμε την πίστη μας στο Θεό, για την ενίσχυση της ψυχικής μας δύναμης.

“Ε”: Επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, ένιωσες πως αναθεώρησες κάποια πράγματα στη ζωή σου; 
– Δε θα το έλεγα έτσι. Η αναθεώρηση κάποιων πραγμάτων στην ίδια σου την ζωή, σε ακολουθεί κάθε φορά που πιστεύεις ότι η εσωτερική σου δύναμη αυξάνεται, όταν βιώνεις τη ζωή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, που εσύ ο ίδιος θέτεις, ως αποτέλεσμα της “συνάντησής” σου με το θεϊκό. 
Θα έλεγα ότι αυτό το οδοιπορικό αύξησε τη θέλησή μου, για να βαδίσω στο δρόμο που χάραξε εκείνος. Μέσα από την αγάπη γεννιέται και η ανάγκη να βρίσκεσαι κοντά στο Θεό και τους ανθρώπους.  

“Ε”: Είσαι ένα άτομο βαθιά θρησκευόμενο. Θα μπορούσες να ζήσεις, έστω, για μία ημέρα, χωρίς προσευχή; 
– Ο Απόστολος Παύλος έγραφε στους Θεσσαλονικείς: «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε». Η προσευχή είναι η επικοινωνία μας με το Θεό. Είναι μία καθημερινή ανάγκη που πρέπει να υιοθετήσει ο καθένας. Είναι ένα ευχαριστώ στον ίδιο για την ύπαρξή μας και μία παράκληση να έχει καλά όλο τον κόσμο.

“Ε”: Και δεδομένου ό,τι διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, θα ήθελες, να μεταφέρεις τις ευχές σου στους συμπολίτες μας; 
– Με καθαρή ψυχή να πάμε σε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της ανθρωπότητας. Στη γέννηση του Χριστού, που ήρθε σε αυτό τον κόσμο για τη σωτηρία μας. 
Και το μήνυμα της αγάπης, να γίνει ένα διαρκές μήνυμα και όχι μόνο αυτών των ημερών. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

-η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας-